Μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία, αλλά και ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού προέκυψε από τις μελέτες του Κωνσταντίνου Πουλά, καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και της ομάδας του, οι οποίες ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά πριν από λίγο στο κανάλι Open.
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής, οι μελέτες τους έδειξαν ότι το αλατόνερο είναι σε θέση να μειώσει το ιικό φορτίο κατά 25%, εφόσον γίνουν συστηματικά πλύσεις της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας με αυτό. Η ομάδα του Κώστα Πουλά πέτυχε, σε 20 ασθενείς, μέσα σε 6 ώρες, με 3-4 πλύσεις ρινοφαρυγγικά, να μειώσουν κατά 20-25% το ιικό φορτίο.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΠΑ: Σημαντικά μικρότερη η παραγωγή αντισωμάτων μετά το εμβόλιο σε ασθενείς με καρκίνο
“Αν κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, θα πρέπει ταχύτατα να τον απομακρύνει από τη ρινοφαρυγγική κοιλότητα. Προχωρήσαμε βήμα βήμα σε μια πολύ προσεκτική μελέτη για να αποδείξουμε εμπειρικά όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα θεωρητικά, δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος, όμως είπε ότι θα μπορούσε και προληπτικά να λειτουργήσει αυτό, δηλαδή οι πλύσεις στη μύτη με αλατόνερο, αλλά καθώς θα στεγνώσει γρήγορα η περιοχή, όταν έρθει το άτομο σε επαφή με τον υπερμεταδότη, δεν θα μπορέσει να δράσει.”
Κατά τον ίδιο τρόπο, “τα μακροβούτια στη θάλασσα, ειδικά της Μεσογείου, όπου υπάρχει μεγαλύτερη αλατότητα, θα είναι βοηθητικά, αλλά δεν το έχουμε ακόμα αποδείξει και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Google News