Η “κανονικότητα” της νέας εποχής – Τι την επηρεάζει και πόσο έχουμε αλλάξει εμείς

η-κανονικότητα-της-νέας-εποχής-τι

Οι επιπτώσεις της καραντίνας σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο είναι αναμφισβήτητες. Σήμερα όμως, λόγος γίνεται για την «επανένταξη», «επιστροφή στην κανονικότητα» και «άρση των μέτρων», αντικαθιστώντας στο λεξιλόγιο μας τις λέξεις «καραντίνα», «νέα μέτρα» και «περιορισμός κυκλοφορίας», μας λέει η Λίνα Καφρίτσα, MSc Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχοθεραπεύτρια.

“Lockdown- από τις πιο χρησιμοποιημένες λέξεις του 2020, και δικαίως. Η ανατάραξη της καθημερινότητάς μας λόγω της πανδημίας έφερε μεγάλες ανατροπές όχι μόνο στο πρόγραμμα μας αλλά και στον ψυχισμό μας. Έχει αναφερθεί ότι τα ψυχικά νοσήματα, οι διαταραχές ύπνου και η ενδοοικογενειακή βία είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν μέσα στην καραντίνα.

Με μια έννοια λοιπόν, καλούμαστε να ζήσουμε την ζωή που τόσο αναπολούσαμε μέσα στην καραντίνα, να ενταχθούμε στην «κανονικότητα», προσέχοντας και τηρώντας ταυτόχρονα, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να ξαναμπούμε σε όλο αυτό; Πολλοί αναφέρουν ότι τους είναι δύσκολο να συνηθίσουν την εστίαση ανοιχτή, φοβούνται ακόμα να έρθουν σε επαφή με κόσμο, ακόμα και εμβολιασμένοι ή με σωστή χρήση της μάσκας. Πλέον, ο συνωστισμός που θα έβλεπες μια συνηθισμένη Παρασκευή στην Ερμού μοιάζει σαν δοκιμασία επιβίωσης, ενώ τα μαγαζιά εστίασης με αρκετό κόσμο συχνά αποφεύγονται, ακόμη και αν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους πολίτες.

Η συνήθεια

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρέσκεται στην «κανονικότητα». Για όποια συνήθεια και αν μιλάμε, είτε είναι το κάπνισμα, είτε είναι να πηγαίνουμε για τρέξιμο κάθε μέρα στις 8 το πρωί, ο εγκέφαλος προγραμματίζει το σώμα μας αναλόγως. Έτσι, όταν έχουμε συνηθίσει 1,5 χρόνο να έχουμε περιορισμένες κοινωνικές επαφές, κληθήκαμε να βρούμε καινούργιους τρόπους εκτόνωσης και διασκέδασης, πράγματα που πριν την καραντίνα μάς φαινόντουσαν διασκεδαστικά και εκτονωτικά, πλέον να μην έχουν αυτό τον ρόλο. Η κανονικότητά μας έχει επαναπροσδιοριστεί, ακριβώς όπως και τα χόμπι μας.

Η κούραση

Ένα άλλο κοινό βίωμα είναι η κούραση. Η τηλεργασία και η τη εκπαίδευση μας διευκόλυνε τόσο καιρό διότι υπήρχε μια αναφορά στην «προηγουμένη κανονικότητά» μας, απαιτώντας από εμάς όμως υπερβολική συγκέντρωση, πνευματική κούραση και καταπόνηση των ματιών λόγω χρήσης του Υ/Η. Μετά την άρση των μέτρων, ακόμα και μια μικρή διαδρομή από το σπίτι στην δουλειά ή και η συναναστροφή με κόσμο στο περιβάλλον εργασίας είναι δραστηριότητες που προκαλούν κούραση. Σε όλο αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει και η υψηλή θερμοκρασία που και υπό φυσιολογικές συνθήκες, κουράζει και είναι αφόρητη.

Η φοβία

Μέχρι τώρα θεωρητικά, θα έπρεπε όλοι μας να γνωρίζουμε απ’ έξω και ανακατωτά το τρίπτυχο που κυριαρχεί για την αυτοπροστασία μας από την πανδημία: μάσκα – πλύσιμο χεριών – αποστάσεις. Και ξανά πλύσιμο, και διπλή μάσκα και μεγαλύτερες αποστάσεις. Η φυσική απόσταση που κρατάμε για να αποφύγουμε την μετάδοση μπορεί να ερμηνευθεί και μεταφορικά ως ψυχική απόσταση. Το μυαλό μας γυρίζει συνεχώς γύρω από τον αριθμό μικροβίων που βρίσκονται στο κύπελο καφέ που μας έφτιαξε ο μπαρίστα, και μια σχεδόν ακατανίκητη επιθυμία να λούσουμε τα χεριά μας με αντισηπτικό μόλις απομακρυνθούμε λίγα μέτρα από το μαγαζί. Τα περιστατικά αρρωστοφοβίας ή ψυχαναγκαστικών διαταραχών σχετικές με αρρώστιες έχουν αυξηθεί κατά πολύ αυτό το διάστημα καθώς η ισορροπία μεταξύ προσοχής και εμμονής χωρίζεται μόνο από μια λεπτή γραμμή.

Θεωρίες συνομωσίας

Τσιπάκια στα εμβόλια, θανατηφόρες παρενέργειες, αρνητές του κορωνοϊού και τώρα του εμβολίου έχουν κάνει την εμφάνιση τους από τις αρχές της πανδημίας, καθώς η καταστροφολογία και η σχεδόν εμμονική καταμέτρηση των κρουσμάτων ανά μέρα στις ειδήσεις πυροδοτούν τις παραπάνω απόψεις. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει για τον εξής λόγο: όπως ακριβώς και στις ψυχωτικές/ παρανοϊκές διαταραχές το άτομο δημιουργεί μια παρανοϊκή ιδέα για να αντέξει μια πολύ επίπονη πραγματικότητα (συνήθως λόγω κάποιου τραύματος του παρελθόντος), έτσι και η ανθρωπότητα προσπαθεί να προστατέψει τον ψυχισμό της απέναντι από μια πραγματικότητα που είναι δύσκολο να την κατανοήσει/ αντέξει ψυχικά. Με αυτού του είδους τις ιδέες, που δεν στηρίζονται επιστημονικά, ο άνθρωπος πασχίζει να νοηματοδοτησει και να κατανοήσει με έναν τρόπο αυτά που συμβαίνουν, διότι ενδόμυχα παλεύει να ακυρώσει αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, λόγω της επίπονης του φύσης.

Προς μια νέα κανονικότητα

Η κανονικότητα λοιπόν, δεν είναι πλέον έτσι όπως την ξέραμε, την φανταζόμασταν ή την αναπολούσαμε τα βράδια της καραντίνας στον καναπέ μας, ευχόμενοι να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας ή να πίνουμε ένα ποτό στο αγαπημένο μας μπαρ. Έχει επαναπροσδιοριστεί, έχει εμπλουτιστεί και έχει αλλάξει. Και όπως συμβαίνει μετά από κάθε αλλαγή, στην αρχή υπάρχει αντίσταση από μέρους μας. Άλλωστε, για κάθε δράση, υπάρχει και η αντίστοιχη αντίδραση. Η συνήθεια, η κούραση, οι φοβίες και όλες οι θεωρίες περί κορωνοϊού είναι εδώ για να μείνουν, κυρίως για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε και να δώσουμε το δικό μας νόημα περί πανδημίας. Είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και ειδικά μετά από ένα συλλογικό «τραυματικό» γεγονός, το οποίο άγγιξε και επηρέασε βασικές μας ελευθερίες και μας έφερε αντιμέτωπους με το ένστικτο του θανάτου. Είναι όμως το τέλος μιας εποχής, ή υπάρχει και συνέχεια;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;

Ο Sting έρχεται για δύο μοναδικές συναυλίες στο Ηρώδειο!

10 πράγματα που δε γνωρίζαμε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας - Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας – Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
Καμπανάκι από καθηγητή Παθολογίας: Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος των εμβολιασμών στο σπίτι και στο ιατρείο
Καμπανάκι από καθηγητή Παθολογίας: Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος των εμβολιασμών στο σπίτι και στο ιατρείο
Ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση και τεχνική Τεχνητής Νοημοσύνης στο «Έλενα Βενιζέλου»
Ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση και τεχνική Τεχνητής Νοημοσύνης στο «Έλενα Βενιζέλου»
Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του