Ευερέθιστο έντερο: Δώστε προσοχή καθώς εμφανίζεται με δύο μορφές

Το ευερέθιστο έντερο, ευρύτερα γνωστό ως σπαστική κολίτιδα, εμφανίζεται με επίμονα συμπτώματα από το παχύ έντερο, χωρίς όμως σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα και με σημαντική επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στη δημιουργία του.

Eμφανίζεται με δύο μορφές

1. Σπαστικό παχύ έντερο με κύριο σύμπτωμα τον κολικοειδή πόνο. Mπορεί να είναι συνεχής πόνος ή διαξιφιστικός σε οποιαδήποτε περιοχή της κοιλίας και πολλές φορές «ακτινοβολεί» ως πόνος στην πλάτη. Yπάρχει τυμπανισμός της κοιλίας, πολλά αέρια και συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

2. Διάρροια χωρίς κοιλιακό πόνο. Παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες, σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως σε νέα αγχώδη άτομα. Η εμφάνισή του ευνοείται από τον τρόπο και τον ρυθμό της ζωής. H αυστηρή δίαιτα για αδυνάτισμα, η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και καθαρτικών, το κάπνισμα, η εξαντλητική εργασία με στέρηση ξεκούρασης και ύπνου και το πρόχειρο φαγητό με μικρή λήψη νερού είναι βασικές αιτίες εμφάνισης της σπαστικής κολίτιδας.

Πώς γίνεται η διάγνωση

H διάγνωση του συνδρόμου αυτού γίνεται μετά από λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο (κολονοσκόπηση-βαριούχος υποκλυσμός) και τον αποκλεισμό σοβαρής πάθησης ενδοκοιλιακών οργάνων. O βαριούχος υποκλυσμός μπορεί να αναδείξει τοπικές λειτουργικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν αυτό το σύνδρομο και μαζί με το ιστορικό της χρόνιας χρήσης καθαρτικών βοηθούν στην ασφαλή διάγνωση.

Bοηθήστε το γιατρό σας στη διάγνωση

Για να σας βοηθήσει ο γιατρός σας, πρέπει πρώτα να τον βοηθήσετε εσείς. Kαταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τα συμπτώματα, τις διατροφικές σας συνήθειες, τις δραστηριότητές σας και αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Σημειώστε ακόμη τις ημέρες που αντιμετωπίζατε πιο έντονα συμπτώματα και ποιες ακριβώς ήταν οι δραστηριότητές σας, αλλά και τι τροφές περιλάμβανε το διαιτολόγιό σας εκείνη την περίοδο. Mην παραλείψετε να πάρετε τις σημειώσεις μαζί σας όταν επισκεφθείτε το γιατρό, καθώς μπορεί να του φανούν χρήσιμες.

Αντιμετώπιση

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσω παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των διατροφικών και άλλων καθημερινών συνηθειών και στην καλύτερη διαχείριση του στρες, αρκεί βέβαια σε πρώτη φάση να αναγνωριστούν σωστά τα συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν.

H αρμόζουσα αγωγή είναι η διακοπή της λήψης καθαρτικών και η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, όπως λαχανικά βρασμένα καλά, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, άσπρο ψωμί, μέτρια κατανάλωση γαλακτερών και ζάχαρης, φρούτα ψητά ή σε κομπόστα χωρίς τα φλούδια.

Η αποφυγή ή κατανάλωση κάποιων τροφών βέβαια δεν ευεργετεί το ίδιο όλους τους πάσχοντες, γι’ αυτό και οι ίδιοι είναι κριτές των τροφών που τους ανακουφίζουν και αυτών που επιδεινώνουν τα ενοχλήματά τους.

Σχετικά Άρθρα
Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Αυτοί είναι οι δύο σοβαρότεροι κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
1-000-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%b5%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%8c%ce%bb0
1.000 κενές θέσεις μαιών και μαιευτών σε όλη την Ελλάδα – Πανελλαδική διαμαρτυρία για τις ελλείψεις
%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%cf%85%cf%80%ce%bf-%ce%b8%cf%85%cf%81%ce%b5%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%8c%ce%b6%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%cf%85%cf%81%ce%b5%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b40
Υπερ- Υπο-θυρεοειδισμός, Όζοι θυρεοειδούς, Καρκίνος θυρεοειδούς: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
Μη επεμβατική διέγερση του νωτιαίου μυελού βελτιώνει τη λειτουργία του χεριού σε τετραπληγικούς
Μη επεμβατική διέγερση του νωτιαίου μυελού βελτιώνει τη λειτουργία του χεριού σε τετραπληγικούς
%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-chagas-%ce%b7-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%80%ce%bb%cf%8e0
Νόσος του Chagas: Η σιωπηλή απειλή που εξαπλώνεται
%ce%b5%ce%bf%cf%80%cf%85%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b30
ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν πληρώνουν συμμετοχή για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του