Γενόσημα φάρμακα: H αύξηση στη συμμετοχή των ασθενών έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ η αλλαγή στη συμμετοχή των ασθενών όταν θα τους συνταγογραφείται ένα γενόσημο φάρμακο, με αυτό, όπως είναι φυσικό, να επηρεάζει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιβάρυνση δεν αναμένεται να είναι σημαντική και θα κυμαίνεται σε μερικές δεκάδες λεπτών του ευρώ, παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα οι ασφαλισμένοι πολίτες.

Επιπλέον, σε ισχύ βρίσκεται το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, το οποίο εκδόθηκε στο τέλος του 2023. Επίσης, την Παρασκευή εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τον νέο Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα). Σε αυτόν περιγράφεται αναλυτικά η λιανική τιμή ενός σκευάσματος και η τιμή αποζημίωσης.

Η αλλαγή έχει νομοθετηθεί από τον Ιούλιο του 2022 και ισχύει τυπικά από την αρχή του έτους, ωστόσο, ενεργοποιήθηκε με την ενσωμάτωση στο νέο δελτίο τιμών και την οριστικοποίηση της θετικής λίστας.

Από την αρχή του έτους, δεν ισχύει πλέον η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου με τη λιανική τιμή στα φαρμακεία. Η ασφαλιστική τιμή τώρα προσδιορίζεται βάσει του πιο φθηνού σκευάσματος στην κατηγορία, εφαρμόζοντας αυτό το μοντέλο σε φάρμακα που δεν καλύπτονται από πατέντα. Έτσι, οι ασθενείς που επιλέγουν πιο ακριβά γενόσημα θα καλύπτουν τη διαφορά.

Αντιδράσεις από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και την έντονη αντίδρασή τους, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές άρχισαν να ισχύουν ήδη από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.

Ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις αυξήσεις

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Ο ΦΣΑ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και εξηγεί πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ακόμα πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει.

Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στον υπ. Υγείας

Σήμερα (15/2) ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου.”

Παραδείγματα

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα συμμετοχής των ασθενών στην παρούσα κατάσταση:

Σκεύασμα για τη γαστροπροστασία των 20 mg (28 τεμάχια)

Προηγούμενο Δελτίο Τιμών

Λιανική τιμή 8,13 ευρώ

Ασφαλιστική Τιμή 8,13 ευρώ

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 2,03 ευρώ

Τιμές 12/2/2024

Λιανική Τιμή 7,57 ευρώ

Ασφαλιστική Τιμή 6,72 ευρώ

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 2,53 ευρώ (+ 25%)

Σκεύασμα για τη χοληστερίνη των 20 mg (28 τεμάχια)

Προηγούμενο Δελτίο Τιμών

Λιανική Τιμή 17,49 ευρώ

Ασφαλιστική Τιμή 17,49 ευρώ

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 4,37 ευρώ

Τιμές 12/2/2024

Λιανική Τιμή 17,49 ευρώ

Ασφαλιστική Τιμή 7 ευρώ

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 12,24 ευρώ (+180%)

Διαβάστε επίσης

«H Βαλκυρία» του Βάγκνερ για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Αυτοί κέρδισαν ένα από τα υπέροχα βραχιολάκια macrame της Μaria Psouchlou!

Σχετικά Άρθρα
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
American Space Piraeus - Piraeus Municipal Library
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: Τα 14 δικαιώματα που πρέπει να ενισχυθούν
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του