Νέα έρευνα: «Ξεπερασμένη» η οδηγία για αποστάσεις δύο μέτρων- Πόσα απαιτούνται πλέον

νέα-έρευνα-ξεπερασμένη-η-οδηγία-για

Μέχρι τώρα ξέραμε πως τα δύο μέτρα είναι μία ασφαλής απόσταση για να μην μολυνθουμε από κορωνοϊό. Αυτό καταρρίπτει ωστόσο μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal (ΒΜJ), αναφέροντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορεί να «ταξιδέψουν» έως και οκτώ μέτρα, όταν βήξει κάποιος ή φταρνιστεί.

Υποστηρίζει δε ότι σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως τα νυχτερινά μαγαζιά και τα μπαρ, θα πρέπει οι θαμώνες να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις έως και οκτώ μέτρων, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να είναι χαλαρότεροι οι κανόνες σε άλλους, όχι τόσο επικίνδυνους χώρους. «Έτσι θα παρέχεται μεγαλύτερη προστασία σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, αλλά και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ελευθερία σε εκείνα χαμηλότερου κινδύνου, επιτρέποντας πιθανώς μια επιστροφή προς κάποιας μορφής κανονικότητα σε κάποιους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημειώνει η μελέτη.

Προσθέτει δε ότι κατά την εκπνοή, το τραγούδι, το βήξιμο και το φτάρνισμα παράγονται αέρια νέφη που μετακινούν ταχύτερα τα σταγονίδια σε απόσταση έως και επτά – οκτώ μέτρων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές η απόσταση που μπορούν να «ταξιδέψουν» τα σταγονίδια του κορωνοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ο φορέας της Covid-19 είναι σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκες και από τον κλιματισμό του χώρου. Ρόλο παίζουν και το ιικό φορτίο του φορέα, για πόσο διάστημα εκτίθενται άλλοι κατά την επαφή τους μ’ αυτόν καθώς και πόσο ευάλωτοι είναι στη μόλυνση. Κι αυτό σύμφωνα με την έρευνα του Νίκολας Τζόουνς και των συναδέλφων του του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημαίνει ότι η τήρηση αποστάσεων «θα πρέπει να θεωρηθεί μόνον ένα σκέλος της ευρύτερης προσέγγισης των υγειονομικών Αρχών για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Σχετικά Άρθρα
Πόσα νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Ιστορίες γιατρών που που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ
Ιστορίες γιατρών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ: Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα αλλά με την τραχειοστομία, δε μπορούσα να συνεννοηθώ”
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 24/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 24/09 ο ΕΟΔΥ
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που "προτιμά" κυρίως τις νέες γυναίκες
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που “προτιμά” κυρίως τις νέες γυναίκες
Μ. Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας
Μ. Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του