Μαστολόγος: Τι είναι και πότε μια γυναίκα πρέπει να τον επισκεφτεί;

Μαστολόγος ονομάζεται ο εξειδικευμένος ιατρός που ασχολείται με καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία του μαστού. Μέσω συγκεκριμένων εξετάσεων κάνει διάγνωση, συνταγογραφεί θεραπείες και δίνει συμβουλές πρόληψης στις γυναίκες με συμπτώματα που επηρεάζουν τον μαστό τους.

Για την αποτελεσματική πρόληψη των παθήσεων που επηρεάζουν το μαστό, επιβάλλεται η έγκαιρη ανίχνευσή τους. Με βάση αυτό, οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ωστόσο, οι εξετάσεις του μαστού κρίνονται απαραίτητες μετά από κάποιον τραυματισμό στο στήθος, μικρό ή μεγάλο, πριν την έναρξη μιας θεραπείας με αντισυλληπτικά χάπια, σε περίπτωση που μια γυναίκα προγραμματίζει να μείνει έγκυος και μετά από κάποια φλεγμονώδη ασθένεια. Επίσης είναι πολύ συνηθισμένοι οι προσωπικοί γυναικολόγοι να παραπέμψουν μία γυναίκα σε μαστολόγους σε περίπτωση που αντιληφθούν κάτι από τα παρακάτω και χρειάζεται περισσότερες εξετάσεις.

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καταστάσεις που επηρεάζουν το μαστό τους τοποθετούνται στις ακόλουθες ομάδες:

 • Γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε γυναικολογικές παθήσεις, όπως οι κύστεις των ωοθηκών, τα ινομυώματα της μήτρας, οι πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά.
 • Γυναίκες που γέννησαν μετά τα 35 τους χρόνια
 • Γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια
 • Γυναίκες με κληρονομικούς παράγοντες κινδύνου

Δεδομένου ότι οι μαστολόγοι εξετάζουν καταστάσεις που επηρεάζουν το στήθος, οι γυναίκες επιβάλλεται να τον επισκέπτονται σε περίπτωση που εμφανίσουν τα πιο κάτω συμπτώματα:

1. Πόνος στο στήθος

Αν μια γυναίκα νιώθει συνεχή πόνο στο στήθος και πόνο όταν πιέζει το μαστό της, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν μαστολόγο για εξετάσεις. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν πόνο στο στήθος 2 με 10 μέρες πριν την περίοδό τους, ο οποίος υποχωρεί κατά κανόνα μετά την έναρξη της περιόδου. Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζεται μετά την περίοδο, επιβάλλεται επίσκεψη στο μαστολόγο. Στο 90% των γυναικών, ο πόνος στο στήθος συνεπάγεται ορμονική διαταραχή. Το έντονο άγχος, επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μαστικούς αδένες. Ένα έντονο επεισόδιο άγχους μπορεί να αλλάξει το ορμονικό υπόβαθρο του γυναικείου σώματος, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του μαστού.

2. Εξόγκωμα στο στήθος

Σε περίπτωση ύπαρξης εξογκώματος στο μαστό ή στην περιοχή της μασχάλης, η επίσκεψη σε έναν μαστολόγο κρίνεται απαραίτητη και πρέπει να είναι άμεση. Το εξόγκωμα στο στήθος μπορεί να υποδηλώνει κακοήθη όγκο, ο οποίος μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Τονίζεται ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα εξογκώματα στο στήθος καρκινικά.

3. Ασυνήθιστα συμπτώματα στο μαστό

Οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφτούν ένα μαστολόγο σε περίπτωση που εμφανίσουν ασυνήθιστα συμπτώματα στο μαστό τους, όπως τα ακόλουθα:

 • Έκκριση από το μαστό που δεν σχετίζεται με την γαλουχία ή την εγκυμοσύνη
 • Αλλαγές στο μέγεθος των μαστών
 • Αλλαγές στο μέγεθος της θηλής
 • Ερυθρότητα του μαστού ή της θηλής
 • Κνησμός στο στήθος ή τη θηλή

Οι μαστολόγοι για να κάνουν διάγνωση προχωρούν σε διαγνωστικές εξετάσεις όπως οι ακόλουθες:

 • Ψηλάφηση του μαστού
 • Μαστογραφία
 • Υπερηχογράφημα
 • Test Pap μαστού (εξέταση που ελέγχει την έκκριση από τις θηλές, η οποία πραγματοποιείται σε περίπτωση που η μαστογραφία δεν μπόρεσε να δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα)
 • MRI (μαγνητική τομογραφία)
 • Αξονική τομογραφία
 • Θερμομαστογραφία (σύγχρονη ερευνητική μέθοδος, κατά την οποία χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που συλλαμβάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία και τη θερμοκρασία των ιστών στο μαστικό αδένα, δείχνοντας αν υπάρχει μη φυσιολογικός πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Με τη συγκεκριμένη εξέταση καθίσταται δυνατή η εξέταση της καρκινικής διαδικασίας πολύ πριν σχηματιστεί όγκος)

Επιλέξτε τον καλύτερο μαστολόγο σύμφωνα με τα κριτήρια που θα επιλέξετε, μέσα από την πλατφόρμα instadoctor.gr και κλείστε ραντεβού με γιατρό άμεσα με ένα κλικ!

Πηγές

https://medium.com/ornament-health/3-key-reasons-to-consult-with-a-mammologist-db8381886805

https://en.delachieve.com/who-is-a-mammologist/

https://eledia.sumy.ua/consultation/adults/mammologist/

https://tamc.co.il/en/article/female-breast-surgery/

https://m.iliveok.com/health/mammologist_105205i16051.html

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%cf%840
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c0
Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%850
Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b10
Τι είναι η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του