Κομισιόν: «Εφοδιάστε τον εαυτό σας με προμήθειες για τρεις ημέρες» – Οδηγία για την «ασφαλή κιτ»
Το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την στρατηγική ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα και περιλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ θα πρέπει να αποθηκεύσει αρκετά τρόφιμα και εφόδια, ώστε να μπορεί να αντέξει τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση κρίσης. Αυτή η οδηγία εντάσσεται στο νέο σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας της ΕΕ, γνωστό ως “EU Preparedness Strategy”, το οποίο αποκαλύφθηκε από το Politico.
Το σχέδιο αναλύει πιθανά σενάρια κρίσεων, όπως πόλεμοι, κυβερνοεπιθέσεις, πανδημίες και φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής.
Το σχέδιο προβλέπει αναγκαίες αλλαγές στη διαχείριση κρίσεων στην ΕΕ, εμπνευσμένες από τα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες παρέχουν στους πολίτες φυλλάδια με συγκεκριμένες οδηγίες για τα αναγκαία προϊόντα και εξοπλισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Γαλλία ήδη προγραμματίζει να αποστείλει παρόμοιο φυλλάδιο σε όλα τα νοικοκυριά της.
Ουσιαστικά, η Κομισιόν συνιστά στους πολίτες να προετοιμαστούν για την αρχική περίοδο μιας κρίσης, η οποία θεωρείται η πιο κρίσιμη. Οδηγία της Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να «ετοιμάσετε την οροφή σας όσο ο ήλιος λάμπει».
Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε λόγω των διαδοχικών κρίσεων στην Ευρώπη, όπως η πανδημία COVID-19 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και αναγνωρίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για ετοιμότητα απέναντι σε κρίσεις.
Η Κομισιόν στοχεύει να βοηθήσει τα νοικοκυριά με αυτό το σχέδιο και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ΕΕ απέναντι σε απειλές όπως φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις και κυβερνοεπιθέσεις. Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, εφαρμόζουν ήδη αυτά τα μοντέλα για να προετοιμάσουν τους πολίτες τους για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση του τομέα της κυβερνοασφάλειας με την πρόταση για την ίδρυση ενός «ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού για την κυβερνοασφάλεια». Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν να στοχεύουν σε στρατηγικούς τομείς της Ευρώπης.
Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης τον συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων μέσω ενός νέου κέντρου συντονισμού και την πρόταση να ενσωματωθεί η ετοιμότητα για κρίσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των στρατηγικών τομέων, όπως η κυβερνοασφάλεια, ενώ αναγνωρίζει τη σημασία της περιβαλλοντικής και της κλιματικής ανθεκτικότητας ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής ετοιμότητας.
Google News