Οι βασικές οδηγίες που μια έγκυος πρέπει να πάρει από τον γυναικολόγο της

Γράφει ο Γιώργος Παναγάκης, Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας από την πρώτη στιγμή που αυτή μένει έγκυος. Το ταξίδι της κύησης είναι μαγευτικό, καθώς το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της μεταμορφώνεται από ένα μικρό σύνολο κυττάρων σε μια ανθρώπινη ζωή μέσα σε εννέα μήνες!Εφόσον όλα κυλούν ομαλά, η βασική μας αρχή είναι αυτή: “Είσαι έγκυος, όχι ασθενής”.

Παρόλαυτά ας δούμε κάποιες βασικές συμβουλές που κάθε έγκυος πρέπει να ακολουθεί…

Διατροφή

Είναι σημαντικό να ελέγχεται το βάρος της εγκύου για την πρόληψη επιπλοκών τόσο στην κύηση όσο και στον τοκετό. Οι συνιστώμενες βαθμίδες αύξησης βάρους (για μονήρη κύηση ) είναι:

  • μητέρα με χαμηλό βάρος (ΒΜΙ<18.5): 12-18 Kg.
  • μητέρα με κανονικό βάρος (ΒΜΙ 18.5-24.9): 11-15 Kg.
  • υπέρβαρη μητέρα (ΒΜΙ 25-29.9): 7-11 Kg.
  • παχύσαρκη μητέρα (ΒΜΙ>30) : <9 kg.

Μια από τις βασικότερες παραμέτρους στην κύηση είναι η πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, καθώς από αυτήν εξαρτάται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η σωστή διατροφή επιπλέον βοηθάει τη μητέρα ώστε να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και έναν ευκολότερο τοκετό. Κατά την κύηση, χρειάζονται 200-300 επιπλέον θερμίδες καθημερινά, δεν απαιτείται ειδική διατροφή ενώ συστήνονται συχνά μικρά γεύματα με μια ποικιλία καλά μαγειρεμένων τροφών .Καθοριστική είναι η ποιότητα της διατροφής και όχι η ποσότητα!

Συνεπώς ενθαρρύνεται η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, φρέσκου γάλακτος , τυριών και γιαουρτιού, φρέσκων ψαριών, όσπριων, λαδερών καθώς και άπαχου κόκκινου κρέατος. Συστήνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση τηγανιτών, επεξεργασμένου ή μη καλά μαγειρεμένου κρέατος, πολύ λιπαρών τροφών, ωμών ψαριών (πχ sushi) ,μη παστεριωμένου γάλακτος καθώς και τυριών αγνώστου προελεύσεως.

Όσον αφορά τα αναψυκτικά, καλό είναι να επιλέγονται αυτά χωρίς ζάχαρη ενώ προτείνεται η λήψη καφείνης εώς 200mg ημερησίως (2 στιγμιαίοι καφέδες).Η κατανάλωση αλκοόλ περιορίζεται σε 2-3 ποτήρια κρασιού εβδομαδιαίως, ενώ φυσικά η διακοπή του καπνίσματος είναι μονόδρομος. Η εγκυμονούσα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 10 ποτήρια νερού ημερησίως, ενώ τα γλυκίσματα καλό είναι να περιοριστούν σε 1-2 φορές την εβδομάδα και χωρίς υπερβολές

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά, ενώ η κατανάλωση έτοιμων φαγητών και ειδικά σαλατών καλό είναι να αποφεύγεται.

Συμπληρώματα διατροφής

Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι σημαντική η χορήγηση συμπληρώματος που περιέχει φυλλικό οξύ. Συνήθως συστήνουμε στην έγκυο να ξεκινήσει και σίδηρο έτσι ώστε να αυξήσουμε τα επίπεδα του, αφού στο τρίτο τρίμηνο παρατηρείται πτώση των τιμών του, ενώ αργότερα μπορεί να προστεθεί ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο.

Φάρμακα-Εξετάσεις

Η λήψη παρακεταμόλης (Depon) επιτρέπεται σε όλη την διάρκεια της κύησης.Για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας!

Καλό είναι να αποφεύγονται οι απεικονιστικές εξετάσεις (εκτός του υπερήχου) κατά την διάρκεια της κύησης εκτός εάν συνυπάρχει σημαντικός λόγος υγείας. Όταν γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα.

Κάπνισμα

Καλό είναι το κάπνισμα να αποφεύγεται στη διάρκεια της κύησης

Αλκοόλ

Καλό είναι να αποφεύγετε τη λήψη αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Καφείνη

Μικρές ποσότητες καφέ, τσαγιού ή χαμομηλιού (συνολικά 2 φλιτζάνια την ημέρα) επιτρέπονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υγιεινή Στόματος

Επειδή τα ούλα ματώνουν εύκολα στην διάρκεια της κύησης καλό είναι να πλένονται τακτικά με μαλακή οδοντόβουρτσα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο συνιστάται. Εάν προκύψει η ανάγκη για πράξεις για τις οποίες ο οδοντίατρος έχει αμφιβολία εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της κύησης, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό σας.

Προσωπική Φροντίδα

Οι καθιερωμένες συστάσεις είναι οποιαδήποτε βαφή να γίνεται μετά τις 12 εβδομάδες κύησης. Καλό είναι να προτιμώνται οι ανταύγιες και οι φυτικές βαφές μαλλιών.

Το βάψιμο των νυχιών και η χρήση κοινών καλλυντικών περιποίησης (σαπούνια, αφρόλουτρα, κρέμες, κραγιόν κ.λ.π.) επιτρέπονται.

Σεξουαλική επαφή

Το σεξ επιτρέπεται σε όλη την διάρκεια της κύησης, εκτός αν υπάρχουν επιπλοκές (αιμορραγία,προδρομικός πλακούντας, πρόωρες συστολές,απώλεια αμνιακού υγρού κλπ).Καλό είναι η επαφή να γίνεται με προφύλαξη.Στις έγκυες που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά, ενθαρύνεται η επαφή με εκσπερμάτιση στον κόλπο μετά την 36η εβδομάδα κύησης.

Ταξίδια

Είναι απαραίτητη η χρήση ζώνης ασφαλείας έως και τον τελευταίο μήνα της κύησης. Σε μακρινά ταξίδια ιδίως με αυτοκίνητο η έγκυος πρέπει ανά 1-2 ώρες να περπατά για 5-10 λεπτά ώστε να ελαττώνεται η πιθανότητα θρόμβωσης. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε δίκυκλα ιδίως μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού καλό είναι να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.

Ρουχισμός

Τα ρούχα σας πρέπει να είναι άνετα. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα σφιχτά καλτσόν και τα συνθετικά εσώρουχα. Επίσης παπούτσια με ψηλά τακούνια καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται.

Γυμναστική

Επιτρέπονται το βάδισμα, το joking, το σταθερό ποδήλατο, η αεροβική γυμναστική, η yoga και το κολύμπι . Γενικά ενθαρρύνουμε την άσκηση, αλλά δεν θέλουμε υπερβολές!

Εργασία

Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία καθώς και την άρση βαρέων αντικειμένων. Γενικά ενθαρρύνεται η εργασία σε όλη τη διάρκεια της κύησης, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ή το εργασιακό περιβάλλον είναι ανθυγιεινό!

Κατοικίδια

Εάν είστε έγκυος δεν είναι απαραίτητο να απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα από κοντά σας. Πρέπει όμως να παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις ιδίως σε ότι αφορά την περιποίησή τους. Φροντίστε την υγιεινή τους και πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν ασχολείστε μαζί τους ή με αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Αποφύγετε επαφή με αδέσποτα.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να γράφουμε δεκάδες σελίδες με συμβουλές για την εγκυμοσύνη. Όπως επίσης δεκάδες είναι και οι απορίες σας.Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει!

Γιώργος Παναγάκης, Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος

email: [email protected]

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2107770921.

Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 88, Αθήνα Τ.Κ. 11528.

Ακολουθήστε τον γιατρό σε Facebook και Instagram.