Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση αποτελεί μία πραγματική αλλαγή για το σώμα τους. Μάλιστα, οι περισσότερες αντιλαμβάνονται πως κάτι αλλάζει αρκετά νωρίτερα, με την πτώση των οιστρογόνων και τις πρώτες διαταραχές κύκλου.
Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να φροντίσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η καλή διατροφή, η άσκηση και η ενασχόληση με κάποια ευχάριστη δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πως διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα αυτή φάση της ζωής σας.
Κάθε γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την “αλλαγή” στη ζωή της, που πρακτικά ξεκινάει ένα έτος μετά την τελευταία της περίοδο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51 ετών, αλλά σε κάποιες μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν ανάλογα με την κάθε γυναίκα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αποτελούν οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι διαταραχές του ύπνου και οι αλλαγές στη διάθεση.
Επίσης διαπιστώνεται μία αύξηση βάρους στη μέση. Ωστόσο, μερικές γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.
Εμμηνόπαυση: Η άσκηση είναι «αντίδοτο» στην αύξηση του βάρους
Οι διαταραχές στις ορμόνες. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, δύο από τις κύριες ορμόνες της αναπαραγωγής. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων ελαττώνονται, ένα από τα πρώτα σημάδια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση είναι οι ακανόνιστες περίοδοι στις οποίες η αιμορραγία είναι ασυνήθιστα βαριά ή και ελαφρά. Ο χρόνος μεταξύ περιόδων μπορεί επίσης να γίνει μεγαλύτερος.
Λόγω των ορμονικών διαταραχών αλλά και της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους και παίρνουν επιπλέον κιλά στη δεκαετία των 40 και 50. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι οι γυναίκες να χάνουν μυϊκή μάζα και να συσσωρεύουν λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.
Παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν και αυτοί με τη σειρά τους την όλη κατάσταση – οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση τείνουν να είναι λιγότερο ενεργές και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι πραγματικά χρειάζονται.
Η αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν άβολα και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις μεταπτώσεις στη διάθεση, μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αύξηση όμως του σωματικού βάρους σχετίζεται με άλλα σοβαρά θέματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη (μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη).
1) Να είστε σωματικά ενεργές: Μία γυναίκα μέσης ηλικίας πρέπει να ασκείται τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η άσκηση συνιστάται να είναι μέτριας έντασης και δε σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο. Το περπάτημα, ο χορός, η κηπουρική όλα έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό, όχι μόνο για κάψιμο θερμίδων αλλά και για καλύτερη αντιμετώπιση του στρες.
Ασκήσεις αντοχής και μυϊκής ενδυνάμωσης πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Όχι μόνο θα αντικαταστήσουν τη χαμένη μυϊκή μάζα, αλλά βοηθούν και στην επιβράδυνση της απώλειας μετάλλων από τα οστά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.
2) Επενδύστε στην καλή διατροφή. Τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα εποχής, σύνθετοι υδατάνθρακες και δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άπαχες πρωτεϊνικές τροφές όπως το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) και τα όσπρια, περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα σας σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των γευμάτων και των σνακ σας.
3) Περιορίστε πιθανούς ενόχους. Εάν πίνετε αλκοόλ, και δεν μπορείτε να το κόψετε, τουλάχιστον περιορίστε τον εαυτό σας σε ένα ποτό την ημέρα. Το αλκοόλ αποτελεί μεγάλο ορμονικό διαταράκτη. Εάν υποφέρετε από εξάψεις, προσπαθήστε να περιορίσετε την καφεΐνη και να κόψετε τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξάψεις σε κάποιους ανθρώπους.
Παρακολουθήστε την πρόσληψη νατρίου σας για πιθανή κατακράτηση υγρών και στοχεύστε στο να μαγειρεύετε τα περισσότερα από τα γεύματά σας στο σπίτι αντί να τρώτε έξω.
4) Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό βοηθάει στην ορμονική ισορροπία, αποτοξινώνει, σας κρατά ενυδατωμένες και μπορεί να μετριάσει τις εξάψεις. Θυμηθείτε ότι και τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νερό, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη συνολική σας υγεία.
Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία αρκετά απαιτητική φάση στη ζωή μίας γυναίκας. Όμως αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και όλες οι καλές συνήθειες που μπορεί να αποκτήσετε στη φάση αυτή, θα σας βοηθήσουν να είστε πιο υγιείς και δυνατές αργότερα.
Πολλές είναι οι ταινίες που κάνουν ρεμιέα σήμερα, έντεκα τον αριθμό, οι περισσότερες όμως είναι…
Ως μπάρμαν σε πολυτελές ξενοδοχείο εργαζόταν στο κέντρο του Μιλάνου ο 30χρονος Alexander Impagnetiello, που…
Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas…
Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν συνεχώς, αυτό όμως που δεν θα εξασθενίσει ποτέ στο πέρασμα των…
Τα τελευταία νέα που έρχονται από την Αμερική έχουν ενθουσιάσει τους φαν του πάλαι ποτέ…
Ο Σασμός έρχεται απόψε το βράδυ με συγκλονιστικές εξελίξεις, ειδικά μετά το χθεσινό επεισόδιο όπου…