Γκ. Μαγιορκίνης: “Άνοδος της θερμοκρασίας και εμβολιασμοί μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τον Μάιο”

γκ-μαγιορκίνης-άνοδος-της-θερμοκρασ

Μέχρι σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 119 εκατομμύρια μολύνσεις και 2,6 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο COVID-19. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έχει σταθεροποιηθεί σε λιγότερες από 400.000 ανά ημέρα και ο ρυθμός των θανάτων υποχώρησε σε λιγότερους από 11.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη, η επιδημία φαίνεται σταθεροποιημένη, με το ρυθμό των διαγνώσεων να παραμένει σταθερά γύρω από τις 150.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει 33,5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 800.000 θανάτους.

Σχετικά άρθρα: H γύρη μάς κάνει πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό;

Τι ισχύει στον κόσμο

Στη Γαλλία η επιδημία φαίνεται ελαφρώς ενισχυμένη, πάνω από τις 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν εξακολούθησε να υποχωρεί σε λιγότερους από 300 θανάτους ανά ημέρα.

Στη Γερμανία η επιδημία δείχνει ελαφρά σημεία επιβάρυνσης σε επίπεδα 5.000-7.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων εξακολούθησε να υποχωρεί σε χαμηλότερα από τους 300 θανάτους ανά ημέρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιδημία καταγράφει σταθερά λιγότερες από 6.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο ρυθμός των θανάτων υποχωρεί σε λιγότερους από 200 θανάτους ανά ημέρα. Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου το 1/3 του πληθυσμού.

Στην Ιταλία η επιδημία ενισχύεται στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, αλλά ο ρυθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό παραμένει στους 300 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει το ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ συγχρόνως αυξήθηκε και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με νόσο COVID-19, αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα. Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, οι νέες διαγνώσεις έδειξαν αύξηση σε ποσοστό περίπου 20%-25%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ενισχυμένος 35%-40% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα. Συγχρόνως, παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση τ

ης πίεσης στο σύστημα Υγείας της Αττικής με αριθμό εισαγωγών που αγγίζει και τις 200 ανά ημέρα.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει πλησιάσει τον αριθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 20%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα άγγιζε το 40%. Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς εντός της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη παραμένει σε αυτή τη φάση καλύτερη από την πρόβλεψη εξέλιξης στην Αττική.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί σταθερά την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39. Η επίπτωση της νόσου στους άνω των 65 παραμένει βελτιωμένη σε σχέση με το δεύτερο κύμα.

Συνολικά στην Ελλάδα, λοιπόν, η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης, έχοντας πλέον ωστόσο όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρίτου κύματος.

Σε σχέση με το δεύτερο κύμα, το τρίτο κύμα έχει καλύτερο προφίλ νοσηρότητας, καθότι η σχετική επίπτωση των άνω των 65 παραμένει χαμηλότερη από το αναμενόμενο για την εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η έλευση του τρίτου κύματος έχει λιγότερο από το μισό ρυθμό επέκτασης από ότι η έλευση του δεύτερου κύματος.

Για την ανάσχεση ωστόσο της πορείας του τρίτου κύματος, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να κρατήσουμε έναν όσο το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό κύκλο, να φοράμε μάσκες σωστά όταν επισκεπτόμαστε τους συγγενείς μεγάλης ηλικίας.

Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε όταν έχουμε συμπτώματα ενδεικτικά της νόσου και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τεστ, να φοράμε μάσκες, να απομονωθούμε για τον χρόνο που θα προστατεύσει τους γνωστούς μας και τους συγγενείς μας.

Προστασία στο σπίτι

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω τη σημασία πρόληψης της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Όταν υπάρχει κάποιος που είναι θετικός στο σπίτι μας, θα πρέπει να τον στηρίζουμε τόσο πρακτικά και ψυχολογικά στην απομόνωσή του.

Η στήριξή μας στα άτομα που διαγιγνώσκονται με την νόσο παντού, και ιδίως εντός του σπιτιού που διαμένουμε, έχει κεντρική σημασία στο να επιτύχει η υγειονομική απομόνωση. Πάντα βέβαια εφαρμόζοντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να έχουμε άπλετο αερισμό στο σπίτι.

Με κατάλληλη οργάνωση του σπιτιού, καθαριότητα, αερισμό και μέτρα ατομικής προστασίας, είναι δυνατόν να περιοριστεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και, κυρίως, να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Τι ρόλο θα παίξει η θερμοκρασία

Σε ερώτημα του infowoman.gr για το ρόλο που θα παίξει η άνοδος της θερμοκρασίας στη μείωση των κρουσμάτων από τις νέες μεταλλάξεις κατ’ αντιστοιχία με ό,τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με το πρώτο στέλεχος του ιού, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μάς απάντησε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καμία ένδειξη ότι δεν θα συμβεί αυτό. Όπως την προηγούμενη άνοιξη και το καλοκαίρι είχαμε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε συνάρτηση με την άνοδο της θερμοκρασίας, κατ’ αναλογία περιμένουν να επαναληφθεί αυτό από δω και στο εξής. Οπότε από τον Απρίλιο με τις αναμενόμενες υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και κυρίως την επέκταση των εμβολιασμών φαίνεται πως θα οδηγηθούμε στον Μάιο όπου θα επικρατήσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%b7%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%cf%8c0
Καρκίνος νεφρού: Ένας σιωπηλός δολοφόνος – Σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά
%ce%b2%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd0
Βία κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακή βία: Ας μην μείνει αναξιοποίητο κανένα από τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας
%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b70
Διατήρηση γονιμότητας: Πότε είναι η “Η Σωστή Στιγμή!”;
%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%89%cf%87%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%850
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη της ασθένειας που απειλεί με τύφλωση
%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b10
Χωρίς ενημέρωση σήμερα από το υπ. Υγείας – Για ποιο λόγο
%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-johnson-johnson-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%ac%cf%840
Λινού: Όχι στο Johnson & Johnson για τις γυναίκες κάτω των 50 – Ποια εμβόλια να προτιμούν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του