Ήπαρ: Ποιες καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του;

Ωραία τα ποτά και τα ξενύχτια, έτσι δεν είναι; Αν ήξερες όμως, πόση σημασία έχει το συκώτι σου για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου, θα είχες απαρνηθεί κάποιες βραδινές εξόδους σου. Ίσως και κάποια σουβλάκια μετά τη δουλειά… Εσύ θα μας πεις!

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο και ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου σώματος. Εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, που έχουν επίπτωση σε κάθε ιστό και είναι όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, στην εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, στη σύνθεση ένζυμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών όπως επίσης και στην άμυνα του οργανισμού. Είναι επίσης το «φίλτρο» του οργανισμού μας, το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα.

%ce%ae%cf%80%ce%b1%cf%81-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b70

H καλή κατάσταση του ήπατος δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις που το κουράζουν και το φθείρουν και άλλες που το «ξεκουράζουν» και το διατηρούν σε καλή κατάσταση.

Καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν το συκώτι

Το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής βλάπτουν συχνά το ήπαρ, διαταράσσοντας τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Weill Cornell Medicine και του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη προκαλεί επιβλαβή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που μπορεί να μην αντιστραφεί ακόμη και μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ η συσσώρευση λίπους μειώνεται μετά την επιστροφή σε μια υγιεινή διατροφή, κάποια κατάλοιπα λίπους παραμένουν σε ορισμένα ηπατικά κύτταρα για καιρό αργότερα. Για το λόγο αυτό, η υιοθέτηση βραχυπρόθεσμης ανθυγιεινής διατροφής είναι κακή ιδέα.

Απουσία άσκησης και παχυσαρκία

Άλλοι παράγοντες είναι η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία. Στις δυτικές χώρες, υπάρχουν αναφορές ότι ο ενήλικος πληθυσμός περνά περισότερο από το 70% του χρόνου καθήμενος, ενώ το 40% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

%ce%ae%cf%80%ce%b1%cf%81-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b72

Τι πρέπει να κάνουμε

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η ανάγκη ενίσχυσης του ήπατος, που είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του σώματος, καθίσταται σημαντική. Η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών δεν θα βοηθήσει μόνο την καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

 • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας υγρά: Πίνετε πολλά υγρά και κυρίως άφθονο νερό. Το νερό αποτοξινώνει το συκώτι σας και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Το νερό, επίσης, θα βοηθήσει το ήπαρ να φιλτράρει περισσότερες τοξίνες και υπολείμματα, επιτρέποντάς του έτσι να λειτουργεί ταχύτερα αυξάνοντας το επίπεδο ενέργειας και ευεξίας του οργανισμού σας.
 • Προστατέψτε το ήπαρ σας από ιούς και μολύνσεις: Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να προσβάλουν έντονα το ήπαρ και να προκαλέσουν μέχρι και ηπατίτιδα A. Mην καταναλώνετε φρούτα με τη φλούδα και ωμά λαχανικά, όταν δεν είστε σίγουροι ότι έχει προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο ή μην πίνετε νερό που δεν γνωρίζετε την προέλευσή του.

Απαιτείται προσοχή στη διατροφή μας

 • Υιοθετήστε την υγιεινή διατροφή: Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά, λίπη και χοληστερόλη προκαλούν βλάβη στο συκώτι. Αποφύγετε έτοιμα επεξεργασμένα προϊόντα π.χ. κρουασάν, πίτες, μπισκότα κλπ., όπως και το junk food. Αυξήστε τα λαχανικά και τα όσπρια καθώς ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για τον καθαρισμό του ήπατος, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε καταναλώνονται ωμά, είτε μαγειρεμένα.

%ce%ae%cf%80%ce%b1%cf%81-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b74

 • Αποφύγετε το αλκοόλ: Αν πίνετε συστηματικά έως πολύ τότε υπάρχει κίνδυνος το αλκοόλ να αποβεί τοξικό για το ήπαρ σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνετή κατανάλωση αλκοόλ είναι 1 ποτήρι την ημέρα, ώστε η λειτουργία του ήπατος να είναι καλύτερη.
 • Η πολυφαρμακία: Τα πολλά φάρμακα και η λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να βλάψουν το ήπαρ. Καλό θα είναι να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και όχι παραπάνω από τη συνιστώσα δοσολογία.
 • Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την καλή ηπατική λειτουργία: Ευτυχώς σήμερα διατίθενται από τα φαρμακεία συμπληρώματα διατροφής που ενδείκνυνται για την προστασία της ηπατικής λειτουργίας όπως π.χ. το NAFLiver.

Συμπλήρωμα κατά της συσσώρευσης λίπους

To σκεύασμα με το πατενταρισμένο εκχύλισμα Prunus mume, που περιέχει Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με Χολίνη, σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες υποστηρίζει αποτελεσματικά τη φυσιολογική ηπατική λειτουργία και το φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και αποτοξινώνει το επιβαρυμένο ήπαρ λόγω:

 • Κακής διατροφής
 • Επιβλαβών επιδράσεων περιβάλλοντος
 • Συσσώρευσης λίπους σ’ αυτό
 • Δίαιτας (υπέρβαροι)
 • Λήψης πολλών φαρμάκων ή/και για μεγάλο χρονικό διάστημα ή φαρμάκων

  που το επιβαρύνουν

%ce%ae%cf%80%ce%b1%cf%81-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b76

Το NAFLiver συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων καθώς επηρεάζει παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται στενά με τη λιπώδη νόσο του ήπατος (λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα γλυκόζης στο αίμα). Oι επίσημες οδηγίες συνιστούν στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος να βελτιώσουν τις σωματικές και διατροφικές τους συνήθειες και να ασκούνται αποφεύγοντας οποιαδήποτε ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη μελέτη του ήπατος (EASL), του διαβήτη (EASD) και της παχυσαρκίας (EASO) συνιστά:

 • Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντιστάσεις μειώνουν δραστικά το λίπος στο ήπαρ.
 • Η αποτίμηση των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου ελέγχου της NAFLD
 • Σε ασθενείς χωρίς NASH ή ίνωση θα πρέπει να δίνονται μόνο συμβουλές για υγιεινή διατροφή και άσκηση και να μην χορηγούνται φάρμακα για αυτές τις παθήσεις του ήπατος.

Σχετικά Άρθρα
Η ανακοίνωση για τη θέρμανση του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», μετά την καρατόμηση
Η ανακοίνωση για τη θέρμανση του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», μετά την καρατόμηση
«Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ»: Η νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV στην Ελλάδα
«Η ΖΩHIV ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ»: Η νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV στην Ελλάδα
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής
Καρκίνος του πνεύμονα: Άγνοια κι ελλιπής πρόληψη από τον κόσμο για τον πιο συχνό καρκίνο
Καρκίνος του πνεύμονα: Άγνοια κι ελλιπής πρόληψη από τον κόσμο για τον πιο συχνό καρκίνο
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενέχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενέχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
pif-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%8d%cf%81%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b70
PIF: Απαραίτητη η διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία, ειδάλλως δεν έχει νόημα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του