«Φιάσκο» η εφαρμογή του voucher στην αποζημίωση οπτικών ειδών – Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

φιάσκο-η-εφαρμογή-του-voucher-στην-αποζημί

Σε «φιάσκο» για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται ο νέος τρόπος αποζημίωσης (voucher) των ασφαλισμένων για την αγορά οπτικών ειδών.

Η νέα διαδικασία πληρωμής παραμένει «κενό γράμμα», με τους ασφαλισμένους να αδυνατούν να προμηθευτούν γυαλιά από το κατάστημα της επιθυμίας τους, ενώ οι οπτικοί-οπτομέτρες της χώρας καταγγέλλουν πως, μέρα με τη μέρα, βρίσκονται πιο κοντά στον οικονομικό μαρασμό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δώσει εντολή στα υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Ελασσόνα και στην Κατερίνη να μην δέχονται τα vouchers των ασφαλισμένων, παραπέμποντάς τους στα μόλις 6 συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών ειδών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μόλις ένα συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών ειδών, όπερ σημαίνει πως 1.5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι πρέπει να εξυπηρετηθούν, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, από το συγκεκριμένο κατάστημα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Λάρισα, όπου και πάλι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετηθούν από μόλις έναν συμβεβλημένο «επαγγελματία» οπτικό, στερώντας από τους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κατάστημα της επιλογής τους.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, με πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλυψε τα σχέδια του Οργανισμού, προαναγγέλλοντας πως «το επόμενο βήμα θα είναι ο ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει τους ασφαλισμένους ότι οι υπηρεσίες του οργανισμού δεν θα δέχονται πλέον παραστατικά από άλλα καταστήματα οπτικών εκτός αυτών που δέχονται vouchers!».

«Ο κ. Γεωργακόπουλος προβαίνει σε τέτοιου εκβιαστικού τύπου ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δίχως να έχει δοθεί εντολή μη αποζημίωσης των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και ενώ έχει υπάρξει άτυπη παράταση εφαρμογής του παλιού τρόπου αποζημίωσης για το πρώτο διάστημα του 2019» υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος καλεί την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τοποθετηθεί επισήμως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και να σταματήσει να παραπλανά την κοινή γνώμη μέσα από διαρροές και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Η τύχη των vouchers θα κριθεί τον Μάρτιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας. Μέχρι τότε, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει τι καθεστώς θα ισχύει για τους ασφαλισμένους.

«Είναι προφανές πως ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τους ασφαλισμένους και να προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνοντας τους πολίτες απέναντι στους επαγγελματίες οπτικούς» προσθέτει η κ. Αποστολίδου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΟΣΟΟΕ «ο ΕΟΠΥΥ αφήνει τους ασφαλισμένους έρμαιο σε μονοπωλιακές καταστάσεις και στα νύχια κάθε τυχοδιώκτη, ο οποίος υπερτιμολογεί τα προϊόντα που παρέχει στους ασφαλισμένους, με δυσθεωρητες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παρεχόμενων προϊόντων».

Η ΟΣΟΟΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες του για το «κομφούζιο» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά οπτικών τους τελευταίους μήνες και να επαναφέρει τον παλιό τρόπο αποζημίωσης, καταργώντας την πληρωμή μέσω voucher.

«Ζητούμε να αποσταλεί το έγγραφο παρατασης ισχύος του παλιού τρόπου πληρωμής προς τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και η διοίκηση του οργανισμού να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον κλάδο των οπτικών με εκβιαστικές λογικές» προσθέτουν οι οπτικοί.

Η ΟΣΟΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την ποιότητα των προϊόντων κάνοντας λόγο για «κινεζικής προελεύσεως οπτικά είδη, αμφιβόλου ποιότητας, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά και δεν ανταποκρίνονται στην παρεχόμενη υπηρεσία υγειονομικά και τιμολογιακά».

Τέλος, η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι οι οπτικοί-οπτομέτρες θα συνεχίσουν να μην εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντά των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων, απέναντι σε ένα υπουργείο υγείας που αντί να διορθώνει τα κακώς κείμενα στην υγεία, συνεχίζει να περιορίζει τις κοινωνικές παροχές.

Σχετικά Άρθρα
7ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”
7ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”
1ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς
1ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς
Ποιοι σημερινοί τριαντάρηδες θα εμφανίσουν ψυχική διαταραχή στα 52 τους;
Ποιοι σημερινοί τριαντάρηδες θα εμφανίσουν ψυχική διαταραχή στα 52 τους;
Νovartis: Νέα επικεφαλής Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης η Φ. Μπαμπανάρα
Νovartis: Νέα επικεφαλής Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης η Φ. Μπαμπανάρα
Ογκολογία ακριβείας. Η επόμενη μέρα στη θεραπεία του καρκίνου
Ογκολογία ακριβείας. Η επόμενη μέρα στη θεραπεία του καρκίνου
«ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ»: Nέα πρωτοβουλία της Pfizer Hellas για τους ασθενείς με καρκίνο
«ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ»: Nέα πρωτοβουλία της Pfizer Hellas για τους ασθενείς με καρκίνο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του