Η τεχνολογία αρωγός στην αξιόπιστη διάγνωση των κιρσών

η-τεχνολογία-αρωγός-στην-αξιόπιστη-δι

Πολλές φορές έχει αναφερθεί ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου στη σημασία της σωστής διάγνωσης των κιρσών, ως του σημαντικότερου παράγοντα για την εφαρμογή της θεραπευτικής μεθόδου που θα απαλλάξει τον/την ασθενή από τους κιρσούς, οι οποίοι, όπως έχει επισημάνει, δεν αποτελούν αισθητικό αλλά αντίθετα καίριο λειτουργικό πρόβλημα.

Μπαίνοντας για λίγο στα «άδυτα» ενός φλεβολογικού ιατρείου, διαπιστώνουμε ότι μέρος της διαγνωστικής εξέτασης είναι και η μέθοδος εφαρμογής πίεσης στα πόδια του ασθενή, που συνοδεύεται από την άμεση «απελευθέρωση» αυτής της πίεσης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταχύτητα ροής του αίματος, καθώς και η κατεύθυνσή του, έτσι ώστε ο συνδεδεμένος υπέρηχος να καταγράψει απεικονιστικά την κατάσταση των κιρσών, το βαθμό βαρύτητας της πάθησης και να βοηθήσει τον αγγειοχειρουργό στο σχεδιασμό της θεραπευτικής αγωγής.

Όσο έμπειρος και εξειδικευμένος όμως και αν είναι ο ιατρός, η συγκεκριμένη εξέταση υπόκειται σε περιορισμούς που ανάγονται στον βαθμό της ασκούμενης πίεσης, στην ταχύτητα με την οποία πρέπει να υπάρξει η αποσυμπίεση κλπ.

Το «πρόβλημα» έρχεται και πάλι να λύσει η τεχνολογία με το σύστημα της αυτοματοποιημένης συμπίεσης που υποβοηθά τη διάγνωση, με ένα παρόμοιο σύστημα μέτρησης με εκείνο της αρτηριακής πίεσης. Το σύστημα διοχετεύει αέρα και ασκεί συγκεκριμένη πίεση στα πόδια για ορισμένο χρονικό διάστημα, οπότε και απελευθερώνει το σημείο που εφαρμόστηκε, δίνοντας τα στοιχεία στον υπερηχογράφο, έτσι όπως περιγράφηκε προηγουμένως.

«Η τεχνολογία μας βοηθάει και ο ρόλος της είναι ανεκτίμητος προκειμένου να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τους κιρσούς», τονίζει ο κ. Ματθαίου, «αλλά τον ουσιαστικό ρόλο τον είχε, τον έχει και θα τον έχει ο ιατρός, με τη γνώση και την εμπειρία που θα ανακουφίσει τους ασθενείς και θα τους βελτιώσει το επίπεδο της ζωής τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σύγχρονες θεραπείες του φλεβικού δικτύου είναι σχεδόν αποκλειστικά ενδαγγειακές, με τους κιρσούς να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με το ενδοαυλικό laser, με την όλη διαδικασία να είναι ανώδυνη και χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας.

Σχετικά Άρθρα
H Bayer στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες, κάθε περίοδο της ζωής του
H Bayer στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες, κάθε περίοδο της ζωής τους
Τα δικά σου οστά είναι εύθραυστα ή γερά; Μάθε πώς θα τα διατηρήσεις υγιή
Τα δικά σου οστά είναι εύθραυστα ή γερά; Μάθε πώς θα τα διατηρήσεις υγιή
Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αθηναίων: Δωρεάν πλήρης έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αθηναίων: Δωρεάν πλήρης έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
Τι ρόλο παίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα στη μετάδοση του κορωνοϊού
Τι ρόλο παίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα στη μετάδοση του κορωνοϊού
Πολλαπλό μυέλωμα: Ποιος είναι ο ύπουλος καρκίνος με τον οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Πολλαπλό Μυέλωμα: Ποιος είναι ο ύπουλος καρκίνος με τον οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Είσαι εκτεθιμένη στο θόρυβο του δρόμου; Δες τι μπορείς να πάθεις
Είσαι εκτεθειμένη στο θόρυβο του δρόμου; Δες τι μπορείς να πάθεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του