Ξεκινά η γ’ δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό – Ποιοι θα χρειαστεί να την κάνουν

ξεκινά-η-γ-δόση-του-εμβολίου-για-τον-κ

Φθινόπωρο, σίγουρα μετά την επιστροφή στις πόλεις και λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων. Οι φόβοι των επιδημολόγων αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε εξάρσεις της πανδημίας, καθώς τις τελευταίες μέρες φαίνεται να υπάρχει μια συρρίκνωση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα.

Οι εμβολιασμοί της 1ης δόσης και δεύτερης δόσης είναι σε εξέλιξη -κλείνονται περί τα 25.000 νέα ραντεβού ημερησίως-, με στόχο την οικοδόμηση τείχους ανοσίας, ενώ όλα δείχνουν ότι το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση και της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες, στοχευμένα σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει πλήρως εμβολιαστεί, αντιθέτως, η προτροπή του είναι να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όσων είναι διστακτικοί ακόμη, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ποιους απευθύνεται η γ’ δόση

Οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με εξασφαλισμένη ποσότητα συνολικά 6 εκατομμυρίων εμβολίων, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να συνεχιστούν απρόσκοπτα και το 2022 μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και οι νεφροπαθείς είναι οι ομάδες ασθενών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Αμέσως μετά και μέχρι το τέλος του μήνα, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, σύμφωνα με το μοντέλο προτεραιοποίησης που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού, δηλαδή αρχικά η ομάδα των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά εκείνη των 80-84 χρόνων, 75-79 κ.ο.κ., μέχρι την ομάδα ηλικίας 60-64 χρόνων.

 Υγειονομικοί εργαζόμενοι

Αμέσως μετά έρχεται η σειρά των υγειονομικών. Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τη σειρά θα είναι: α) η παρέλευση τουλάχιστον 6 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους, β) η ηλικία, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς 60 χρόνων και άνω, γ) το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους (χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα).

Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των πολιτών που χρειάζονται μία επιπλέον δόση για να οχυρωθούν έναντι του κορωνοϊού θα χρειαστούν περίπου 2,1 εκατομμύρια εμβόλια mRΝΑ.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Πατούλης: «Αν έβγαζα ένα βιβλίο για την ζωή μου θα έβαζα και τη Μαρίνα»

Οι Μπέκαμ ξέφυγαν – Η Βικτόρια ανεβάζει τα γυμνά οπίσθια του Μπέκαμ ως δώρο στις θαυμάστριες

Ανατροπή: Νταϊάνα και Ντόντι “είχαν μια ψεύτικη σχέση, μόνον για λόγους δημοσιότητας”

Σχετικά Άρθρα
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως - Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως – Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Ξηροφθαλμία: Πού οφείλεται και γιατί δεν πρέπει να την αγνοήσετε
Ξηροφθαλμία: Πού οφείλεται και γιατί δεν πρέπει να την αγνοήσετε
Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών αναφορικά με τα rapid test
Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών αναφορικά με τα rapid test
Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς
Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς
Καρκίνος μαστού: Τρία βήματα για να προλάβεις την εμφάνισή του
Καρκίνος μαστού: Τρία βήματα για να προλάβεις την εμφάνισή του

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του