Κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική – Γιατί ονομάζεται άγρια – Πώς επανεμφανίστηκε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον Αύγουστο του 2020 επιβεβαίωνε ότι “ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε” από την αφρικανική ήπειρο, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

“Χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις, το ιατρικό προσωπικό και οι κοινότητες, σώθηκαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο παιδιά” από αυτή την ασθένεια, ανέφερε τότε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Δύο χρόνια μετά, με μια πανδημία Covid να έχει σαρώσει την υφήλιο και να έχει πάει πίσω τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, κρούσμα πολιομυελίτιδας καταγράφεται στην πρωτεύουσα του Μαλάου Λιλόνγκου, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση συνδέεται με ένα στέλεχος που κυκλοφορεί στην επαρχία Sindh του Πακιστάν. Μάλιστα, ο ΠΟΥ στέλνει βοήθεια.

Το κρούσμα αφορά κορίτσι τριών ετών που άρχισε να παραλύει τον περασμένο Νοέμβριο στο Μαλάουι και εικάζεται πως είναι το πρώτο κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και πέντε χρόνια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την προσπάθεια για παγκόσμια εξάλειψη της ιογενούς ασθένειας.

«Όσο υπάρχει άγρια πολιομυελίτιδα οπουδήποτε στον κόσμο, όλες οι χώρες παραμένουν σε κίνδυνο εισαγωγής του ιού», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική. «Μετά τον εντοπισμό της άγριας πολιομυελίτιδας στο Μαλάουι, λαμβάνουμε επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουμε την πιθανή εξάπλωσή της», είπε.

Η ανίχνευση του άγριου ιού εκτός του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, των μόνων δύο χωρών όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική «προκαλεί σοβαρή ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών» ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας.

Τι προσβάλλει η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα είναι άκρως μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Είναι θανατηφόρα σε περίπτωση παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο ο εμβολιασμός προστατεύει εφ’ όρου ζωής.

«Άγρια» ονομάζεται η πολιομυελίτιδα που κυκλοφορεί στο φυσικό περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με τα κρούσματα που προκαλούσε ενίοτε το παλαιότερο εμβόλιο πολιομυελίτιδας –περιείχε εξασθενημένο ιό που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει ασθένεια.

Αρκετά κρούσματα που οφείλονταν στο εμβόλιο έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όμως το νεότερο εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει πολιομυελίτιδα.

Οι προσπάθειες εμβολιασμού ατόνησαν όμως λόγω της πανδημίας και ίσως επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί.

Διαβάστε επίσης

Άννα Μενενάκου: «Δεν βγήκα ραντεβού για να βιαστώ, έλεγα Θεέ μου γλίτωσέ με» – Η εξομολογηση που πρέπει να ακούσουμε!

Σοκάρουν οι μαρτυρίες: Ο ηθοποιός που διώκεται, βίασε ανήλικη λίγη ώρα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της

Δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου που φλέγεται – Βρέφος 2 μηνών ανάμεσα στους τραυματίες

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του