Π. Χαλβατσιώτης, επ. καθ. Παθολογίας απαντά στο ερώτημα: “Πώς ο πολίτης θα διενεργήσει μόνος το rapid test;” – “Πώς θα αξιολογήσει σωστά το αποτέλεσμα;”

π-χαλβατσιώτης-επ-καθ-παθολογίας-απα

Ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στην ενημέρωση της Παρασκευής ενημέρωσε πως θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

Η απάντηση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας

Με ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας δηλώνει τα εξή: “Η  ανακοινωθείσα δωρεάν διάθεση των Rapid Test από τα φαρμακεία αποτελεί κατά την γνώμη μας ερασιτεχνική και απέλπιδα προσπάθεια για την ανίχνευση των ασυμπτωματικών και όχι μόνο ασθενών.

Αυτό και μόνον χωρίς την συμβουλευτική και διαγνωστική δυνατότητα των κατ΄ εξοχήν παρόχων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή των οικογενειακών ή προσωπικών ιατρών, θα προκαλέσει μόνον σύγχυση και άρνηση συμμετοχής του πληθυσμού.

Ναι στην χορήγηση των Rapid Test από τα φαρμακεία, αρκεί να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον ιατρό τους για τους συμπτωματικούς ασθενείς, αλλά και αξιολόγηση των υπολοίπων από τους ιατρούς της Π.Φ.Υ. προς αποφυγή ψευδώς αρνητικών και διαχείριση των θετικών κρουσμάτων, όπως μπορεί να γίνει.”

Το ερώτημα βέβαια που εύλογα γεννάται είναι κατά πόσον ο απλός πολίτης θα μπορεί μόνος του στο σπίτι να διενεργήσει το τεστ δεδομένου, απ’ όσο γνωρίζουμε, ότι χρειάζεται νοσηλευτής ή γιατρός, αλλά και κατά δεύτερον ποια εγγύηση υπάρχει ότι ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ και θα αναφέρει τη θετικότητά του. 

Το infowoman.gr μίλησε με τον κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. του Γ.Ν. Αθηνών “ΕΛΠΙΣ”  

  • κ. καθηγητά, πόσο εύκολο είναι ο πολίτης να διενεργήσει το rapid test μόνος του; Τι ασφάλεια υπάρχει ως προς την αποτύπωση ενός σωστού αποτελέσματος;

Π. Χαλβατσιώτης. Τα rapid test για την ανίχνευση του κορονοϊού όπως και πολλές άλλες συσκευές έχουν πιστοποιηθεί από τις υγειονομικές αρχές ως εύκολα στη χρήση από τους πολίτες. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η αξιολόγηση του αποτελέσματος και η διασφάλιση της υγείας του ασθενούς και της κοινότητας σε περίπτωση μιας ψευδώς αρνητικής απάντησης ή στην διαχείριση μια θετικής.

Μόνο ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να αξιολογήσει αν ο εξεταζόμενος είναι πραγματικά ασθενής και να ζητήσει επιπλέον μοριακό έλεγχο για να προστατεύσει την κοινότητα από την περαιτέρω διασπορά. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό μπορεί ο ασθενής να αξιολογήσει μόνος του την κατάσταση της υγείας του ή απλά θα προστρέξει για βοήθεια στα ήδη βαριά φορτωμένα νοσοκομεία που ασφυκτιούν από ασθενείς με κορονοϊό; Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να θεραπεύσουν πολλούς ασθενείς στο σπίτι τους και να κρίνουν για ποιους απαιτείται πραγματικά νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν ασθενείς σε ανάρρωση αποφορτίζοντας επίσης τα νοσοκομεία. Η υπεύθυνη ιχνηλάτηση τέλος των κρουσμάτων και η καταγραφή των περιστατικών πρέπει να ολοκληρώνεται από ειδικούς και με βάση ειδικό σχεδιασμό.”

Υγειονομικοί, σύστημα Υγείας και διορισμοί στον “πάγο”

“Κανένας δεν αρνήθηκε την συνδρομή των υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση των κρίσεων υγείας, είτε είναι πανδημία, σεισμοί και κάθε είδους μαζική καταστροφή. Είναι απαράδεκτο όμως να επιμερίζεις ευθύνες έμμεσα στους υγειονομικούς που κάποτε τους τιμούσες με χειροκροτήματα για την ανεπάρκεια των σχεδιασμών σου. Ήμασταν σε αναμονή ενός δεύτερου και τρίτου κύματος για μήνες και ποτέ δεν υπήρξε μια πρόσκληση συνεργασίας από το Υπουργείο Υγείας στους ιατρικούς συλλόγους και στις Επιστημονικές Εταιρείες της Χώρας, για ένα μελλοντικό σχεδιασμό των πιθανών προβλημάτων που θα ενέσκηπταν. Ποτέ δεν οργανώθηκε υποτυπωδώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί το πρώτο ανάχωμα απέναντι στις πανδημίες, αφού προστατεύει τη δημόσια υγεία και αποφορτίζει τα νοσοκομεία. Φθάσαμε 2-3 μήνες πριν ξαφνικά να ανακαλύπτουμε ότι δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Δράμας ή των Σερρών και τώρα ανακαλύπτουμε ξαφνικά ότι δεν επαρκούν ούτε στην Αθήνα”, συμπληρώνει ο κ. Χαλβατσιώτης.

“Υπάρχουν γιατροί που έχουν ήδη κριθεί, εδώ και μήνες για πλήρωση κενών θέσεων, και κάθονται σπίτι τους περιμένοντας διορισμό. Αυτοί έχουν κριθεί ως οι καλύτεροι για ένταξη στο ΕΣΥ αλλά η γραφειοκρατία τους έχει αφήσει στον “πάγο”. Υπάρχουν ειδικευόμενοι, γιατί και αυτοί είναι απαραίτητοι, που είναι στις λίστες αναμένοντας πρόσκληση για έναρξη ειδικότητας και συνεχίζουν να παραμένουν στην αναμονή. Διερευνήθηκε επίσης αν υπάρχουν γιατροί που αναμένουν πρόσκληση για έναρξη εξειδίκευσης στην εντατικολογία, ή στην επείγουσα ιατρική και συνεχίζουν να είναι στην αναμονή;

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε με αγωνία συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό για την ενημέρωση και διευθέτηση των θεμάτων της πανδημίας γιατί από ό,τι μαθαίνουμε ο Υπουργός Υγείας υποτίμησε τον ρόλο του. Δεν αποτελεί εγγύηση η αναφορά του θεσμικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας ότι ο Πρωθυπουργός ίσως δεν έχει ενημερωθεί σωστά για τα θέματα υγείας από τις υγειονομικές αρχές μεσούσης της πανδημίας. Πόσο απροστάτευτος μπορεί τότε να νοιώσει ο πολίτης και πόσο υποτίμηση για τη μέχρι τώρα προσφορά του ο υγειονομικός!”, καταλήγει ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης": Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του