Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι μια ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων: Εσύ γνωρίζεις όμως πότε θα απεθυνθείς;

η-στοματική-και-γναθοπροσωπική-χειρο

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική ειδικότητα, ενώ είναι ιδιαιτέρως απαιτητικός ο ρόλος του στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (13 Φεβρουαρίου) αποτελεί μία ευκαιρία για την ενημέρωση της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και του ευρέος κοινού, αναφορικά με τη σημαντική συνεισφορά της συγκεκριμένης ειδικότητας στην ανθρώπινη υγεία.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να αναδείξει αφενός τον ρόλο των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και αφετέρου τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει –και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών– όσον αφορά την εξέλιξη της ειδικότητας.

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, που προσδιορίζεται ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα, διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις ή και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, αλλά και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Πρόκειται για μία χειρουργική ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων, για τη λήψη της οποίας απαιτείται πολυετής, τόσο προπτυχιακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση (πτυχίο Ιατρικής και Οδοντιατρικής), όσο και ειδίκευση.

Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής

Προκειμένου να αναδειχθεί και στη χώρα μας το έργο και ο ρόλος των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, περιγράφοντας τα γνωστικά αντικείμενα που συγκροτούν την ειδικότητα. Όπως μάλιστα εξηγεί ο Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, Πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ: «Η οπτική μας είναι ότι ο σωστά ενημερωμένος ασθενής είναι σε θέση πιο εύκολα να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο ιατρό για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη χειρουργική παθολογία του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, καθώς και των επεκτάσεών τους στην κεφαλή και στον τράχηλο».

Υπηρετώντας μια ειδικότητα ιδιαιτέρως απαιτητική –εκτείνεται από τη χειρουργική αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού μέχρι τη μερική ή και ολική μεταμόσχευση προσώπου– η οποία εξελίσσεται συνεχώς, οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί, με το βλέμμα στο μέλλον μιλούν για τις νέες θεραπευτικές τεχνικές και την υπολογιστικά κατευθυνόμενη αποκατάσταση τραυματικών ελλειμμάτων με τα συστήματα χειρουργικής και διεγχειρητικής πλοήγησης (Surgical Navigation Systems), σε μια εποχή που η βιο-ιατρική τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο άσκησης της χειρουργικής εν γένει [ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery), ρομποτική χειρουργική, χειρουργική επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)].

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΓΠΧ επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να κατευθύνεται ο εκάστοτε ασθενής στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτό κρίνεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση ιατρικών ή/και χειρουργικών αναγκών που άπτονται των παθήσεων της κροταφογναθικής διάρθρωσης, των σιελογόνων αδένων, της ογκολογίας κεφαλής και τραχήλου κ.ά. Ο νέος θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει σπουδαίο ρόλο σε αυτό, δεδομένου ότι η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική δεν είναι μόνο μια κατά βάση τριτοβάθμια ειδικότητα, αλλά περιλαμβάνει στο φάσμα της και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχετε έντονο πόνο στην κροταφογναθική περιοχή, ή επίμονη ξηροστομία, ή ενδείξεις αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου,

Συμβουλευθείτε τον ειδικό ιατρό Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Η Εταιρεία

H Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής είναι ο επίσημος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των Ελλήνων Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών. Ιδρύθηκε το 1959 ως «Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος» (ΕΕΧΣ) και μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και επιστημονικό έργο (Δύο διεθνή και 31 Πανελλήνια Συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, συμπόσια, επιμορφωτικά μαθήματα, εκδόσεις κ.α.). Η Εταιρεία με πολυετή συνεχή παρουσία, πλούσιο παρελθόν και καταξιωμένα μέλη, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο, τόσο για την Ελληνική αλλά και για τη Διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, στις γνάθους και στο πρόσωπο, καθώς και στις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο.

Διαβάστε επίσης

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης: Συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας

Θρίλερ με την εξαφάνιση ζευγαριού στη Μεσσηνία – «Αυτοκτόνησαν», λέει η κόρη τους

Σχετικά Άρθρα
Αιτίες της ρινικής απόφραξης στα παιδιά και τους ενήλικες
Αιτίες της ρινικής απόφραξης στα παιδιά και τους ενήλικες
Αυξητική η τάση για τη φυματίωση κατά την αποδρομή της πανδημίας COVID-19
Αυξητική η τάση για τη φυματίωση κατά την αποδρομή της πανδημίας COVID-19
Στην Ελλάδα μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου
Στην Ελλάδα μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Έως πότε θα κακοποιούνται άτομα με αναπηρία σε Κέντρα που δεν ελέγχονται;
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Έως πότε θα κακοποιούνται άτομα με αναπηρία σε Κέντρα που δεν ελέγχονται;
H εκστρατεία #EinaiStoDikoSouXeri εμπλουτίζεται με νέο οπτικοακουστικό περιεχόμενο
H εκστρατεία #EinaiStoDikoSouXeri εμπλουτίζεται με νέο οπτικοακουστικό περιεχόμενο
Το πρώτο Υβριδικό Κέντρο Αντιμετώπισης της Λιθίασης του Ουροποιητικού στην Ελλάδα, στην ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Το πρώτο Υβριδικό Κέντρο Αντιμετώπισης της Λιθίασης του Ουροποιητικού στην Ελλάδα, στην ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του