Ινομυώματα Μήτρας: Όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα

ινομυώματα-μήτρας-όσα-πρέπει-να-γνωρί

Το έχεις ακούσει, ίσως και να το έχει αντιμετωπίσει. Εμείς ρωτήσαμε τον πιο ειδικό πάνω σ’ αυτό το θέμα, τον κ. Γιώργο-Μάριο Μακρή, Διευθυντή Γυναικολόγο- Ειδικό Γυναικολόγο Ογκολόγο «Ευρωκλινική Αθηνών», Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένουμ να μάθεις όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις γι’ αυτό το θέμα.

“Πολλές γυναίκες διαγιγνώσκονται με ινομυώματα μήτρας ή αλλιώς λειομυώματα. Τα ινομυώματα είναι σφαιρικοί όγκοι που εμφανίζονται οπουδήποτε στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μήτρας που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό της μήτρας λέγονται υποβλεννογόνια και συνήθως είναι αυτά τα ινομυώματα που προκαλούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Όταν τα ινομυώματα είναι προς το εξωτερικό της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα μήτρας) ή όταν κρέμονται από αυτήν (τα μισχωτά ινομυώματα μήτρας) τότε δεν δημιουργείται συνήθως πρόβλημα”, μας λέει ο κ. Μακρής.

Πώς δημιουργούνται και πότε εμφανίζονται

Η αιτία της δημιουργίας τους είναι άγνωστη. Πρόκειται για μάζες από ίνες που περιπλέκονται ακανόνιστα μεταξύ τους και δημιουργούν μια σκληροελαστική μάζα. Όταν αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος τότε μπορεί να νεκρωθεί το εσωτερικό τους και αυτό δημιουργεί πόνο.

Τα ινομυώματα μήτρας εμφανίζονται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή πολλαπλά ινομυώματα, τα οποία μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ομαλά ή πολυλοβωτά. Μόνο το 2% των ινομυωμάτων σχετίζεται με κακοήθεια, δηλαδή μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή νεοπλάσματος, το σάρκωμα.

Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Μια γυναίκα με ινομυώματα μήτρας μπορεί να έχει συμπτώματα όπως αιμορραγία, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή της αφόδευση Τα ινομυώματα υποχωρούν αυτόματα μετά την εμμηνόπαυση. Η ύπαρξη ινομυωμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Δεν είναι απαραίτητη πάντα η αντιμετώπισή τους, παρά μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως χειρουργική. Υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες του ινομυώματος οι οποίες μπορεί να είναι η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, όπως είναι η ουλιπριστάλη ή σε ενέσιμη μορφή, όπως είναι τα GnRH. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εμβολισμού ή η καταστροφή του ινομυώματος με θεραπευτικό υπέρηχο.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Οι παραπάνω εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές και σκοπό έχουν συνήθως την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης του ινομυώματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες ή στις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους η αντιμετώπιση του ινομυώματος μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Στις γυναίκες που επιθυμούν τη διατήρηση της μήτρας, τότε γίνεται μόνο η εξαίρεση του ινομυώματος.

Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι μια επέμβαση η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα και χειρουργική ταχύτητα, διότι σε απαιτητικές περιπτώσεις μπορεί να απειληθεί η δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος. Μπορεί να γίνει με ανοιχτή τομή ή λαπαροσκοπικά.

Χειρουργική επέμβαση με τη χρήση ρομπότ

Η νεότερη εξέλιξη στην αφαίρεση ενός ινομυώματος γίνεται στην καλύτερη του μορφή ρομποτικά και η επέμβαση ονομάζεται ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική εκπυρήνιση ινομυώματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική δίχως τομή στο δέρμα. Αντ’ αυτού γίνονται 4 ή 5 μικρές οπές μεγέθους το πολύ έως 1 εκατοστό.

Στην κλειστή ή ενδοσκοπική τεχνική αφαίρεση του ινομυώματος ο χειρουργός αφού εντοπίσει τον όγκο φροντίζει να τον αφαιρέσει ολόκληρο χωρίς να τον ανοίξει και χωρίς να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στον περιμετρικό ιστό της μήτρας. Όσο μεγαλύτερο είναι το ινομύωμα, τόσο πιο προσεχτική πρέπει να είναι η τεχνική. Αφού αφαιρεθεί το ινομύωμα ακολουθεί η αποκατάσταση της μήτρας με πολλαπλές ραφές. Το κλείσιμο της κοιλότητας του ινομυώματος πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ανοιχθεί η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και να μην επηρεαστούν οι σάλπιγγες και τα μεγάλα αγγεία. Στο τέλος αφαιρείται το ινομύωμα μέσα από τις μικρές οπές, αφού τεμαχιστεί εντός της κοιλιάς. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους και για αυτό είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του γυναικολόγου χειρουργού.

Η ασθενής μετά το χειρουργείο του ινομυώματος λαμβάνει αναλγητική και αντιβιοτική αγωγή και επιστρέψει στην οικία της μετά από 1 έως 3 μέρες. Ο συνήθης χρόνος αποκατάστασης μετά από την αφαίρεση ενός ινομυώματος είναι ένας μήνας. Υπάρχει μέτριος πόνος μετά το χειρουργείο του ινομυώματος και για αυτό τοποθετείται επισκληρίδιος καθετήρας για την αντιμετώπισή του πόνου με την έγχυση αναλγητικών εντός του σπονδυλικού σωλήνα.

Πλεονεκτήματα ρομποτικού χειρουργείου έναντι των κλασικών μεθόδων

Συγκεντρωτικά τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου έναντι των συμβατικών χειρουργείων είναι τα εξής:

Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (1 εώς 3 ημέρες)

Ταχύτερη ανάρρωση

Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα (δεν γίνεται τομή)

Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών

Μικρότερη απώλεια αίματος

Διαβάστε επίσης

«Η λάμψη μού δημιούργησε φοβίες, πανικούς και ψυχολογικά προβλήματα» – Κατάθεση ψυχής από τη Μαρίνα Τσιντικίδου

Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Αυτά τα 20 σημάδια θα στο δείξουν!

5 τρομακτικά πράγματα που προκαλεί η ζάχαρη στο σώμα μας!

Σχετικά Άρθρα
Τι ρόλο παίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα στη μετάδοση του κορωνοϊού
Τι ρόλο παίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα στη μετάδοση του κορωνοϊού
Πολλαπλό μυέλωμα: Ποιος είναι ο ύπουλος καρκίνος με τον οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Πολλαπλό Μυέλωμα: Ποιος είναι ο ύπουλος καρκίνος με τον οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Είσαι εκτεθιμένη στο θόρυβο του δρόμου; Δες τι μπορείς να πάθεις
Είσαι εκτεθειμένη στο θόρυβο του δρόμου; Δες τι μπορείς να πάθεις
Πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν έλεγχο για COVID από τον ΕΟΔΥ
Πού θα κάνετε σήμερα δωρεάν έλεγχο για COVID από τον ΕΟΔΥ
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους - Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους – Δείτε πού μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την οστεοπόρωση!
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ - Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν
Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Μόνο τρία φαρμακεία θα λειτουργήσουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του