Η Όμικρον επελαύνει – Νέα μέτρα έρχονται αμέσως μετά τις γιορτές

η-όμικρον-επελαύνει-νέα-μέτρα-έρχοντ

Η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει σε όλο τον κόσμο. Η υπερμεταδοτικότητά της από την πρώτη στιγμή σήμανε εγρήγορση και επαγρύπνηση στους επιστήμονες πρώτα απ’ όλα. Οι μεγάλες δυτικές χώρες έλαβαν τα πρώτα μέτρα αναχαίτησης, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ότι τα καθολικά μέτρα περιορισμού είναι δύσκολο να ληφθούν, καθώς οι οικονομίες αλλά και η ψυχολογία των πολιτών κινούνται πλέον στο κόκκινο.

Από την άλλη, φαίνεται ότι τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, αν και εξακολουθούν να αποτελούν το μοναδικό υπερόπλο μας σε συνδυασμό με τα ατομικά μέτρα προφύλαξης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις προκειμένου να μην ακυρωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πλέον, η μετάλλαξη Όμικρον έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες, ενώ στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι.

Πώς θα κάνουμε γιορτές στην Ελλάδα

Με self test οι γιορτές για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Ομικρον, ενώ νέα μέτρα ενδεχομένως έρθουν αμέσως μετά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πήρε πίσω τα όσα είχε πει για τα rapid test που θα χρειάζονταν όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) για να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους την περίοδο των εορτών, αφού επισήμανε ότι «θα ήταν άδικο προς τους εμβολιασμένους». Προχώρησε λοιπόν σε νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα ήταν χρήσιμη η διενέργεια self test για όσους θα διασκεδάσουν σε χώρους διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα, προκειμένου να δοθούν δύο δωρεάν self test στους πολίτες, μέσα στις γιορτές. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες λαμβάνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα ελέω της ραγδαίας επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Τι έρχεται μετά τις γιορτές

Ωστόσο, με τη μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει και τις ενδείξεις να φαίνονται ανησυχητικές, η κυβέρνηση εξετάζει ήδη νέα μέτρα, που θα αφορούν τις πρώτες μέρες του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, αναλύοντας ένα σχέδιο δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τηλεργασία και ωράριο στη διασκέδαση από το 2022

Η δεύτερη φάση της άμυνας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον «αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων»

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι:

Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Διαβάστε επίσης

Η Νάνσυ Μαλλέρου στο Infowoman: “Υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου επαγγελματικά, ειδικά στις αμοιβές”

Συγκλονίζει ο Αύγουστος Κορτώ: Μιλά για την κλινοφιλία και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση Il Postino / Ο Ταχυδρόμος του Νερούδα – Για την Κυριακή 26/12

Σχετικά Άρθρα
ΠΟΥ: Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος
ΠΟΥ: Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος
Γιατί έχουμε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων; Τι απαντά ο καθηγητής Μ. Βατόπουλος
Γιατί έχουμε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων; Τι απαντά ο καθηγητής Μ. Βατόπουλος
Ποιες είναι οι ιδανικές στάσεις του ανθρώπινου σώματος για να αποφύγουμε μυοσκελετικούς πόνους - Πώς θα τις επαναπροσεγγίσουμε
Ποιες είναι οι ιδανικές στάσεις του ανθρώπινου σώματος για να αποφύγουμε μυοσκελετικούς πόνους – Πώς θα τις επαναπροσεγγίσουμε
Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας αλλά και την υγειονομική κουλτούρα μας
Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας αλλά και την υγειονομική κουλτούρα μας
Εργαζόμενος θετικός στον κορωνοϊό: Το βασικό που πρέπει να κάνεις για να μην "χρεωθείς" μέρες αδείας
Εργαζόμενος θετικός στον κορωνοϊό: Το βασικό που πρέπει να κάνεις για να μην “χρεωθείς” μέρες αδείας
Στα ύψη σήμερα τα κρούσματα - Δείτε όλους τους δείκτες
Σοκ με τον αριθμό των νεκρών – Πόσα είναι τα κρούσματα σήμερα (17/1)

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του