Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;

Ο όρος «φλεβίτιδα» ή «φλεβίτης» δεν αποτελεί ιατρική έννοια, αλλά χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινότητα για να περιγράψει καταστάσεις που επηρεάζουν τη φλεβική κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, υπάρχει ασάφεια στη χρήση του, καθώς αναφέρεται για να περιγράψει πότε τις ευρυαγγείες και πότε τους κιρσούς, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σύγχυση και παρεξηγήσεις. Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, θα επιδιώξουμε να διαλευκάνουμε την έννοια της “φλεβίτιδας”, αποσαφηνίζοντας μια και καλή τον όρο.

Ποια η σχέση της φλεβίτιδας με τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως “σπασμένα αγγεία”, είναι αυτές οι μικρές διατεταμένες φλέβες δέρματος κόκκινου ή μπλε χρώματος που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και έχουν διάμετρο έως 1 χιλιοστό. Αν και αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να εμφανίσουν και ήπια συμπτώματα όπως αίσθημα δυσφορίας ή ελαφράς επώδυνης πίεσης στην περιοχή.

%cf%86%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b10
Ευρυαγγείες

Αντίθετα, οι κιρσοί είναι φλέβες με διάμετρο πάνω από 3 χιλιοστά που ακολουθούν οφιοειδή πορεία κάτω από το δέρμα. Συνιστούν ένα πιο προχωρημένο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας σε σχέση με τις ευρυαγγείες.

%cf%86%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b12
Κιρσοί

Στην περίπτωση των κιρσών, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν αναφερόμαστε απλά σε αισθητικό πρόβλημα αλλά σε μία πάθηση που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου και που μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως:

• Φλεβικό έλκος (πληγή)

• Αιμορραγία

• Θρόμβωση

Είναι σημαντικό να διαχωρίζονται αυτές οι καταστάσεις ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση για την κάθε περίπτωση.

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της φλεβίτιδας;

Η φλεβίτιδα είτε πρόκειται για ευρυαγγείες είτε για κιρσούς μπορεί να προκαλείται από ποικίλους παράγοντες, με κυριότερο αίτιο την κληρονομικότητα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ορθοστασία ή εγκυμοσύνη.

Επίσης, οι τρόποι που εκδηλώνεται η φλεβίτιδα είναι ποικίλοι, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεβικής πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους ή πόνου στην περιοχή της γάμπας ή των εμφανών φλεβών αλλά και πρήξιμο ή κράμπες στις γάμπες ή κοντά στους αστραγάλους.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ανίχνευση φλεβικής ανεπάρκειας απαιτεί την αξιολόγηση από έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ακόμα και στις περιπτώσεις ευρυαγγειών, όπου η ανησυχία του ασθενή είναι κυρίως αισθητικής φύσης, η πλήρης αξιολόγηση αποτελεί αναγκαιότητα καθώς 10-15% περίπου των περιπτώσεων, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φαίνεται.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και την αναγκαία χρήση υπερηχογραφήματος (τριπλεξ) στις φλέβες των κάτω άκρων. Ειδικά το τριπλεξ (triplex) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελέγχου και απαιτείται να διενεργείται από τον αγγειοχειρουργό, προκειμένου να προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη φλεβίτιδα;

Συνήθως, οι περιπτώσεις όπου η φλεβίτιδα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αφορά τους κιρσούς. Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνικές για τη θεραπεία των κιρσών είναι η χρήση του Laser και η σκληροθεραπεία. Παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη νέων τεχνικών, η σκληροθεραπεία έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες ως η καλύτερη μέθοδος έναντι των κιρσών στα πόδια. Απαιτεί μόνο έναν εκπαιδευμένο αγγειοχειρουργό που να εφαρμόζει τη μέθοδο αποτελεσματικά.

Γιατί ο ειδικός αγγειοχειρουργός είναι το κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας

Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός αποτελεί το βασικό στοιχείο για την θεραπεία της φλεβίτιδας. Μέσω της συλλογής ιστορικού και της λεπτομερούς εξέτασης, ο ειδικός μπορεί να κατανοήσει τα αίτια, να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης και να γνωρίζει κατά προσέγγιση τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επιπλέον, ο έμπειρος αγγειοχειρουργός, πριν εφαρμόσει την σκληροθεραπεία, θα ενημερώσει τον ασθενή σχετικά με τη διαδικασία της θεραπείας: Πώς λειτουργεί, ποια είναι τα βήματα της θεραπείας, ποιες οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν αλλά και ποιο θα είναι το αισθητικό επίπεδο που θα προσεγγίσει.

Από τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι η επιτυχία της σκληροθεραπείας απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση, από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ’ αυτήν. Ο Αθανάσιος Σιαφάκας, είναι πρωτοπόρος στην σκληροθεραπεία σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς από το 2012 εκπαιδεύει ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στην σκληροθεραπεία, διαδίδοντας την σωστή εφαρμογή της.

Στο ιατρείο Siafakas Vein Center, η αντιμετώπιση των ευρυαγγείων πραγματοποιείται σε κορυφαίο επίπεδο, χάρη στην εμπειρία, τη γνώση και την αφοσίωσή μας για την παροχή βέλτιστης φροντίδας.

Εάν επιθυμείτε να απαλλαγείτε μια και καλή τα προβλήματα των φλεβών στα κάτω άκρα με τη σύγχρονη μέθοδο της σκληροθεραπείας, επικοινωνήστε με το Siafakas Vein Center και επωφεληθείτε από την εμπειρία του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού Αθανάσιου Σιαφάκα.

Σχετικά Άρθρα
Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο για τους κιρσούς το καλοκαίρι
Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο για τους κιρσούς το καλοκαίρι
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
«Μίνι έντερα»: Ελπίδα για εξατομικευμένες θεραπείες σε άτομα με νόσο του Crohn
Δάγκειος πυρετός - Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Δάγκειος πυρετός – Ιός Δυτικού Νείλου: Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος
Δωρεάν rapid test HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και ΣΜΝ στο Athens Pride 2024
Δωρεάν rapid test HIV, ιογενoύς ηπατίτιδας και ΣΜΝ στο Athens Pride 2024
Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του