Π. Χαλβατσιώτης: “Θα αρχίσουμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς από τον ιό μετά το ερχόμενο καλοκαίρι”

Η επιμονή του δεύτερου κύματος του ιού προβληματίζει και στεναχωρεί, ιδίως τέτοιες γιορτινές μέρες, που αναγκαστικά πρέπει να είμαστε όλοι περιορισμένοι και πολύ προσεκτικοί. Υπάρχει, βέβαια, κάπου στο βάθος το φως που αφήνει να αντανακλά η έγκριση των εμβολίων, παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος, όπως τονίζουν και οι επιστήμονες, θα είναι μακρύς. Εμείς, στο infowoman, μιλήσαμε με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” Παναγιώτη Χαλβατσιώτη για τις φετινές γιορτές, το εμβόλιο, τις ομάδες πληθυσμού που δεν πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά και τα νέα φάρμακα κατά του covid-19.

Οι φετινές γιορτές δεν θα είναι όπως τις ονειρευόμασταν. Πώς θα μπορέσουμε να νιώσουμε ασφαλείς;

Για να μάθουμε το πόσα άτομα επισήμως επιτρέπεται να είναι μαζί μας, θα πρέπει να ανατρέχουμε στις επικαιροποιημένες κάθε φορά αποφάσεις της πολιτείας. Βέβαια, δυνητικά όλοι μπορεί να μολυνθούμε και όλοι να μεταδώσουμε τον επικίνδυνο αυτό ιό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πάρουμε όλες εκείνες τις προφυλάξεις ώστε να μην επιβαρύνουμε την υγεία των πολύ αγαπημένων μας ανθρώπων και ιδιαιτέρα εκείνων που έχουν και κάποια ηλικία ή υποκείμενα νοσήματα και θα θέλουν να μοιραστούν το γιορτινό τραπέζι μαζί μας.

Σχετικά άρθρα: «Βάλτε μάσκα στα οικογενειακά τραπέζια!» – Ο μεγάλος φόβος του ΠΟΥ

Καθηγητά, σήμερα, με λιγότερα κρούσματα πλέον, οι ΜΕΘ και οι θάνατοι παρουσιάζουν υψηλά νούμερα. Πού οφείλεται αυτό και τι έχουμε να περιμένουμε τις επόμενες μέρες;

Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι τώρα στο δεύτερο κύμα οι διαστάσεις του προβλήματος της πανδημίας για την ανθρώπινη ζωή είναι πολύ διαφορετικές από την περασμένη άνοιξη. Εφόσον όμως έχει αυξηθεί σε δεκάδες χιλιάδες ο αριθμός των κρουσμάτων, επόμενο είναι να αυξηθεί ποσοστιαία και ο αριθμός των βαρέως πασχόντων αφού το 10% περίπου θα χρειαστεί ιατρονοσηλευτική φροντίδα και ένα 5% κλίνη εντατικής θεραπείας . Κάθε χώρα εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα στην κοινωνικότητα, όταν εκτιμήσει ότι ο αναμενόμενος αριθμός των πολιτών που πιθανά να χρειαστεί ιατρονοσηλευτική φροντίδα και ίσως κλίνη εντατικής θεραπείας, υπερβαίνει σημαντικά τις δυνατότητες των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Είναι λογικό και αναμενόμενο λοιπόν ότι ο περιορισμός της κοινωνικότητάς μας θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού της μεταδοτικότητας κι επομένως τις επόμενες μέρες θα περιμένουμε μια μείωση των κρουσμάτων. Τα “σκληρά” όμως νούμερα που αφορούν τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και τη θνητότητα, θα καθυστερήσουν να υποχωρήσουν γιατί εφόσον κάποιοι ήδη νοσούν θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της λοίμωξης που μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 15-20μέρες.

Ακούγονται πολλά για τρίτο κύμα νόσησης μετά τις γιορτές. Σε ποια περίπτωση μπορεί να συμβεί; Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Το τρίτο κύμα θα έρθει εάν δεν δώσουμε τη κατάλληλη προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέσων μετά την υποχώρηση του δεύτερου κύματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε μετά το πρώτο κύμα. Ο ιός πάντα ήταν, είναι και θα είναι ανάμεσά μας και δεν θα πρέπει να χαλαρώνουμε και οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα στα πλαίσια της ατομικής μας ευθύνης. Ο περιορισμός της κοινωνικότητάς μας που βιώνουμε θα οδηγήσει σε μείωση της μεταδοτικότητας κι επειδή έχουμε πλέον γίνει σοφότεροι σε σχέση με το παρελθόν, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το αύριο ρεαλιστικά για να μην αναγκαστούμε να αντιπαλέψουμε ένα τρίτο κύμα.

Αναφορικά με το εμβόλιο, τώρα, οι απορίες του κόσμου είναι πολλές. Πρόκειται για ένα εμβόλιο, που όπως όλοι γνωρίζουμε έχει κάνει ρεκόρ χρόνου παραγωγής – το προηγούμενο ήταν τα 4 χρόνια και τώρα μιλάμε για χρόνο παραγωγής 1 έτος περίπου. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα είναι ασφαλές. Επίσης, πόσο θα διαρκεί η ανοσία του;

Πολύ σωστά αναφέρετε ότι για τη παραγωγή ενός εμβολίου μέχρι τώρα απαιτούνταν 5-10 έτη μελετών. Η πανδημία όμως και τα προβλήματά της οδήγησαν την παγκόσμια κοινότητα και τα κράτη να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια, να συνεργαστούν για πρώτη φορά και σε μεγάλη έκταση όλοι μαζί, ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκά κέντρα, κυβερνητικές υπηρεσίες και φαρμακευτικές εταιρείες ούτως ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα το νέο εμβόλιο. Επίσης, για πρώτη φορά υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές που τους χορηγήθηκαν τα νέα εμβόλια με αποτέλεσμα να είναι εφικτός ο προσδιορισμός της δραστικότητας και της ασφάλειάς τους πολύ γρήγορα. Από τις επίσημες πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους φακέλους έγκρισης που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί από τους παραγωγούς των εμβολίων για έγκριση κυκλοφορίας προσδιορίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής με ελάχιστες και όχι σοβαρές παρενέργειες. Για την ενεργητική ανοσοποίηση με το εμβόλιο θα απαιτηθούν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα ένα μήνα και εάν καταλείπεται μακρόχρονη ανοσία προφανώς δεν υπάρχουν στοιχεία γιατί όλες οι μελέτες δραστικότητας έχουν διαρκέσει μόλις λίγους μήνες.

Ποιες ομάδες πληθυσμού δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν;

Οι κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Η παραγωγή επίσης των εμβολίων δεν εύκολο να καλύψει άμεσα τις ανάγκες εμβολιασμού όλου του πληθυσμού και επομένως θα υπάρξει προτεραιοποίηση των ομάδων που θα εμβολιαστούν. Τα παιδιά και οι νεαρές ηλικίες που δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από τον κορωνοϊό σίγουρα θα είναι οι τελευταίοι που θα εμβολιαστούν, αν βέβαια αποφασιστεί να εμβολιαστούν. Για την έγκριση χορήγησης ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου σε μια ειδική ομάδα πληθυσμού όπως για παράδειγμα είναι οι μητέρες σε κύηση, θα πρέπει να έχει γίνει πρώτα η σχετική μελέτη. Ανάλογες όμως μελέτες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί για όλες τις ειδικές ομάδες. Εκτός όμως από την εγκυμοσύνη ή την παιδική ηλικία, υπάρχουν ομάδες ασθενών με συγκεκριμένους τύπους κακοήθειας ή αυτοάνοσων νοσημάτων που δεν επιτρέπεται ακόμη ο εμβολιασμός τους. Για το λόγο αυτό, πριν αποφασίσει κάποιος με χρόνιο νόσημα να εμβολιαστεί, συνιστάται να το συζητήσει πρώτα με τον θεράποντά ιατρό του.

Τι θα μας εξασφαλίζει το εμβόλιο; Ότι δεν θα νοσήσουμε ή ότι αν νοσήσουμε θα το περάσουμε πιο ελαφριά; Από την άλλη το άτομο που θα νοσεί, θα μεταδίδει τον ιό;

Το εμβόλιο προφυλάσσει, από ό,τι δείχνουν οι μελέτες, σε ένα επίπεδο 90-95% και αυτό όμως σημαίνει ότι το 5-10% αυτών που θα εμβολιαστούν θα νοσήσει, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο όχι βαριά και δεν θα χρειαστεί επομένως νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης κάποιος που θα έχει εμβολιαστεί, θα μπορεί να μολύνεται αλλά και να μεταφέρει και να μεταδίδει τον ιό.

Πότε υπολογίζεται ότι θα έχει επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία του πληθυσμού στη χώρα μας, παίρνοντας ως δεδομένο ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα μέσα του Γενάρη;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του γενικού πληθυσμού. Επομένως, για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο, κρατώντας έναν καλό εμβολιαστικό ρυθμό, θα πρέπει να περιμένουμε να αρχίσουμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς μετά το ερχόμενο καλοκαίρι.

Γιατί δεν δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στην παραγωγή και εξέλιξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του ιού όσο δίνεται στα εμβόλια;

Αυτό δεν είναι αληθές εφόσον οι πρώτες μελέτες έτσι κι αλλιώς που αρχικά ξεκίνησαν και πολλές συνεχίζονται, έχουν να κάνουν με τα φάρμακα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα για παράδειγμα μελετήθηκαν πολύ πρώιμα και ήδη έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας πολύ πιο πριν από τα εμβόλια, σε πολλές χώρες και σε λίγο καιρό αναμένεται η κυκλοφορία τους και στην Ελλάδα. Ειδικά “αντιβιοτικά” για τον ιό είναι πολύ δύσκολο να παρασκευαστούν αφού ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει αντίστοιχα για πολλές άλλες ιώσεις που δυναστεύουν εδώ και χρόνια τις ζωές μας όπως το AIDS. Παράλληλα από την πρώτη στιγμή πολλά παλιά και νεότερα σκευάσματα έχουν εκτενώς μελετηθεί ως προς την χρήση τους για την υποστηρικτική θεραπεία των βαρέως πασχόντων από κορωνοϊό.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του