Λύκος: Η αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο στο σώμα – Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

λύκος-η-αυτοάνοση-ασθένεια-που-μπορεί

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου είναι η αυριανή μέρα (10/5) και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα ευρύματα έρευνας για την ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο στο σώμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολύ πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας του Lupus Europe, το 87% των ασθενών με λύκο αναφέρουν ότι η ασθένεια έχει επηρεάσει ένα ή περισσότερα κύρια όργανα ή συστήματα του οργανισμού τους. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ασθενείς με λύκο από περισσότερες από 100 χώρες.

Η επίδραση του ΣΕΛ στον οργανισμό επηρέασε σημαντικά την ποιότητα ζωής του 89% των ασθενών

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν πολλά όργανα του οργανισμού τους, με μέσο όρο τα τρία. Το δέρμα (60%) και τα οστά (45%) ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα όργανα που προσβλήθηκαν από τον λύκο, και ακολουθούν οι νεφροί (36%), το γαστρεντερικό/πεπτικό (34%), τα μάτια (31%) και το κεντρικό νευρικό σύστημα (26%).

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, που ανέφεραν τις επιπτώσεις οργάνων, το 53% νοσηλεύτηκε, εξαιτίας της βλάβης των οργάνων που προκλήθηκε από λύκο ενώ στο 42% ο θεράπων γιατρός τους ενημέρωσε ότι έχουν μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων λόγω του λύκου.

Η έρευνα έδειξε επίσης για μια ακόμα φορά ότι η επίδραση του ΣΕΛ στον οργανισμό επηρέασε σημαντικά την ποιότητα ζωής του 89% των ασθενών. Αναλυτικά:

• Συμμετοχή σε κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες (59%)

• Προβλήματα ψυχικής υγείας (38%)

• Ανικανότητα προς εργασία / ανεργία (33%)

• Οικονομική ανασφάλεια (33%)

• Προβλήματα κίνησης ή μεταφοράς (33%)

%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%83%ce%b8%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af0

ΣΕΛ: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά του

Ο Συστημαστικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, επιτίθεται σε υγιή ιστό και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως το δέρμα, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, τα κύτταρα του αίματος, τους πνεύμονες, την καρδιά και τις αρθρώσεις,

Η διάγνωση του λύκου είναι συχνά δύσκολη καθώς τα συμπτώματά του μιμούνται εκείνα άλλων κοινών παθήσεων. Ωστόσο, ένα σημαντικό σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας. Άλλα συμπτώματα είναι δυσκολία στην αναπνοή, επίμονος πόνος στο στήθος, πόνος στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία, πυρετός και κούραση, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών γίνονται μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο, πονοκέφαλοι, σύγχυση και κάποια απώλεια μνήμης.

«Δυστυχώς, οι ασθενείς με λύκο «δεν φαίνονται άρρωστοι», ενώ στην πραγματικότητα παλεύουν με μια ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο στο σώμα τους και να προκαλέσει αμέτρητα συμπτώματα και άλλες σοβαρές επιπλοκές στηνυγεία», δήλωσε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) που είναι μέλος του World Lupus Federation & του Lupus Europe.

«Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν είναι εξοικειωμένο με τον λύκο και δεν κατανοεί τον πόνο που αντιμετωπίζουμε συνεχώς ή την αβεβαιότητα για το ποιο όργανο ή μέρος του σώματός μας θα προσβληθεί», δήλωσε ασθενής με ΣΕΛ.

«Αυτά τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σοβαρή επίδραση που έχει ο λύκος στη ζωή μας και γιατί πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ευαισθητοποίηση αυτής της ασθένειας και την προώθηση της έρευνας και της φροντίδας» κατέληξε η ασθενής.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των χεριών: Ελάτε να κάνουμε μία χρήσιμη επανάληψη στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε

Χρόνια πολλά στη μητέρα ηρωίδα της Κυστικής Ίνωσης!

ΕΟΔΥ για Candida auris: Πού απαντάται το μικρόβιο, ποια η πρόληψή του

Σχετικά Άρθρα
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: 25 χρόνια προσφοράς στην Κλινική Έρευνα με επίκεντρο τον ασθενή
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: 25 χρόνια προσφοράς στην Κλινική Έρευνα με επίκεντρο τον ασθενή
Εξελίξεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού
Εξελίξεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού
Υπέρμετρη συσσώρευση λίπους: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Υπέρμετρη συσσώρευση λίπους: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Γατί η μακρά Covid-19 "χτυπάει" περισσότερο τις γυναίκες και με ποιο τρόπο
Γατί η μακρά Covid-19 “χτυπάει” περισσότερο τις γυναίκες και με ποιο τρόπο
Αιμοδοσία και μεταγγίσεις: Δικαιώματα και ευθύνες αιμοδοτών και ασθενών
Αιμοδοσία και μεταγγίσεις: Δικαιώματα και ευθύνες αιμοδοτών και ασθενών
Δείτε γιατί πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας αν νοσήσατε με κορονοϊό
Δείτε γιατί πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας αν νοσήσατε με κορονοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του