Καρδιακή προσβολή: Τα σημάδια που σε προειδοποιούν

καρδιακή-προσβολή-τα-σημάδια-που-σε-πρ

Παγκόσμια ημέρα Καρδιάς σήμερα και αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε κάποια πολύ χρήσιμα και σημαντικά για την προάσπιση της υγείας της.

Καθώς τα τελευταία χρόνια, τα καρδικά συμβάντα και δη οι προσβολές ακούμε ότι αναφέρονται και σε αρκετές γυναίκες, κάτι πιο ασύνηθες κατά το παρελθόν, θα δουμε τι ακριβώς συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Στην περίπτωση ενός καρδιακού συμβάντος κάθε λεπτό μετρά και έχει σημασία, γιατί μπορεί να σώσει μια ζωή, ίσως και τη δική μας. Όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή , η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πότε συμβαίνει

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, να νεκρώνεται.

Από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, περίπου οι μισοί πεθαίνουν μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Επίσης πάνω από τους μισούς ανθρώπους όλων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιμένει περισσότερο από δύο ώρες πριν από τη λήψη βοήθειας.

Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια «κλειδιά» που δηλώνουν ότι πιθανόν κινδυνεύουμε από καρδιακή προσβολή, οπότε είναι καλό να τα έχουμε υπόψη μας.

1. Κοιλιακό άλγος

Αν έχετε παρατηρήσει το στομάχι σας να είναι ανήσυχο τον τελευταίο καιρό (ναυτία, πόνο ή ακόμα και φούσκωμα) αυτό μπορεί να είναι ένας ύπουλος κώδωνας κινδύνου. Οι κοιλιακοί πόνοι πριν από μια καρδιακή προσβολή έχουν επεισοδιακό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι χαλαρώνουν και στη συνέχεια επιστρέφουν για σύντομες χρονικές περιόδους.

2. Ασυνήθιστη κόπωση

Νιώθετε κουρασμένοι, ακόμα και μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο; Αυτή η ασυνήθιστη κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν μια επικείμενη καρδιακή προσβολή. Αυτού του είδους η κούραση δεν πρέπει να έχει προκληθεί από σωματική ή πνευματική δραστηριότητα και θα αυξάνεται προς το τέλος της ημέρας. Παρατηρήστε αν καμία φορά, το να φέρετε εις πέρας απλά πράγματα, όπως το να στρώσετε το κρεβάτι σας, ή να κάνετε ντους, είναι εξαντλητικό.

3. Απώλεια μαλλιών

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρδιακής πάθησης είναι η απώλεια μαλλιών από το στεφάνι του κεφαλιού. Αυτό κυρίως προσβάλει τους άντρες άνω των 50, αλλά μερικές γυναίκες μπορεί να ανήκουν σε αυτή την ομάδα επικινδυνότητας.

4. Ακανόνιστοι σφυγμοί

Η αρρυθμία (ακανόνιστος χτύπος καρδιάς) ή ταχυκαρδία (αυξημένος παλμός) μπορούν να συμβούν αναπάντεχα και συνήθως διαρκούν 1-2 λεπτά. Αν δεν εξασθενήσουν, μπορεί να νιώσετε ζαλάδα και έντονη κούραση, που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε αμέσως γιατρό.

5. Απώλεια αναπνοής

Δύσπνοια ή απώλεια αναπνοής, είναι ένα δυνατό συναίσθημα πως είναι αδύνατον να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Καμία φορά θα νιώσετε κούραση και ζαλάδα επίσης. Αυτό το σημάδι επηρεάζει τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες, για περίπου έξι μήνες πριν την καρδιακή προσβολή.

6. Ασυνήθιστη εφίδρωση

Συχνά συνδέεται με τις γυναίκες που είναι στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, αυτές οι εξάψεις μπορούν να σηματοδοτήσουν κάτι πολύ χειρότερο. Παρατηρήστε για συμπτώματα που δηλώνουν γρίπη, δροσερό δέρμα ή εφίδρωση ασχέτως θερμοκρασίας χώρου ή σωματικής προσπάθειας.

7. Πόνοι στο στήθος

Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό σύμπτωμα είναι το άβολο αίσθημα στο ένα από τα δύο χέρια, σαγόνι, σβέρκο και ώμους ή στήθος. Στους άντρες , αυτό το σύμπτωμα αναφέρεται στα πιο σημαντικά πρώιμα σημάδια μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Από την άλλη, αυτό επηρεάζει μόνο το 30% των γυναικών.

5 λόγοι για τους οποίους μπορείτε να πάθετε καρδιακή προσβολή

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τους άνδρες, αλλά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Για τις γυναίκες ηλικίας 45 ετών χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου αγγίζει το 4,1% ενώ, δύο ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες στο 30,7%. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί: από την κακή ποιότητα του αέρα μέχρι το διαζύγιο!

1. Κακή ποιότητα αέρα

Ερευνητές από τις ΗΠΑ εξέτασαν 16.000 ασθενείς που είχαν υποστεί 3 τύπους καρδιακών προσβολών και προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποιος τύπος ήταν ο πιο δημοφιλής τις ημέρες που ο αέρας δεν ήταν καθαρός. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και του πιο επικίνδυνου τύπου καρδιακής προσβολής. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να ταξιδεύουμε εκτός πόλης όσο πιο συχνά γίνεται.

2. Διαζύγιο

Μελέτη από το Carolina Institute έδειξε ότι το διαζύγιο συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι διαζευγμένοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατά 18% από εκείνους που είναι παντρεμένοι. Ο επικεφαλής της έρευνας, Joel Omm, δήλωσε ότι οι εργένηδες ή οι άνδρες που έχουν χάσει τη γυναίκα τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με τις γυναίκες στην ίδια κατάσταση. Είναι καλύτερα να λύνουμε τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο και να μην φτάνουμε την κατάσταση στα άκρα.

3. Θυμός

Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι 8,5 φορές υψηλότερος στις δύο ώρες μετά από μια έκρηξη έντονου θυμού. Ο Dr. Thomas Buckley αναφέρει ότι οι παράγοντες που την προκαλούν είναι οι διαφωνίες με μέλη της οικογένειας (29%) και άλλους ανθρώπους (42%), καθώς και η ένταση στη δουλειά (14%) και στην οδήγηση (14%). Ο θυμός και το άγχος συνδέονται με την αύξηση του καρδιακού παλμού ενός ατόμου, την αρτηριακή πίεση και την πήξη του αίματος. Όλα αυτά οδηγούν τελικά σε καρδιακή προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συστήνουν ηρεμιστικά χάπια για να μειώσετε την πίεση στην καρδιά.

4. Κρύος καιρός

Μια 6ετής μελέτη που διεξήχθη από Καναδούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 7%. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να είναι ο λόγος που προκαλεί καρδιακή προσβολή. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στις καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

5. Αϋπνία

Τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη από Νορβηγούς ερευνητές έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής εάν έχετε αϋπνία είναι κατά 45% υψηλότερος από ό,τι αν κοιμάστε καλά. Ο Dr. Lars Erik Laugsand αναφέρει ότι τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά και αρκετά εύκολο να θεραπευτούν, οπότε είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν επίγνωση αυτής της σχέσης μεταξύ αϋπνίας και καρδιακής προσβολής και να μιλούν στον γιατρό τους εάν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι άνθρωποι που θέλουν να κοιμηθούν πιο γρήγορα, καλό είναι να πίνουν τσάι με βότανα, χαμομήλι ή βαλεριάνα για να χαλαρώσουν.

Διαβάστε επίσης

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκάλυψε πόσο κόστισε το νυφικό της και πάθαμε σοκ!

Βρήκαμε την top μάσκαρα που θα απογειώσει το μακιγιάζ ματιών σας με μια μόνο κίνηση

Φαίη σκορδά: Ο δεύτερος γάμος, η σχέση της με τον Λιάγκα και η απίθανη ατάκα του γιου τους για τη συνεργασία τους

Σχετικά Άρθρα
Τι ρόλο παίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα στη μετάδοση του κορωνοϊού
Τι ρόλο παίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα στη μετάδοση του κορωνοϊού
Πολλαπλό μυέλωμα: Ποιος είναι ο ύπουλος καρκίνος με τον οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Πολλαπλό Μυέλωμα: Ποιος είναι ο ύπουλος καρκίνος με τον οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Είσαι εκτεθιμένη στο θόρυβο του δρόμου; Δες τι μπορείς να πάθεις
Είσαι εκτεθειμένη στο θόρυβο του δρόμου; Δες τι μπορείς να πάθεις
Πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν έλεγχο για COVID από τον ΕΟΔΥ
Πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν έλεγχο για COVID από τον ΕΟΔΥ
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους - Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους – Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ - Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του