«Κάνε Ααα! Κάνε κάτι για τη στοματική σου υγεία» – Δεν παραμελούμε τα δόντια μας

κάνε-ααα-κάνε-κάτι-για-τη-στοματική-σο

Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό η φροντίδα του οργανισμού μας πρέπει να είναι ολιστική. Τίποτα δεν ξεχνάμε, τίποτα δεν παραμελούμε. Πόσο μάλλον τα δόντια και το στόμα μας, που άμα λάμπουν είναι σαν να λάμπει ο κόσμος όλος.

Ενημερωμένοι οδοντίατροι

Σειρά συστηματικών παθολογικών καταστάσεων κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στο Στόμα και η πρώιμη διάγνωσή τους περνά άμεσα μέσα από τη δράση και τη γνώση των ενημερωμένων Οδοντιάτρων.

Το φετινό μήνυμα

Αυτό είναι το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Τετάρτης 20 Μαρτίου – Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, ο οποίος προβάλλει διεθνώς και στη χώρα μας το σύνθημα: “Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα”.

%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5-%ce%b1%ce%b1%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%bf0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), κ. Αθανάσιος Κατσίκης, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη Βιολογική και Κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων.

Το υγιές στόμα κρατά ψηλά την ποιότητα ζωής

Το υγιές Στόμα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων όσο και στην ομαλή πορεία της σωματικής τους υγείας.

Το υγιές Στόμα δημιουργεί θετικό υπόστρωμα για τις επαγγελματικές αισθηματικές και λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων και κρατά υψηλά την ποιότητα της ζωής.

Το Στόμα αποτελεί πραγματικά τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων και αποτελεί την περιοχή της εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά».

Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ο., Καθηγητής ΕΚΠΑ Ιωάννης Τζούτζας, συμπληρώνει τα εξής:

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι, Στόμα δεν σημαίνει μόνον δόντια. Σημαίνει μια σειρά άλλων οργάνων που όλα μαζί, δημιουργούν ένα ομαλά λειτουργικό σύστημα, που η κάθε διαταραχή του έχει προεκτάσεις ή απεικονίσεις στη γενική Υγεία.

Στόμα = Μια σειρά πολλών οργάνων

Το χρώμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας, η υφή των χειλέων και των παρειών και το σχήμα της υπερώας και των γνάθων, αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται ανάλογα και αντλούνται σχετικά συμπεράσματα.

Μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, νεοπλασίες, βιοχημικά προβλήματα, ιογενείς λοιμώξεις, είναι μερικές από τις νοσολογικές οντότητες που η πρώιμη διάγνωσή τους περνά από τη στοματολογική εξέταση.

Παράλληλα, χρόνιες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά αιματολογικά, καρδιολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα, η διάγνωση των οποίων επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Γενική συμβουλή και συμπέρασμα, με αφορμή την Τετάρτη 20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, είναι ότι: Η συχνή επίσκεψη στον Οδοντίατρο, δημιουργεί ένα περίγραμμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Σχετικά Άρθρα
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων: Ακράτεια ούρων για μία στις 8 γυναίκες
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων: Ακράτεια ούρων για μία στις 8 γυναίκες
H καλή καρδιά μετράει! Ας τη φροντίσουμε λαμβάνοντας μέρος στη δράση
H καλή καρδιά μετράει! Ας τη φροντίσουμε λαμβάνοντας μέρος στη δράση
Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Ο ρόλος του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία
Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Ο ρόλος του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία
%cf%83%cf%8e%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%850
«Σώσε μία ζωή. Μάθε ΚΑΡΠΑ». Εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας και του ΠΟΥ για την ασφάλεια των Ασθενών
Aυτοάνοση Θρομβοπενία: Μια σπάνια αλλά αντιμετωπίσιμη αιματολογική διαταραχή
Aυτοάνοση Θρομβοπενία: Μια σπάνια αλλά αντιμετωπίσιμη αιματολογική διαταραχή
Ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, νέος Πρεσβευτής της FairLife L.C.C. - "Η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη μας είναι ΕΝΑ!"
Ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, νέος Πρεσβευτής της FairLife L.C.C. – “Η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη μας είναι ΕΝΑ!”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του