Μη ορμονική θεραπεία βελτιώνει τη ζωή κάθε γυναίκας στην εμμηνόπαυση

μη-ορμονική-θεραπεία-βελτιώνει-τη-ζωή

Μέσα στα στάδια ζωής μίας γυναίκας έρχεται πολύ φυσιολογικά και η εμμηνόπαυση. Μία ιδιαιτέρως απαιτητική περίοδος, που αναπόφευκτα προκαλεί αλλαγές στη διάθεση, στις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία χρονική περίοδο, όπου απαιτείται περισσότερη ψυχική ενέργεια και ψυχική ανθεκτικότητα. Με λίγα λόγια, μπορεί η ψυχική υγεία της γυναίκας να δοκιμαστεί ιδιαίτερα.

Όσο νωρίς ή αργά κι αν έρθει η εμμηνόπαυση, ανατρέπει τη σταθερότητα και τα δεδομένα που διαμόρφωναν τη ζωή της γυναίκας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αποτελεί σημαντικό στάδιο στη ζωή και πολλές φορές ορίζει την έναρξη μιας περιόδου που μπορεί να είναι το ίδιο μακρά, όσο και αυτή της εμμήνου ρύσεως.

Κάθε χρόνο, 47 εκατομμύρια γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, μια περίοδος, κατά την οποία οι γυναίκες βρίσκονται στο απόγειο της δραστηριότητας της ζωής τους, προσωπικά και επαγγελματικά. Με αυξημένη μακροζωία, η διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας και της καλής ποιότητας ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο από υγειονομική όσο και από κοινωνικο-οικονομική άποψη.

Τι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση;

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, αν βιώσατε ή βιώνετε τη φάση της εμμηνόπαυσης, σίγουρα θα αναγνωρίσετε πολλά από τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτήν την «αλλαγή ζωής».

Αν, πάλι, έχετε ακόμη χρόνο μπροστά σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε, τι ακριβώς συμβαίνει στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερες ορμόνες ως αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και των σχετικών ορμονικών προσαρμογών.

Η εμμηνόπαυση, επομένως, δεν είναι ασθένεια, αλλά μια διαδικασία φυσιολογικής προσαρμογής. Οι γυναίκες, συνήθως, περνούν την εμμηνόπαυση μεταξύ των τελευταίων 40 και των μέσων της δεκαετίας των 50. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια γυναίκες εισέρχονται σε αυτή τη φάση της ζωής κάθε χρόνο.

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα

%ce%bc%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae0

Ωστόσο, ο τρόπος που βιώνουν τα συμπτώματα και τα παράπονα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση ποικίλλει σημαντικά.

Αν και κάθε γυναίκα θα περάσει στην εμμηνόπαυση, δεν υπάρχουν δύο ίδιες εμπειρίες. Ενώ ορισμένες καλωσορίζουν αυτό το νέο κεφάλαιο, πολλές άλλες αισθάνονται άβολα και απροετοίμαστες για μια σειρά αλλαγών που αλλάζουν τη ζωή, που μπορεί να είναι εξουθενωτικές και περιοριστικές. Μέσα από περισσότερη συζήτηση και ιατρική καινοτομία, το μυστήριο της εμμηνόπαυσης ξετυλίγεται.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα χρονικό σημείο 12 μηνών μετά την τελευταία έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, όταν δεν είναι πλέον σε θέση να μείνει έγκυος με φυσιολογικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, μεταξύ 45 και 55 ετών.

Δεδομένου, ότι το θέμα εξακολουθεί να είναι ταμπού, οι περισσότερες γυναίκες δε γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ εμμηνόπαυσης και περιεμμηνόπαυσης -τα μεταβατικά χρόνια, κατά τα οποία τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές σωματικές και συναισθηματικές επιδράσεις, όπως διαταραχές της περιόδου, άγχος, θολούρα και εναλλαγές της διάθεσης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. Πρόκειται για ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας, συνήθως στο πάνω μέρος του σώματος ή σε όλο το σώμα, που συχνά συνοδεύεται από κοκκίνισμα του δέρματος, εφίδρωση, ρίγος ή αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Περίπου το 1/3 των γυναικών θα έχει αμελητέα, ενώ έως και το 80% θα παρουσιάσει κάποια στιγμή αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, άγχος και διαταραχές ύπνου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτές μπορεί να διαρκέσουν 10 χρόνια ή περισσότερο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Ο γενικός κανόνας «προστάζει» τις γυναίκες που επηρεάζονται να παρακολουθούν το βάρος τους, να βεβαιώνονται, ότι ασκούνται τακτικά, να σταματούν το κάπνισμα και να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά, ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι το παν.

Μια ολιστική θεραπεία μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή, για παράδειγμα μια εμμηνοπαυσιακή (ορμονική) θεραπεία που ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες μιας γυναίκας.

Μία… OASIS για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

%ce%bc%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae2

Η Bayer έχει μια μακροχρόνια δέσμευση να παρέχει λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών στα διάφορα στάδια της ζωής τους. Η εταιρία προσφέρει προϊόντα που μπορεί να ωφελήσουν όλες τις γυναίκες.

«Με την ισχυρή μας κληρονομιά και τη βαθιά ριζωμένη τεχνογνωσία μας στη γυναικολογία, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην παροχή καινοτόμων επιστημονικών λύσεων και εκπαίδευσης για την υποστήριξη των ατομικών αναγκών υγείας των γυναικών. Δυστυχώς, η εμμηνόπαυση παραμένει ένα θέμα ταμπού, αφήνοντας πολλές γυναίκες χωρίς θεραπεία», δήλωσε η Cecilia Caetano, MD, Επικεφαλής Ιατρικών Υποθέσεων του τμήματος Εμμηνόπαυσης της Bayer AG.

Είναι σημαντικό για τους γιατρούς και τους ασθενείς να συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για να εξασφαλίσουν, ότι ο ασθενής θα λάβει την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή.

Παράλληλα, η Bayer συνεχίζει και την έρευνα για την αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση, όπως το πρόγραμμα ανάπτυξης Φάσης ΙΙΙ OASIS, το οποίο στοχεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Elinzanetant για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση. Το Elinzanetant αποτελεί έναν πρώτο στην κατηγορία, μη ορμονικό, άπαξ ημερησίως, από του στόματος, διπλό ανταγωνιστή των υποδοχέων νευροκινίνης-1,3.

«Με βάση τα θετικά δεδομένα Φάσης ΙΙ, είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε τώρα το πρόγραμμα Φάσης ΙΙΙ με το Elinzanetant που στοχεύει τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης», δήλωσε ο Δρ. Christian Rommel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φαρμακευτικού Τομέα της Bayer AG Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης.

Και προσθέτει: «Με το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης OASIS, αντιμετωπίζουμε μια σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη για την υγεία των γυναικών, καθώς αυτήν τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δε λαμβάνει θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ως εκ τούτου, σαφής στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια επιλογή μη ορμονικής θεραπείας, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση».

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης Φάσης ΙΙΙ του OASIS διερευνά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του Elinzanetant των 120 mg μία φορά την ημέρα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αγγειοκινητικά συμπτώματα.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να εγγράψει περίπου 1.300 ασθενείς σε πάνω από 200 κέντρα σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

Το Elinzanetant, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών και δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο, στοχεύει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, διαμορφώνοντας μια ομάδα ευαίσθητων οιστρογόνων νευρώνων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (οι νευρώνες KNDy), που λόγω της απουσίας οιστρογόνων γίνονται υπερκινητικοί στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και κατά συνέπεια διαταράσσουν τους μηχανισμούς ελέγχου της θερμότητας του σώματος, με αποτέλεσμα τα εξουθενωτικά, αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις.

“More Science, Less Silence”

%ce%bc%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae4

Αν και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης και όχι ασθένεια, η εμμηνόπαυση εξακολουθεί να προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς.  Εν αντιθέσει με τη διαπαιδαγώγηση σε σχέση με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στους εφήβους, το θέμα της εμμηνόπαυσης δεν συζητείται ανοιχτά.

Είναι γεγονός -τουλάχιστον στην Ελλάδα- πως οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στην έμμηνο ρύση θεωρείται ταμπού. Σπάνια, η εμμηνόπαυση γίνεται αντικείμενο συζήτησης γενικότερα, παρόλο που ουσιαστικά αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες να δυσκολεύονται πολύ να μιλήσουν για τα -απολύτως φυσιολογικά- θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και κατ’ επέκταση να μην καταφέρνουν να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρία μέσα από τα δικά τους βιώματα. 

Με το σύνθημα More Science, Less Silence” η Bayer εισέρχεται σε μία νέα εποχή με στόχο να σπάσει κάθε ταμπού και να ενθαρρύνει περισσότερο τις γυναίκες.

«Η εμμηνόπαυση είναι ακόμη θέμα ταμπού και ο διάλογος επικεντρώνεται κυρίως στα συμπτώματα και συχνά οι γυναίκες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια», εξηγεί η Ceciclia Caetano, MD, Επικεφαλής Ιατρικών Υποθέσεων του τμήματος Εμμηνόπαυσης της Bayer AG.

«Ως εκ τούτου, η ευαισθητοποίηση και η λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με το θέμα είναι μείζονος σημασίας. Κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει και τις ίδιες τις γυναίκες να μιλούν πολύ πιο άνετα με τον γιατρό τους και να κάνουν σωστές επιλογές για την διαχείριση της εμμηνόπαυσης, επιτρέποντάς τους να έχουν τον έλεγχο της υγείας και της ευημερίας τους», συμπληρώνει.

Η επιστήμη της διαχείρισης της εμμηνόπαυσης έχει κάνει τεράστια βήματα και συνεχίζει να εξελίσσεται. Σαν γενικός κανόνας για τις γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους, κλειδί αποτελεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει άσκηση, έλεγχο του σωματικού βάρος, αποφυγή του καπνίσματος και της εκτεταμένης κατανάλωσης αλκοόλ. Όμως, μόνο αυτά δεν αρκούν.

Η Bayer ως αναγνωρισμένη ηγέτιδα εταιρία στη γυναικολογία είναι αφοσιωμένη στη συνεχή διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τις γυναίκες που βιώνουν αυτά τα εξουθενωτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε επιλογές θεραπειών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των γυναικών, ανακουφίζοντας σημαντικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης», λέει η Caetano.