Φυματίωση και γρίπη θα αποτελέσουν διπλή απειλή φέτος το χειμώνα

φυματίωση-και-γρίπη-θα-αποτελέσουν-δι

Το Καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, μιλώντας για διπλή απειλή που ενδεχομένως να προέλθει από φυματίωση και γρίπη.

Δυνητικά θανατηφόρα η γρίπη προειδοποιεί ο καθηγητής, ενώ αναφερόμενος στη φυματίωση τόνισε ότι αποκτά μία αξιοσημείωτη αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα.

Δεν είναι κρυολόγημα…

Ερωτηθείς για τη γρίπη, ο κ. Κιουμής επεσήμανε πως «δεν είναι κρυολόγημα. Μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρα για ορισμένους ασθενείς», υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και για τον ιό αυτού του τύπου.

Αναφερόμενος στη φυματίωση, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, είπε πως σαφώς είναι λιγότερα τα κρούσματα και πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, όμως υπάρχει ένας «αναδυόμενος κίνδυνος», καθώς η φυματίωση αποκτά μια αξιοσημείωτη αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα».

«Αν δεν προσέξουμε υπάρχει ο φόβος να γυρίσουμε στην προ των αντιβιοτικών εποχή της φυματίωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουμής, μιλώντας στον Real Fm 107,1 Θεσσαλονίκης και εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς.

Η μάχη με τις μεταλλάξεις

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό – άτυχο που έζησα αυτή την εμπειρία», είπε ο κ. Κιουμής για την περίοδο της πανδημίας, κάνοντας λόγο για μοναδικές στιγμές και εμπειρίες στη ζωή ενός γιατρού που είχαν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ασθενείς, με τις τραγωδίες που είδαν να εξελίσσονται μπροστά τους, αλλά και με τις χαρές «για τις νίκες που είχαμε απέναντι στην αρρώστια».

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ επισήμανε πως ακόμη δεν είναι πλήρως γνωστές οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό μακροπρόθεσμα ο κορονοϊός. «Το βέβαιο είναι πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή για κάποιους όσο φαίνεται», σημείωσε.

«Υπάρχουν συνέπειες που τους ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι βλάβες που προκαλούνται είναι μόνιμες. Γι’ αυτό τονίζει την ανάγκη «να αποφύγουμε τη λοίμωξη», τηρώντας τα μέτρα που κάθε φορά προτείνονται από τους ειδικούς και κάνοντας το εμβόλιο.

Ο κ. Κιουμής θα μιλήσει στο επικείμενο συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

Το Θέατρο Χώρος ξεκινάει με Έλενα Μαυρίδου και Δημήτρη Λάλο – Αναλυτικό Πρόγραμμα παραστάσεων 2022-23

Διημερίδα ΕΛΛ.Α.ΝΑ – «Το ταξίδι του Ασθενή»: Το σχέδιο δράσης για τη φροντίδα των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Πνευματικό Εμβατήριο και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη, στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Σχετικά Άρθρα
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Οι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να "φύγετε" από τη σκέψη της ψωρίασης!
Οι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να “φύγετε” από τη σκέψη της ψωρίασης!
Πλήρες πακέτο εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την Affidea
Πλήρες πακέτο εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την Affidea
Covid-19: Η ρεμβδεσιβίρη αποτελεί την πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους που δεν έχουν υψηλές ανάγκες οξυγόνου
Covid-19: Η ρεμβδεσιβίρη αποτελεί την πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους χωρίς υψηλές ανάγκες οξυγόνου
Δεν θα πιστεύετε ποιες δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Δεν θα πιστεύετε ποιες δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του