Κατά πόσο οι θεραπείες γονιμότητας απομακρύνουν το ζευγάρι;

κατά-πόσο-οι-θεραπείες-γονιμότητας-απ

Ο αγώνας δρόμου για την απόκτηση ενός μωρού όταν υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι αλήθεια ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για το ζευγάρι καθώς μπορεί να επηρεάσει ως ένα βαθμό την ψυχολογία του. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες και η έκθεση σε διαδικασίες που δεν εγγυώνται πάντα θετικά αποτελέσματα αυξάνουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα ζευγάρια. Μπορεί όμως να οδηγήσουν σε κρίση στη σχέση ή κι σ’ ένα διαζύγιο;

Τι λέει η έρευνα;

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 33η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, τον Ιούλιο στη Γενεύη της Ελβετίας έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θεραπειών γονιμότητας και των διαζυγίων. Η νέα αυτή μελέτη ήρθε να διαψεύσει έναν μύθο που έλεγε ότι οι θεραπείες γονιμότητας οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου. Οι ερευνητές, από τη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Πόρτο στην Πορτογαλία, μελέτησαν τις περιπτώσεις 42.845 γυναικών της Δανίας που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας ελέγχου που επιλέχθηκε από τον γενικό θηλυκό πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, το 65% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας είχαν καταφέρει να συλλάβουν και μόνο το 20% των γυναικών αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη κατέθεσαν αίτηση για διαζύγιο. Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι τόσο οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας και εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και οι γυναίκες από την ομάδα ελέγχου του γενικού πληθυσμού αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο διαζυγίου.

Τι λέει ο ειδικός;

Τι σχολιάζει όμως πάνω σ’ αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, «οι διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να επιφέρουν άγχος στα ζευγάρια και στρες, αλλά τελικά τις περισσότερες φορές φαίνεται να οδηγούν σε μια εδραιωμένη σχέση και όχι βέβαια σε κρίσεις γάμου, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε διαζύγιο». Και συνεχίζει ο κ. Παράσχος: «Η αντιμετώπιση των θεραπειών γονιμότητας μπορεί να ωφελήσει τις σχέσεις ενός ζευγαριού, αφού τους αναγκάζει να βελτιώσουν τις στρατηγικές επικοινωνίας και αντιμετώπισης των δυσκολιών που τους παρουσιάζονται. Φυσικά κάποια ζευγάρια που υποβάλλονται στη διαδικασία αυτή μπορεί να χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Γι’ αυτό και στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO παρέχουμε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής, με εξειδικευμένο ψυχολόγο που μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να εκφράσει τις συναισθηματικές του δυσκολίες και να βιώσει τις διαδικασίες υποβοήθησης της αναπαραγωγής όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα ψυχικά, επιτυγχάνοντας ουσιαστικότερη επικοινωνία μεταξύ τους. Και φυσικά όταν το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι θετικό, δηλαδή το ζευγάρι αποκτήσει το πολυπόθητο μωρό, η σχέση ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο».

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, για άλλα γυναικολογικά προβλήματα ή θέματα γονιμότητας, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

Σχετικά Άρθρα
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Δείτε ποιοι κίνδυνοι για τα μάτια κρύβονται σε πισίνες και υδάτινα πάρκα
Επηρεάζει ο COVID-19 την ανδρική γονιμότητα;
Επηρεάζει ο COVID-19 την ανδρική γονιμότητα;
Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling για τον ακριβή εμβολισμό όγκων
Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το αγγειογραφικό σύστημα Artis icono ceiling για τον ακριβή εμβολισμό όγκων
%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-johnson-johnson-medtech-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%830
Διπλή διάκριση για την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας
 Β. Κικίλιας: "Είμαι πολύ χαρούμενος για το παιδί. Η απόφαση ήταν της Τζένης"
 Β. Κικίλιας: “Είμαι πολύ χαρούμενος για το παιδί. Η απόφαση ήταν της Τζένης”
Μα, επιτέλους, πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου για να είμαι ασφαλής;
Μα, επιτέλους, πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου για να είμαι ασφαλής;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του