Μ. Θεοδωρίδου: “Ο ιός μοιάζει ότι θα μείνει μαζί μας, όπως ο ιός της γρίπης”

μ-θεοδωρίδου-ο-ιός-μοιάζει-ότι-θα-μεί

Κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φέρει νέα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, ανατρέποντας σε κάποιες περιπτώσεις τη μέχρι σήμερα γνώση, δεδομένα, που όμως, μείωσαν τον ενθουσιασμό.

«Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες περί σημαντικής μείωσης ή ακόμη και εξαφάνισης του κορωνοϊού μέσω των εμβολίων, η μετάλλαξη Δέλτα τροποποίησε τα δεδομένα. Κάτι τέτοιο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Sars-Cov-2 θα παραμείνει, όπως και ο ιός της γρίπης, ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν ακυρώνουν τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού, καθώς τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη μείωσης του κινδύνου σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου και έσωσαν ζωές.

Θα παραμείνει όπως η γρίπη

«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης

Πρέπει να κάνω τρίτη δόση του εμβολίου κατά COVID-19; Αν ναι, πώς;

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση Il Postino / Ο Ταχυδρόμος του Νερούδα – Για την Παρασκευή 19/11

Εύκολη συνταγή για νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

Σχετικά Άρθρα
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
«Ανάσα Ζωής»: Παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα
«Ανάσα Ζωής»: Παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδικασίας Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%860
Μαρία Κορινθίου: Η εξομολόγηση για τη φλεβική ανεπάρκεια που την οδήγησε στο χειρουργείο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του