Μετάλλαξη “Έψιλον”: Μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά 70%

μετάλλαξη-έψιλον-μειώνει-την-αποτε

Κι ενώ καλά καλά δεν έχει επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα, οι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν το φόβο τους για μια άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού, την ‘Έψιλον”.

Η μετάλλαξη «Έψιλον», εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 στην Καλιφόρνια.Συμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η μετάλλαξη «Έψιλον» μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μία έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας Vir που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, εντόπισε τρεις νέες παραλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης της μετάλλαξης «Έψιλον», που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Μειωμένα αντισώματα

Το γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά 70%, αλλά και να παρεμποδίσει τη δημιουργία φυσικών αντισωμάτων που δημιουργεί ο οργανισμός κάποιου ατόμου που έχει νοσήσει από κορονοϊό.

Το ενθαρρυντικό πάντως, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι πως η μετάλλαξη «Έψιλον» δεν εμφανίζεται να είναι πιο μεταδοτική από το κλασικό στέλεχος του ιού.

Η επίδρασή της στα mRNA εμβόλια

Αναλυτικότερα στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου στο περιοδικό «Science», βρήκε πως και οι δύο τύποι της μετάλλαξης είχαν την ικανότητα να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων των εμβολίων που χρησιμοποιούν mRNA όπως της Pfizer και της Moderna, κατά 50-70%. Ακόμα ανακάλυψε ότι εξουδετερώνει τη λειτουργία 14 από τα 34 αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια.

Πάντως σύμφωνα με τη Daily Mail, μέχρι στιγμής από τα 49.221 κρούσματα της μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί σε 44 χώρες, το 97% αφορά μολύνσεις που βρέθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν τα μισά κρούσματα, λίγο περισσότερα από 22.000 έχουν βρεθεί στην Καλιφόρνια.

Η έξαρση της συγκεκριμένης μετάλλαξης υπήρξε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε φτάσει να απαριθμεί κοντά στα 697 κρούσματα, έκτοτε έχει προσεγγίσει το 0 και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η μετάλλαξη πλέον αντικατοπτρίζει το 0,1% των ημερησίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για το 51% των μολύνσεων στη χώρα.

Σαρηγιάννης: Ανθεκτική η μετάλλαξη «Έψιλον» στα αντισώματα και τα εμβόλια

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε, ότι η μετάλλαξη «Έψιλον», έχει ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό, «η διαφορά της είναι ότι αλλάζει όχι μόνο η διάταξη συγκεκριμένων αμινοξέων της πρωτεΐνης, αλλά κι η δομή της στον χώρο, αυτό επηρεάζει τις ιδιότητές της και σημαίνει ότι μπορεί να μην την αναγνωρίζουν τα αντισώματα, άρα και τα εμβόλια και μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, σημείωσε ο καθηγητής, να θωρακιστούμε σήμερα από τις άλλες μεταλλάξεις, και σε επίπεδο κοινότητας, έτσι ώστε όταν έρθει, γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό, να μπορούμε να χτυπάμε τον ιό, όχι όταν μπει στον οργανισμό με τα αντισώματα, αλλά πριν από αυτό, παραδείγματος χάρη με την απολύμανση του αέρα.

Άρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, δουλεύοντας λίγο σαν μέρμηγκες και όχι σαν τζίτζικες, σαν επιστήμονες, σαν πολιτεία και βεβαίως με ενεργή πρόληψη».

Διαβάστε επίσης

Ο Dior «συναντά» τη νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.)

Η Κέιτ Μος είναι το νέο πρόσωπο των εσωρούχων της Κιμ Καρντάσιαν

Αυτός είναι ο 39χρονος αστυνομικός που κατηγορείται πως εξέδιδε την 19χρονη- Τι έγραφε στο facebook

Σχετικά Άρθρα
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Η άγνωστη και ανίατη νόσος -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Η άγνωστη και ανίατη νόσος -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bristol Myers Squibb: Πρώτη στη Λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2023
Bristol Myers Squibb: Πρώτη στη Λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2023
Τι είναι η διπολική διαταραχή, ποια τα χαρακτηριστικά της, στρατηγικές που θα βοηθήσουν
Τι είναι η διπολική διαταραχή, ποια τα χαρακτηριστικά της, στρατηγικές που θα βοηθήσουν
L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη: Ποιες νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν στα φετινά βραβεία
L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη: Ποιες νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν στα φετινά βραβεία
Ποιοι είναι οι εχθροί της γονιμότητάς σου;
Ποιοι είναι οι εχθροί της γονιμότητάς σου;
''45 λεπτά με τον Γιατρό'': webinar για τη Δύσπνοια
“45 λεπτά με τον Γιατρό”: Δωρεάν webinar για τη Δύσπνοια με τον Δρ. Ηλία Τσούγκο απόψε το βράδυ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του