Νίκος Σύψας: “H επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris” -Τι είναι το μικρόβιο Candida auris, πού βρίσκεται

νίκος-σύψας-h-επόμενη-απειλή-για-την-α

H επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας», είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων.

Ο κ. Σύψας συνέχισε λέγοντας πως μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

Μάλιστα, ο καθηγητής Παθολογίας πρόσθεσε: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Τι είναι το μικρόβιο Candida auris

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Αρχικά, ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια· προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το μικρόβιο απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019 και θεωρείται ιδιαίτερα ανθετικός στην φαρμακευτική αγωγή και όπως χαρακτηριστικά είπε, “Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ”. Μάλιστα, ο κύριος Σύψας ανέφερε ένα ανέκδοτο περιστατικό για ένα νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη όπου εντοπίστηκε ο Candida Auris και τελικά οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν και να χτίσουν από την αρχή μία πτέρυγα προκειμένου να εκριζωθεί το μικρόβιο.

Ο καθηγητής είπε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι συνέπεια των ανθεκτικών μικροβίων τα οποία έχει “δημιουργήσει” η κατάχρηση αντιβιοτικών στη χώρα μας. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο γι’ αυτό και ο κύριος Σύψας αναφέρθηκε σε έκρηξη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία κατά την πανδημία και πρόβλεψε πως αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Παρότι όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σημαντικό, όπως επισήμανε ο καθηγητής, δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι πολίτες την επίσκεψη στο νοσοκομείο όταν είναι απαραίτητο αφού τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιμωξιολόγοι είναι σε εγρήγορση και κάθε περιστατικό ενδονοσοκομειακής λοίμωξης αντιμετωπίζεται και απομονώνεται άμεσα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Πιθανή νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην προαναφερθείσα συνέντευξη τύπου εκτενώς στο τι περιμένουμε αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του κορονοϊού. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι χάρη στα εμβόλια έχουν σωθεί έως τον Απρίλιο του 2022 περίπου 39.000 ζωές και παρότι η δράση των εμβολίων που διαθέτουμε σήμερα εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου, παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο πρόληψης για όλους. Τόνισε επίσης πως υπολογίζεται ότι κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης, έχει προσβληθεί και “άρα το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού να συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού”.

Συνεχίζοντας, ο κύριος Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας και είναι πιθανό να υπάρξουν παραλλαγές του ιού με ενδεχομένως υψηλότερη μεταδοτικότητα και που θα διαφεύγουν της ανοσίας από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού.

Οι μάσκες

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και το επόμενο διάστημα, ο κύριος Τσιόδρας ουσιαστικά τόνισε την σημασία της προσωπικής επιλογής και της πρόληψης. Όπως είπε, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες συνωστισμού μπορεί να είναι προσωπική μας επιλογή να φορέσουμε τη μάσκα προστασίας αφού πλέον έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς.

Ένα συνέδριο με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία

Μπορεί τα πολυανθεκτικά μικρόβια να αναδεικνύονται σε ένα σοβαρό θέμα συζήτησης και εγρήγορσης, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό θέμα που θα απασχολήσει τους λοιμωξιολόγους και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επιστημονικής συζήτησης παραμένει η λοίμωξη COVID-19. Θα συζητηθούν όλα τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο σύνδρομο POST-COVID, σε ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι. Σε αυτό θα συζητηθούν οι τελευταίες οδηγίες ολιστικής προσέγγισης του συνδρόμου καθώς και οι επιπτώσεις του ανά σύστημα, στα άτομα που έχουν αναρρώσει. Τέλος, θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ο ρόλος του λοιμωξιολόγου στη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων.

Αναφορικά με τα πολυανθεκτικά μικρόβια θα δοθεί έμφαση στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από αυτά, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Στη θέση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην εποχή της πανδημίας, είναι αφιερωμένο και το στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, που θα λάβει χώρα την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Θα συζητηθούν οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομειακά στελέχη και θα επισημανθούν οι τρόποι και η ανάγκη εντατικής επιτήρησης της κατανάλωσης αντιμικροβιακών, μεσούσης της πανδημίας.

Το συνέδριο καλύπτει ένα σημαντικό φάσμα της λοιμωξιολογίας. Eκτός από τον SARS-CoV-2, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά και σε άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν στη ΜΕΘ. Θα παρουσιαστούν νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν σε παλαιότερες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και το C. difficile καθώς και τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στη θεραπεία των ατόμων που ζουν με τον HIV. Tέλος, θα συζητηθούν λοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως είναι οι λοιμώξεις σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, σε μεταμοσχευμένους, λοιμώξεις ΚΝΣ σε ανοσοκατασταλμένους ή μετά από νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2022.

Διαβάστε επίσης

Πνευμονική Υπέρταση: Ο ύπουλος εχθρός που προσβάλλει όλες τις ηλικίες – Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν

Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα; Ιδού η απορία και η απάντηση από την ειδικό!

Το καλό νέο της ημέρας: Τα κουνούπια φέτος θα αργήσουν να σας τσιμπήσουν κι αυτός είναι ο λόγος

Σχετικά Άρθρα
Μοβ τρόμος στις ελληνικές θάλασσες - Τι πρέπει να προσέχετε
Μοβ τρόμος στις ελληνικές θάλασσες – Τι πρέπει να προσέχετε
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: 25 χρόνια προσφοράς στην Κλινική Έρευνα με επίκεντρο τον ασθενή
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: 25 χρόνια προσφοράς στην Κλινική Έρευνα με επίκεντρο τον ασθενή
Εξελίξεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού
Εξελίξεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού
Υπέρμετρη συσσώρευση λίπους: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Υπέρμετρη συσσώρευση λίπους: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Γατί η μακρά Covid-19 "χτυπάει" περισσότερο τις γυναίκες και με ποιο τρόπο
Γατί η μακρά Covid-19 “χτυπάει” περισσότερο τις γυναίκες και με ποιο τρόπο
Αιμοδοσία και μεταγγίσεις: Δικαιώματα και ευθύνες αιμοδοτών και ασθενών
Αιμοδοσία και μεταγγίσεις: Δικαιώματα και ευθύνες αιμοδοτών και ασθενών

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του