Ωνάσειο: Αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής σε εννέα ασθενείς στη διάρκειας μίας μόνο βάρδιας

Πρόκειται για τη δεύτερη επίδοση στην Ευρώπη και αφορά στην επιτυχημένη διεξαγωγή εννέα περιστατικών κρυοκατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής σε μία ημέρα.

Με την μέθοδο της κρυοκατάλυσης (Cryo Ablation) αντιμετωπίστηκε η κολπική μαρμαρυγή σε εννέα ασθενείς στη διάρκεια μίας βάρδιας, με ασφάλεια και εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Ο αριθμός των εννέα περιστατικών τοποθετεί την ομάδα των Ηλεκτροφυσιολόγων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις λίγες ομάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν φέρει εις πέρας μεγάλο αριθμό περιστατικών σε μία ημέρα.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά. Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο ανώτερες και οπίσθιες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι της) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες).

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας (αποτελεί περίπου το 1/3 όλων των αρρυθμιών). Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την εμφανίσει. Έχει υπολογιστεί ότι μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους (24% των αντρών και 22% των γυναικών) θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. και 5,1 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. (σχεδόν 2,5% του πληθυσμού) έχουν διαγνωστεί με μιας μορφής κολπική μαρμαρυγή. Ο εκτιμώμενος παγκόσμιος αριθμός των ανδρών και γυναικών με τη νόσο το 2010 ήταν 20,9 εκατομμύρια και 12,6 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Πού αποδίδεται η επιτυχία

Ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχία του εγχειρήματος των εννέα κατά σειρά επεμβάσεων είχε το γεγονός ότι λειτουργήσαν δύο αίθουσες του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ταυτόχρονα. Το εγχείρημα ήταν αποτέλεσμα του συντονισμού της ιατρικής ομάδας (Μιχάλης Εφραιμίδης, Διευθυντής, Κωνσταντίνος Λέτσας, Αναπληρωτής Διευθυντής, Κωνσταντίνος Βλάχος, Μετεκπαιδευόμενος Καρδιολόγος και Στέλιος Δράγασης, Καρδιολόγος) με το Νοσηλευτικό προσωπικό και τους Τεχνολόγους του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Η κρυοκατάλυση είναι μέθοδος κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής κατά την οποία χρησιμοποιείται ψύξη σε αντίθεση με τη θερμότητα που χρησιμοποιείται στην τεχνική με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Ο κ. Μιχάλης Εφραιμίδης, Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης, εξηγεί ότι: «Η κρυοκατάλυση είναι «εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος με την τεχνική του υψίσυχνου ρεύματος (RF Ablation). Η διάρκεια όμως της κρυοκατάλυσης είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την τεχνική της RF κατάλυσης. Οι ασθενείς παραμένουν μία ημέρα στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η επέμβαση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται

Η κρυοκατάλυση ενδείκνυται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι παραμένουν συμπτωματικοί παρά τη χορήγηση ενός ή περισσοτέρων αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να εφαρμοσθεί και ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε όλους τους ασθενείς, ακόμη και πριν την έναρξη αγωγής με αντιαρρυθμικά φάρμακα, ιδιαίτερα σε έντονα συμπτωματικούς, νεαρής ηλικίας ασθενείς. Η σωστή επιλογή του ασθενούς που θα υποβληθεί σε κατάλυση έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Η θεραπεία με κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε σημαντικά μειωμένο ποσοστό ανά εκατομμύριο ασθενών, σε σύγκριση με αντίστοιχες σε πληθυσμό Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Τσεχία και το Βέλγιο (Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, http://www.ehra-whitebook-analysis.com/).

Διαβάστε επίσης

Μανικιούρ με μικροτσίπ: Η νέα τάση στα νύχια που έρχεται από το Ντουμπάι και κάνει θραύση!

Η φωτογραφία της Φαίης Σκορδά με ολόσωμο μαγιό “εριξε” το Instagram – Χαμός από likes για το εντυπωσιακό σώμα της

Σχετικά Άρθρα
Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Αυτοί είναι οι δύο σοβαρότεροι κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
1-000-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%b5%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%8c%ce%bb0
1.000 κενές θέσεις μαιών και μαιευτών σε όλη την Ελλάδα – Πανελλαδική διαμαρτυρία για τις ελλείψεις
%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%cf%85%cf%80%ce%bf-%ce%b8%cf%85%cf%81%ce%b5%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%8c%ce%b6%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%cf%85%cf%81%ce%b5%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b40
Υπερ- Υπο-θυρεοειδισμός, Όζοι θυρεοειδούς, Καρκίνος θυρεοειδούς: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
Μη επεμβατική διέγερση του νωτιαίου μυελού βελτιώνει τη λειτουργία του χεριού σε τετραπληγικούς
Μη επεμβατική διέγερση του νωτιαίου μυελού βελτιώνει τη λειτουργία του χεριού σε τετραπληγικούς
%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-chagas-%ce%b7-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%80%ce%bb%cf%8e0
Νόσος του Chagas: Η σιωπηλή απειλή που εξαπλώνεται
%ce%b5%ce%bf%cf%80%cf%85%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b30
ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν πληρώνουν συμμετοχή για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του