Μαγιορκίνης: Τα “ορφανά” κρούσματα σημάδια δεύτερου κύματος

μαγιορκίνης-τα-ορφανά-κρούσματα-ση

Ανησυχία στους κύκλους της κυβέρνησης προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας, κάποια από τα οποία (9 συγκεκριμένα) εμφανίζονται χωρίς πηγή αναφοράς.

Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega στάθηκε στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τονίζοντας πως αποτελούν ένα σημάδι ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για τα 263 νέα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας – Σκέψεις για τα πανηγύρια

Όπως είχα πει 2 μήνες πριν τα πρώιμα σημεία δεύτερου κύματος θα δούμε από τα λεγόμενα “ορφανά” και όχι από εκτιμήσεις του R0.

Υπάρχει μία ανησυχητική κινητικότητα στα ορφανά κρούσματα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στα μεγάλα αστικά κέντρα που δείχνουν αυξημένη κινητικότητα στην κοινότητα.

Όσον αφορά τους δείκτες που θα μας πούνε πώς κινείται η επιδημία τις επόμενες ημέρες, εκτός από το R0 ο υπολογισμός του οποίου έχει μία διαφορά φάσης από την εξέλιξη της επιδημίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο αριθμός των λεγόμενων “ορφανών” ή ανεξάρτητων κρουσμάτων.

Γιατί;

Εδώ έρχεται να μας δώσει την λύση η πληθυσμιακή γενετική και η θεωρία της σύγκλισης (Coalescent Theory) με πατέρα τον John Kingman. Η θεωρία αυτή συσχετίζει την ταχύτητα ανεύρεσης κοινών προγόνων σε ένα γενεαλογικό δέντρο (και κατά αναλογία σε ένα δίκτυο μετάδοσης) με το μέγεθος του πληθυσμού.

%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b70

Ένα απλό παράδειγμα: πάω σε ένα χωριό ή σε μία πόλη και διαλέγω 2 άτομα τυχαία. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω 2 άτομα να είναι αδέρφια ή συγγενείς παρά στην πόλη.

Με παρόμοιο τρόπο: πάω σε ένα χωριό και σε μία πόλη και βρίσκω 2 άτομα μολυσμένα με κοροναϊό. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω σχέση μεταξύ των θετικών μέσω ιχνηλάτησης παρά στην πόλη.

Συνεπώς ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων είναι μία ποσότητα που αντανακλά το μεγέθος της επιδημίας.

Έτσι λοιπόν η ιχνηλάτηση εκτός από τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην περιχαράκωση της επιδημίας θα μας δώσει έναν πολύ καλό (ίσως τον πιο αξιόπιστο) δείκτη παρακολούθησης του μεγέθους της επιδημίας!

Σχετικά Άρθρα
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας - Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας – Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
Καμπανάκι από καθηγητή Παθολογίας: Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος των εμβολιασμών στο σπίτι και στο ιατρείο
Καμπανάκι από καθηγητή Παθολογίας: Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος των εμβολιασμών στο σπίτι και στο ιατρείο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του