Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται μεταξύ των νέων και οι επιστήμονες αγωνίζονται να ανακαλύψουν γιατί

ο-καρκίνος-του-παχέος-εντέρου-αυξάνετ

Η Nikki Lawson δέχτηκε το σοκ της ζωής της στα 35 της. Μερικά χρόνια πριν είχε παρατηρήσει ότι το στομάχι της ήταν συχνά ευερέθιστο και ότι είχε ξαφνικές παρορμήσεις να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, μερικές φορές μάλιστα έβλεπε αίμα στα κόπρανα της. Πήγε ακόμη και στο νοσοκομείο μια μέρα όταν τα συμπτώματά της ήταν σοβαρά, όπου της μίλησαν για έλκος στομάχου πριν την στείλουν στο σπίτι. «Ήταν περίπου η εποχή που πέθανε ο ηθοποιός Τσάντγουικ Μπόουζμαν. Θυμάμαι ότι το παρακολουθούσα στις ειδήσεις και είχα τα ίδια συμπτώματα», είπε η Lawson για τον σταρ του «Black Panther» που πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 43 ετών τον Αύγουστο του 2020.

«Αλλά εκείνη τη στιγμή, δεν σκεφτόμουν ότι «αυτό είναι κάτι που περνάω κι εγώ», είπε η Nikki.

Αντίθετα, η Lawson σκέφτηκε ότι η αλλαγή της διατροφής της θα βοηθούσε. Σταμάτησε να τρώει ορισμένα κόκκινα κρέατα και έτρωγε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Άρχισε να χάνει πολλά κιλά, τα οποία νόμιζε ότι ήταν αποτέλεσμα της νέας της δίαιτας.

Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της συνέστησε να επισκεφθεί αμέσως έναν γαστρεντερολόγο επειδή είχε χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

«Μοιάζει σαν να είναι καρκίνος,» είπε ο γιατρός και ο κόσμος έφυγε κάτω από τα πόδια μου», είπε η Lawson. «Ήμουν 35, υγιής, περνούσα τη μέρα μου όμορφα, μεγάλωνα την κόρη μου και όταν πήρα μια τέτοια διάγνωση, σοκαρίστηκα».

Η Lawson, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του ορθού, σταδίου ΙΙΙ, είναι μεταξύ μιας αυξανόμενης ομάδας ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαγιγνώσκονται σε νεαρή ηλικία.

Το ποσοστό των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 55 ετών στις ΗΠΑ αυξάνεται από τη δεκαετία του 1990 και κανείς δεν ξέρει γιατί.

«Κλάμα μέσω της χημειοθεραπείας»

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber χρειάζονται περισσότερη μελέτη για την κατανόηση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου σε μικρότερες ηλικίες.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science, οι ερευνητές, Δρ Μάριος Γιαννάκης και Δρ. Kimmie Ng, περιέγραψαν έναν τρόπο για τους επιστήμονες ώστε να επιταχύνουν τις έρευνές τους σχετικά με την αινιγματική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες, ζητώντας πιο εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα που θα επικεντρωθούν σε νεότερους ασθενείς με τη νόσο και σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η ελπίδα τους είναι ότι αυτή η εργασία θα βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για νέους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου όπως η Lawson.

Μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, ηλικίας 20 έως 49 ετών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκτιμάται ότι θα γίνει η κύρια αιτία θανάτων σε ασθενείς με καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2030.

Η Lawson, τώρα 36 ετών, η οποία ζει στο Palm Bay της Φλόριντα, με την 5χρονη κόρη της, είναι σε κατάσταση ύφεσης, ενώ δεν υπάρχει εντοπισμός καρκίνου.

Η πρώην δασκάλα του γυμνασίου έκανε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και έλαβε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου της. Τώρα παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς της.

“Θα το παλέψω”

Για άλλους νέους με καρκίνο του παχέος εντέρου, «τα λόγια ελπίδας μου θα ήταν να παραμείνουμε δυνατοί. Απλώς βρείτε αυτό το θάρρος μέσα σας για να πείτε: «Ξέρεις τι, θα το παλέψω», είπε η Lawson.

«Έχω επίσης ένα πολύ υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, οπότε ήταν σίγουρα εκεί για μένα. Αλλά ήταν πολύ συναισθηματικό όλο αυτό», είπε για τις θεραπείες της για τον καρκίνο.

«Θυμάμαι ότι έκλαιγα κατά τις συνεδρίες χημειοθεραπείας, ενώ το φάρμακο σε έκανε τόσο αδύναμο και η κόρη μου ήταν 4 ετών και έπρεπε να είμαι δυνατή για εκείνη», είπε. «Η συμβουλή μου σε κάθε νεαρό άτομο: Αν δείτε συμπτώματα ή δείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και χάνετε πολύ βάρος και δεν προσπαθείτε πραγματικά, πηγαίνετε να δείτε έναν γιατρό».

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα, κράμπες ή κοιλιακό άλγος, αδυναμία και κόπωση και απώλεια βάρους.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δείχνει ότι το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 55 ετών αυξήθηκε από 11% το 1995 σε 20% το 2019. Ωστόσο, οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την αύξηση παραμένουν μυστήριο.

Υπάρχουν πιθανώς περισσότερες από μία αιτίες, είπε ο χειρούργος της Lawson, Δρ Στίβεν, επικεφαλής χειρουργικής παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack στο New Jersey.

Ο ίδιος έχει παρατηρήσει αύξηση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου στα 40 και στα 30 τους στο δικό του ιατρείο. Η νεότερη ασθενής του ήταν 21 ετών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του ορθού.

«Κάτι άλλο συμβαίνει»

Μερικοί από τους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, η ύπαρξη κάποιας γενετικής μετάλλαξης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα τσιγάρων ή η παχυσαρκία.

Καθιερώθηκαν ως παράγοντες κινδύνου σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, αλλά φαίνεται να σχετίζονται επίσης με πρώιμη έναρξη της νόσου, το υπερβολικό σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, η πολύ υψηλή κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε η Rebecca Siegel, επιδημιολόγος και επιστημονική διευθύντρια έρευνας και επιτήρησης στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται σε μικρότερη ηλικία δεν ήταν παχύσαρκοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιπτώσεων υψηλού προφίλ, όπως ο ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Κουέντιν Όλιβερ Λι, ο οποίος πέθανε πέρυσι στα 34 του, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου IV.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ υγιείς. Δεν είναι παχύσαρκοι, είναι πολύ δραστήριοι», λέει ο Siegel, κάτι που προσθέτει επιπλέον μυστήριο.

«Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο και γνωρίζουμε ότι είχαμε μεγάλη αύξηση στο σωματικό βάρος σε αυτή τη χώρα», λέει ο dr Siegel. «Και αυτό συμβάλλει σε περισσότερο καρκίνο και επίσης σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά εξηγεί αυτή την τάση που βλέπουμε, αυτή την απότομη αύξηση; Όχι, δεν μπορεί.”

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι σε ό,τι αφορά τον ρόλο που παίζουν αυτοί οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου – ιδιαίτερα η παχυσαρκία – στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες κάτω των 55 ετών.

Οι επιστήμονες συζητούν τον ρόλο της παχυσαρκίας

Παρόλο που η αιτία της αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες «δεν είναι ακόμη πολύ καλά κατανοητή», ο Δρ. Subhankar Chakraborty υποστηρίζει ότι οι διατροφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι.

«Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος – επομένως διατροφικοί παράγοντες και περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής – παίζουν πιθανότατα μεγάλο ρόλο», δήλωσε ο Chakraborty, γαστρεντερολόγος στο The Ohio State University Comprehensive Cancer Center.

«Υπάρχουν επίσης κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως η αυξανόμενη συχνότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, και νομίζω ότι οι μεγαλύτεροι παράγοντες είναι πιθανότατα η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες», είπε.

Γενετικές μεταλλάξεις

Ορισμένοι επιστήμονες διερευνούν επίσης εάν γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου για καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν παίξει ρόλο στην αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ των νεότερων ενηλίκων – αλλά η πλειοψηφία αυτών των ασθενών δεν τις έχουν.

Ο Karnes, της UCI Health, αναφέρει ότι «είναι απίθανο» να έχει υπάρξει αύξηση στις γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, «αν και, όπως ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου που προκαλούνται από τέτοιες μεταλλάξεις, π.χ. το σύνδρομο Lynch, σε νεαρή ηλικία είναι πιο συχνό».

Το σύνδρομο Lynch είναι η πιο κοινή αιτία κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου, προκαλώντας περίπου 4.200 περιπτώσεις στις ΗΠΑ ετησίως. Τα άτομα με σύνδρομο Lynch είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο σε μικρότερη ηλικία, πριν από τα 50.

«Στο ιατρείο μου και στην ιατρική κοινότητα, την ογκολογική κοινότητα, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα γενετικά σύνδρομα και οι γονιδιακές μεταλλάξεις με τις οποίες γεννιούνται οι ασθενείς γίνονται πιο συχνά», δήλωσε ο Dormady του El Camino Health. «Δεν νομίζω ότι η εγγενής συχνότητα αυτών των μεταλλάξεων αυξάνεται».

Καλύτερος έλεγχος και διάγνωση

Ο Dormady, στο El Camino Health, λέει ότι βλέπει τώρα περισσότερους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου γύρω στην ηλικία των 50 από ό,τι πριν από 20 χρόνια και αναρωτιέται μήπως είναι αποτέλεσμα της ευκολότερης πρόσβασης σε διαγνωστικές, ιατρικές εξετάσεις και της καλύτερης ανίχνευσης κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι ορισμένες από τις διαγνωστικές μας μεθόδους έχουν γίνει καλύτερες», είπε, ειδικά επειδή υπάρχουν τώρα πολλά κιτ δοκιμών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και στο σπίτι. Επίσης, το 2021, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (US Preventive Services Task Force) μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία έναρξης προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού από τα 50 στα 45 έτη.

Συνολικά, ο εντοπισμός του τι έχει οδηγήσει σε αυτή την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες όχι μόνο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον καρκίνο ως ασθένεια, αλλά θα βοηθήσει τους γιατρούς να αναπτύξουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις κινδύνου για τους νεότερους ασθενείς τους, δήλωσε ο Chakraborty από το Ohio State University.

Πηγή: cnn.com

Διαβάστε επίσης

Έτσι, θα διατηρήσετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της νηστείας!

Μάρλον Μπράντο: 20 απίθανα πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον μεγάλο γόη του Χόλιγουντ

Σχετικά Άρθρα
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας - Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας – Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του