“Να κάνω PAP test ή το HPV test” και άλλα 6 σημαντικά ερωτήματα που θα απευθύνατε στον Γυναικολόγο Ογκολόγο

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα αρκετά σοβαρά, τα οποία αφορούν τη γυναικολογική υγεία της γυναίκας και σίγουρα χρειάζονται τις πιο έγκυρες απαντήσεις. Το ζήτημα είναι, βέβαια, να απευθυνθούμε και στον κατάλληλο ειδικό. Διαφορετικά, το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει ένας κύκλος, άγονης τις περισσότερες φορές, αναζήτησης που και σε σπατάλη χρόνου θα μας οδηγήσει και σε ψυχική αποδυνάμωση, αλλά και σε άστοχες παρεμβάσεις.

Ο Δρ. Βασίλειος Σιούλας * είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος και το πιο κατάλληλο άτομο για να δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη γυναικεία υγεία, αφού πρώτα μας εξηγήσει ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της ειδικότητάς του, της γυναικολογικής ογκολογίας.

κ. Σιούλα, σε ποια περίπτωση μια γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί σε Γυναικολόγο Ογκολόγο;

Οι Γυναικολόγοι Ογκολόγοι είναι Γυναικολόγοι που έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία από διεθνώς εγκεκριμένα προγράμματα εξειδίκευσης και έχουν όλες τις γνώσεις και χειρουργικές δεξιότητες να αντιμετωπίζουν επιτυχώς ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους. Είναι βιβλιογραφικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού τους συστήματος έχουν πολύ καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα και ποιότητα ζωής, όταν χειρουργούνται από Γυναικολόγους Ογκολόγους. Περαιτέρω, οι Γυναικολόγοι Ογκολόγοι επικεντρώνονται στη θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων (π.χ. HPV λοιμώξεις του τραχήλου, υπερπλασία ενδομητρίου), στην αντιμετώπιση κύστεων ωοθηκών με ανησυχητικούς χαρακτήρες απεικονιστικά, στην έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου για μελλοντική εμφάνιση γυναικολογικού καρκίνου στις ασθενείς και την πρόληψή του. Ίσως κάθε γυναίκα που έχει ολοκληρώσει τον οικογενειακό της προγραμματισμό και είναι μεγαλύτερη των 45 ετών θα είχε όφελος από τη μελλοντική της παρακολούθηση από Γυναικολόγο Ογκολόγο.

Κάθε πότε μια γυναίκα θα πρέπει να κάνει PAP test;

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, το PAP test είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια. Παρ’όλα αυτά, υπάρχει η σύσταση για ετήσια γυναικολογική εξέταση, με στόχο τη διάγνωση και συμβουλευτική πάνω σε άλλα θέματα αναπαραγωγικής υγείας που μπορεί να απασχολούν μια γυναίκα. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουμε πως στη χώρα μας, η ετήσια επανάληψη του PAP test αποτελεί ισχυρή παράδοση.

Πρέπει μια γυναίκα να προτιμήσει το PAP test ή το HPV test;

Το HPV test λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο με το PAP test και αναζητά γενετικό υλικό επιθετικών τύπων του ιού HPV, αυτών δηλαδή που έχουν θεωρητικά τον κίνδυνο να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα μελλοντικά. Με άλλα λόγια, είναι μια μοριακή εξέταση, αντίστοιχη με αυτή που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για τον COVID-19. Όλες οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως, για γυναίκες άνω των 30 ετών, το HPV test, μόνο ή σε συνδυασμό με PAP test, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου, συγκριτικά με το μεμονωμένο PAP test. Επί αρνητικού αποτελέσματος, όταν δηλαδή δεν ανιχνεύεται ενεργή HPV λοίμωξη από τους επικίνδυνους τύπους του ιού, η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 3-5 χρόνια, ανάλογα με την πολιτική της κάθε χώρας. Τα παραπάνω αφορούν ακόμα και τις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί για τον ιό HPV, τουλάχιστον με τα ως τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Ποιοι είναι οι πιο σοβαροί και επικίνδυνοι γυναικολογικοί καρκίνοι;

Οι πιο επικίνδυνοι γυναικολογικοί καρκίνοι προέρχονται, συνήθως, από τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, δεν έχει αποδειχθεί πως οι συνήθεις εξετάσεις (π.χ. γυναικολογικό υπερηχογράφημα, καρκινικοί δείκτες) συμβάλλουν στην πρόληψη των παραπάνω καρκίνων. Αν αυτό συνδυαστεί με τα άτυπα συμπτώματα που τους συνοδεύουν (π.χ. κοιλιακό άλγος, «φούσκωμα» στην κοιλιά), γίνεται κατανοητό γιατί το 80-85% των ασθενών διαγιγνώσκονται όταν, ήδη, υπάρχουν μεταστατικές εστίες στην κοιλιά. Ευτυχώς, έχουμε, πλέον, τις χειρουργικές τεχνικές και τους συνδυασμούς φαρμάκων για να εξασφαλίζουμε ακόμα και σε αυτές -τις δύσκολες- περιπτώσεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με το παρελθόν.

Υπάρχει ίαση;

Τα τελευταία χρόνια, νέες χειρουργικές επεμβάσεις, καινοτόμα φάρμακα και σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν αλλάξει θεαματικά τις προσδοκίες των ασθενών και ημών στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων. Έτσι, πολλοί εξ αυτών θεωρούνται ιάσιμοι ή, γενικότερα, συνοδεύονται από εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης. Ο καρκίνος του ενδομητρίου και του τραχήλου, ειδικά όταν αναγνωρίζονται σε αρχικά στάδια, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως, σε αυτές τις κακοήθειες, ακόμα και η διατήρηση της γονιμότητας είναι ρεαλιστικός στόχος σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας.

Μπορεί μια γυναίκα να προλάβει έναν γυναικολογικό καρκίνο;

Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί 100% να προληφθεί. Πυλώνες για αυτό είναι ο εμβολιασμός έναντι του HPV πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και ο περιοδικός έλεγχος των γυναικών με ενσωμάτωση του HPV test. Για τον καρκίνο του ενδομητρίου και των σαλπίγγων / ωοθηκών δεν έχουμε τις ίδιες αξιόπιστες δυνατότητες. Πολλές φορές, η λεπτομερής λήψη του οικογενειακού ιστορικού βοηθάει στην αναγνώριση των γυναικών με κληρονομική προδιάθεση και στην παραπομπή τους για γονιδιακό έλεγχο. Αν βρούμε μεταλλάξεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα γυναικολογικού καρκίνου, έχουμε τις στρατηγικές για να διασφαλίσουμε την αποτροπή του. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η διεξοδική ενημέρωση των γυναικών για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα και, ενίοτε, η προφυλακτική αφαίρεση των σαλπίγγων συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Σε ποια περίπτωση μια γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε προφυλακτική σαλπιγγεκτομή;

Με βάση πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά (Kahn RM et al. JAMA Surg 2023;158:1204-11), η προφυλακτική αφαίρεση των σαλπίγγων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών έως και 80%, ενώ αν εφαρμοστεί ευρέως μπορεί να μειώσει τον αριθμό θανάτων του πληθυσμού από τη νόσο κατά 15%. Παράλληλα, η ευκαιριακή, όπως αλλιώς λέγεται, σαλπιγγεκτομή δεν φαίνεται να προκαλεί μεταβολές στον κύκλο ή να οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Η ενημέρωση για τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που είναι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλία για κάποιο λόγο (π.χ. ινομυώματα), αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό του προγραμματισμό. Τονίζω πως για την αφαίρεση των σαλπίγγων χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά, ενώ η πιθανότητα επιπλοκών είναι μηδαμινή όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από Γυναικολόγο Ογκολόγο.

%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%89-pap-test-%ce%ae-%cf%84%ce%bf-hpv-test-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1-6-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b50Ο Δρ. Βασίλειος Σιούλας είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος, απόφοιτος του αντίστοιχου προγράμματος εξειδίκευσης του διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης και του προγράμματος Surgical Leadership της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει συγγράψει περισσότερες από 25 επιστημονικές εργασίες για διεθνή περιοδικά και 3 κεφάλαια σε συγγράμματα. Είναι ενεργό μέλος των σημαντικών επιστημονικών εταιρειών που επικεντρώνονται σε θέματα Γυναικολογικής Ογκολογίας σε διεθνές επίπεδο, έχοντας συμμετάσχει με περισσότερες από 200 ομιλίες σε ιατρικές συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Σήμερα, είναι Διευθυντής της Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. Παράλληλα, διατηρεί ιδιωτικό κέντρο Γυναικολογικής Χειρουργικής και Ογκολογίας στο κέντρο της Αθήνας. Τέλος, πρόσφατα ανακηρύχθηκε Clinical Associate Professor του University of Nicosia στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης

Μόνικα Μπελούτσι: Στην Ελλάδα μαζί με τις κόρες και τη μητέρα της – Εικόνες από το αεροδρόμιο

Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Τι είναι και γιατί η διάγνωσή της δυσκολεύει

Σχετικά Άρθρα
Τι αποκαλύπτει για την υγεία σου, όταν αλλάζεις συνήθειες ύπνου
5 τύποι ύπνου και τι αποκαλύπτουν για την υγεία μας
Μεταμόσχευση μαλλιών το καλοκαίρι: Όσα διστάζετε να ρωτήσετε
Μεταμόσχευση μαλλιών το καλοκαίρι: Όσα διστάζετε να ρωτήσετε
ΕΟΠΥΥ: Αυτά είναι τα φάρμακα που θα δυσκολευτούν να βρουν οι ασθενείς έως τέλος Ιουνίου
ΕΟΠΥΥ: Αυτά είναι τα φάρμακα που θα δυσκολευτούν να βρουν οι ασθενείς έως τέλος Ιουνίου (λίστα)
Συνέδριο Seneca Medical Group: Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ο ιατρικός τουρισμός
Συνέδριο Seneca Medical Group: Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ο ιατρικός τουρισμός
%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba0
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο ώστε να ενισχυθεί η ογκολογική φροντίδα
Από ποιον γονέα κληρονομείται το Αλτσχάιμερ - Τι έδειξαν νέες έρευνες
Από ποιον γονέα κληρονομείται το Αλτσχάιμερ – Τι έδειξαν νέες έρευνες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του