Categories: FeaturedInfohealth

Οι επιστήμονες εξηγούν επιτέλους γιατί οι στεγνωτήρες χεριών κάνουν κακό στην υγεία

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι υγιεινό να χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα χεριών κάθε φορά που επισκέπτεστε τις δημόσιες τουαλέτες. Έχετε δίκιο, αλλά υπάρχει ένας κρυμμένος κίνδυνος που πολύ λίγοι γνωρίζουν. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτά τα μηχανήματα είναι σε θέση να μεταφέρουν πολλά μικρόβια στα χέρια. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι δεν είναι ασφαλή για κανέναν από εμάς.

Είμαστε έτοιμες να ελέγξουμε αυτή τη… βακτηριακή απειλή και να μοιραστούμε τα αποτελέσματα μαζί σας. Η μπόνους πληροφορία στο τέλος πρόκειται να σας βάλει σε σκέψεις.

Μεταφέρουν πολλούς τύπους μικροβίων

Αυτές οι συσκευές έγιναν διάσημες γιατί είναι εύκολες στη χρήση. Το γεγονός επίσης ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αλλά η ιδέα ότι θα μπορούσαν να είναι πραγματικές εστίες μικροβίων πυροδότησε έναν πόλεμο απόψεων. Για να διαπιστώσουν αν είναι αλήθεια ή όχι, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ άφησαν εκτεθειμένα μερικά γυάλινα δοχεία υπό διαφορετικές συνθήκες αέρα για να τα ελέγξουν στη συνέχεια στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα δοχεία που παρέμειναν στις τουαλέτες για 2 λεπτά με τους στεγνωτήρες εκτός λειτουργίας είχαν περίπου μία βακτηριακή αποικία, αλλά με τον στεγνωτήρα σε λειτουργία για 30 δευτερόλεπτα άλλαξε η κατάσταση των άλλων δοχείων. Τα δείγματα αυτά είχαν έως και 18-60 αποικίες μικροβίων.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των βακτηρίων προέρχεται από τον αέρα της τουαλέτας. Και ως επί το πλείστον υπάρχουν βακτήρια από τα παπούτσια και το δέρμα μας. Τα βακτήρια του δέρματος εντοπίστηκαν σε επιφάνειες που αγγίζουμε συνήθως με γυμνά χέρια (για παράδειγμα, βρύσες ή λαβές των θυρών), ενώ βρέθηκαν και βακτήρια από τα παπούτσια στο πάτωμα.

Πόσο σοβαρό είναι το θέμα;

Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να κατηγορηθούν για τη μεταφορά μικροβίων στα χέρια μας, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς και κάποια καλά νέα. Τα περισσότερα από τα μικρόβια που βρέθηκαν κατά τις μελέτες είναι σχετικά αβλαβή. Δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε υγιείς ανθρώπους και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν και κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά υπάρχουν μερικές ομάδες ανθρώπων που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μιλάμε για εκείνους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή που αναρρώνουν από σοβαρές ασθένειες.

Οι χειροπετσέτες είναι μία εναλλακτική

Μπόνους

Ακολουθεί ένας ακόμη λόγος για να εξετάσετε τις χειροπετσέτες. Φαίνεται ότι μερικοί από αυτούς τους στεγνωτήρες χεριών δεν καθαρίζονται ποτέ!

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Γιώργος Αγγελόπουλος: Πέθανε η μητέρα του μία ημέρα μετά τον γάμο του

Μια μέρα μετά την πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωής του, τον γάμο του, ο Γιώργος…

20 λεπτά ago

Sexy Laundry: Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου “ξαναπαντρεύονται” φέτος τον χειμώνα

Την περασμένη σεζόν η θεατρική τους συνάντηση συνεπήρε το κοινό και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.…

3 ώρες ago

Aυτοάνοση Θρομβοπενία: Μια σπάνια αλλά αντιμετωπίσιμη αιματολογική διαταραχή

Η εβδομάδα από 25 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, αποκαλείται Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη νόσο ITP…

7 ώρες ago

Φέτος, τον χειμώνα έρχεται το άρωμα που θα μας ταξιδέψει πίσω στα σχολικά μας χρόνια

Πολλές φορές, μια μουσική, ένα τραγούδι, ένα άρωμα ή μια μυρωδιά τα έχουμε συνδέσει με…

7 ώρες ago

Αγγέλων Βήμα: Γιορτάζει 19 χρόνια με 4 έργα vintage, μιούζικαλ και θέατρο Αλγερίας

και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για την περίοδο Νοέμβριος 2023 – Μάιος 2024 που πιστεύεται πως θα…

8 ώρες ago

Η ITA Airways συναντά τους συνεργάτες της στην Αθήνα

Η ITA Airways πραγματοποίησε εκδήλωση για τους Συνεργάτες της στις 21 Σεπτεμβρίου, στο 48 Urban…

8 ώρες ago