Μήπως έχετε παροσμία, το νέο σύμπτωμα της COVID που σχετίζεται με την όσφρηση

μήπως-έχετε-παροσμία-το-νέο-σύμπτωμα-τ

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι, μικροί, μεγάλοι, που νοσούν με COVID-19 είναι η απώλεια όσφρησης. Μετάλλαξη ευθύνεται που κάποιοι έχουν απώλεια όσφρησης λόγω λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

“Επιπρόσθετα, αρκετοί, τελευταία και παιδιά, λόγω τη νόσου COVID-19 έχουν παροσμία. Τι ακριβώς είναι αυτό; Η σοκολάτα μυρίζει σαν βενζίνη, ενώ το λεμόνι μυρίζει σαν σάπιο λάχανο!”, μας λέει ο καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ή της γεύσης (αγευσία) είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου COVID-19 και είναι από τους πιο πρώιμα και πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της οξείας φάσης της λοίμωξης SARS-CoV-2.

“Η αίσθηση / ικανότητα της όσφρησης επανέρχεται σταδιακά μετά την ανάρρωση ωστόσο μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο να ανακτήσουν την όσφρησή τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δεν την ανακτούν ποτέ ξανά! Μάλιστα, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων από τα 331.500.000 που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, εξακολουθούν να υποφέρουν από απώλεια ή αλλοίωση της όσφρησης/γεύσης”, λέει ο καθηγητής.

Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με COVID-19 (από 41% έως 90%) αναφέρει απώλεια όσφρησης ή γεύσης, ο υποκείμενος μηχανισμός είναι ασαφής. Προς τούτο, ερευνητική ομάδα συνέλλεξε δεδομένα σχετικά με την απώλεια όσφρησης ή γεύσης που σχετίζονται με λοίμωξη από τον κορωνοϊό σε 69.841 άτομα.

Ένα χρωμόσωμα η αιτία

Πραγματοποίησε μελέτη στην οποία οι ερευνητές συνέκριναν τις γενετικές διαφορές μεταξύ ατόμων που έχασαν την όσφρησή τους από το μόλυνση και εκείνους που δεν εκδήλωσαν αυτό το σύμπτωμα. Εντόπισε ότι σημαντικό ρόλο στην απώλεια της αίσθησης παίζει αλλαγή στο χρωμόσωμα 4 στον γενετικό δείκτη q13.3 κοντά σε δύο γονίδια, τα UGT2A1 και UGT2A2.

Η μονονουκλεοτιδική αλλαγή αφορά μετάλλαξη στη θέση rs7688383 (C/T, με τη Θυμίνη= T να είναι το αλληλόμορφο που αυξάνει τον κίνδυνο στους φορείς του) στον γενετικό δείκτη q13.3 . Αυτός ο γενετικός παράγοντας κινδύνου αυξάνει κατά 11% την πιθανότητα ένα άτομο που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, να παρουσιάσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι Αφροαμερικανοί ή τα άτομα με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Λιγότερα περιστατικά σε Ασιάτες και Αφροαμερικανούς

Τα γονίδια UGT2A1 και UGT2A2 παρέχουν τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή ενζύμων.

Κατά τη διάρκεια της όσφρησης, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτά τα ένζυμα, τα οποία εκφράζονται στο οσφρητικό επιθήλιο, εμπλέκονται στην αποβολή των αρωματικών ουσιών που εισέρχονται στη ρινική κοιλότητα και συνδέονται με τους οσφρητικούς υποδοχείς. Μάλιστα, πειραματικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η απώλεια όσφρησης σχετίζεται με βλάβη του οσφρητικού επιθηλίου, αλλά όχι με μόλυνση των οσφρητικών νευρώνων.

ΠΑΡΟΣΜΙΑ λόγω Covid

Ο ιός οδηγεί σε αυξανόμενους αριθμούς νέων που αναπτύσσουν παροσμία – μια διαταραχή όπου οι άνθρωποι βιώνουν παράξενες και συχνά δυσάρεστες παραμορφώσεις της όσφρησης, π.χ. η σοκολάτα μυρίζει σαν βενζίνη, ενώ το λεμόνι μυρίζει σαν σάπιο λάχανο!! Αποτέλεσμα: Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να τρώνε τροφές που κάποτε αγαπούσαν και ορισμένα μπορεί να δυσκολεύονται και να φάνε.

Υπολογίζεται ότι 250.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμπτώματα παροσμίας ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον COVID. Αλλά τους τελευταίους μήνες, μετά την εμφάνιση των παραλλαγών Δ και Ο, που προσβάλουν σε αξιοσημείωτο βαθμό και παιδιά, το σύμπτωμα όλο και περισσότερο επηρεάζει και τα παιδιά».

Οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν κρατώντας ένα ημερολόγιο με τρόφιμα που είναι ασφαλή και εκείνα που τα δυσκολεύουν. Φαίνεται ότι και η παροσμία, οφείλεται σε μοριακό γενετικό μηχανισμό, που δημιουργεί την απώλεια της όσφρησης. Ειδικότερα, ο κορωνοϊός βλάπτει τους υποδοχείς των νεύρων που εμπλέκονται με την όσφρηση.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια γενετική ερμηνεία στους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην όσφρηση και μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο πιθανό να χάσουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης κατά τη διάρκεια μόλυνσης από κορωνοϊό.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η επίμονη αδυναμία ή η μειωμένη ικανότητα όσφρησης και γεύσης επηρεάζει τις σχέσεις, τη σωματική υγεία και την ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε* (18/1/2022) στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

*J.F. Shelton et al. The UGT2A1/UGT2A2 locus is associated with COVID-19-related loss of smell or taste. Nature Genetics. Published online January 17, 2022. doi: 10.1038/s41588-021-00986-w.

Διαβάστε επίσης

Τέλος οι μάσκες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η τηλεργασία στη Αγγλία!

Έρχεται το νέο vegan άρωμα Chloé με κεντρικό πρόσωπο τη Ναόμι Σκοτ

Αργυρούπολη: Σοκάρει το πόρισμα για τον ξυλοδαρμό της 40χρονης Όλγας

Σχετικά Άρθρα
Δείτε τι θα ανακοινωθεί σε λίγο για τη χρήση της μάσκας - Πού θα τη φοράμε και το καλοκαίρι και σε ποια μέρη θα την πετάξουμε
Δείτε τι θα ανακοινωθεί σε λίγο για τη χρήση της μάσκας – Πού θα τη φοράμε και το καλοκαίρι και σε ποια μέρη θα την πετάξουμε
Η Επιτροπή σήμερα αποφασίζει για τη μάσκα σε ΜΜΜ, σχολεία, καταστήματα, νοσοκομεία
Η Επιτροπή σήμερα αποφασίζει για τη μάσκα σε ΜΜΜ, σχολεία, καταστήματα, νοσοκομεία
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του