Οι δωρεάν προσυμπτωματικοί έλεγχοι ασπίδα απέναντι στην επιδημία καρκίνου που αναμένουν οι ειδικοί

οι-δωρεάν-προσυμπτωματικοί-έλεγχοι-α

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το Υπουργείο Υγείας, εκπρόσωποι της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και οι σύλλογοι ασθενών, όλοι μαζί κάθονται στο τραπέζι και ανοίγουν το διάλογο για τον καρκίνο, θέτοντας σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το «Eυρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου», χθες, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο (4 Φεβρουαρίου 2023) τονίστηκε από όλους τους παραβρισκόμενους η σημαντικότητα όχι τόσο πλέον της αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά πέραν τούτου, της πρόληψης μέσω της συμμετοχής στα νέα δωρεάν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι φόβοι για μια επιδημία καρκίνου τα επόμενα χρόνια λόγω των χαμένων διαγνώσεων τα χρόνια της πανδημίας κρατούν σε εγρήγορση την ιατρική κοινότητα, ζητώντας τη στήριξη των αρμόδιων φορέων προκειμένου να τεθεί ένα πλάνο αντιμετώπισης, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στη διασφάλιση καλής ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου

Τα νέα προγράμματα έχουν στόχο να θέσουν στο επίκεντρο τον πολίτη, να τον “βρουν”, να τον ενημερώσουν, να τον εκπαιδεύσουν ώστε να μην παραμελήσει τον έλεγχο για την υγεία του. Σημαντική παράμετρος βέβαια η διασφάλιση του ασθενούς σε καινοτόμες θεραπείες, κάτι που σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα μπορέσει να οδηγήσει σε καλύτερη κάλυψη των καινοτόμων θεραπειών προς όφελος του ασθενή.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Πλεύρης, διαρθρώνεται σε 4 πυλώνες:

  1. Πρόληψη
  2. Έγκαιρη διάγνωη
  3. Θεραπεία
  4. Ποιότητα ζωής

Τα προγράμματα του δωρεάν προσυμπτωματικού πλάνου

Στα προληπτικά προγράμματα, τα οποία είναι μαζικά προγράμματα, η πολιτεία θα είναι εκείνη που θα αναζητά τον πολίτη, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε αφού μέχρι τώρα ο πολίτης πήγαινε στον γιατρό και ζητούσε να κάνει εξετάσεις που αποζημιώνονταν φυσικά από τον ΕΟΠΥΥ.  Ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματα» για δωρεάν μαστογραφίες, ενώ αναμένονται άλλα τρία το επόμενο διάστημα. «Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης θεραπείας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Συγχρόνως, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο τα προγράμματα που αφορούν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το 2023 αναμένεται, επίσης, να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας. Επιπλέον, πολύ σημαντικό θα είναι το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία, νόσος που συνδέεται και με την εμφάνιση συγκεκριμένων καρκίνων.

Όπως επεσήμανε, ο κ. Πλεύρης, μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν οι πολίτες να υποβληθούν στις προληπτικές εξετάσεις και για το σκοπό αυτό στο σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσονται και προγράμματα ενημέρωσης.

Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου θα ολοκληρωθούν εντός τριών ετών και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει νέος κύκλος, ανάλογα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, με βάση την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες.

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU. Η συνέχισή τους θα εξασφαλιστεί με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ωστόσο η βιωσιμότητά τους σε βάθος χρόνου αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την πολιτεία.

Μεγάλος στόχος, πέρα και πάνω από κάθε τι άλλο, με όχημα την παράλληλη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να μπορέσουν κάποιες μορφές καρκίνου να εξαλειφθούν σε μια δεκαετία. Οι καινοτόμες και καλές θεραπείες που θα συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα μας και θα δίνονται στοχευμένα στους ασθενείς εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται, μαζί με την αύξηση στη διένεργεια κλινικών μελετών θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, η δυνατότητα να φτάσει “η πρωτοβουλία της πρόληψης σε κάθε ακριτική περιοχή”, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, θα αποτελέσει κλειδί στη διασφάλιση της καλής υγείας κάθε πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Είναι 101 ετών και αποκαλύπτει σε όλους το μυστικό της μακροζωίας της

Κόρες που δεν έχουν αγαπηθεί από τις μητέρες τους: Οι 7 κοινές πληγές τους

ΕΟΦ: Ανακαλείται δημοφιλές προϊόν περιποίησης μαλλιών

Σχετικά Άρθρα
Επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον ύπνο σου;
Επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον ύπνο σου;
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου μαστού και τραχήλου
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου μαστού και τραχήλου
Vodafone και Affidea προσφέρουν σε όλους τους πελάτες Vodafone ειδική προνομιακή έκπτωση σε προγράμματα υγείας και πρόληψης
Vodafone και Affidea προσφέρουν σε όλους τους πελάτες Vodafone ειδική προνομιακή έκπτωση σε προγράμματα υγείας και πρόληψης
Πώς να νικήσετε τον φαύλο κύκλο στρες και ψωρίασης: Ένας Life Coach έχει την απάντηση
Πώς να νικήσετε τον φαύλο κύκλο στρες και ψωρίασης: Ένας Life Coach έχει την απάντηση
Γιατί οι άνδρες φαίνεται ότι είναι τα μεγάλα θύματα της COVID-19;
Γιατί οι άνδρες φαίνεται ότι είναι τα μεγάλα θύματα της COVID-19;
Ρευματικά Νοσήματα & Μητρότητα: Η διαδικτυακή εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσετε!
Ρευματικά Νοσήματα & Μητρότητα: Η διαδικτυακή εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσετε!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του