Έτσι, θα περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές των Χριστουγέννων – Καθηγητής του Χάρβαντ στέλνει μήνυμα που μας αφορά όλους!

έτσι-θα-περάσουμε-με-ασφάλεια-τις-γιορ

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα και με τη μετάλλαξη Όμικρον να έρχεται ως μία νέα σημαντική απειλή, η απορία όλων μας είναι: πώς θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με ασφάλεια. Ο αν. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Joseph Allen, εξηγεί πώς θα συμβεί αυτό, τονίζοντας με νόημα πως τα δύο βασικά «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας, και είναι αποτελεσματικά σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι: «Ο πλήρης εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις και το συστηματικό τέστινγκ για την Covid-19, πριν από κάθε επαφή με φίλους και γνωστούς».

Με τα εμβόλια μπορούμε να χαρούμε φέτος τις γιορτές

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, «τα εμβόλια, φέτος, σε αντίθεση με το 2020, μας προσέφεραν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε». Σημειώνοντας ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται σε συντριπτικό βαθμό από σοβαρή νόσηση και θάνατο από την παραλλαγή «Δέλτα», ενώ η προστασία φθίνει έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον». Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει η «αναμνηστική δόση».

«Αν γίνει σήμερα ο εμβολιασμός μέχρι τα Χριστούγεννα -και σίγουρα δεν είναι πολύ αργά για το νέο έτος- θα έχετε εξαιρετική προστασία γιατί ουσιαστικά αυτό που κάνει η τρίτη δόση είναι να «ξυπνά» ξανά το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι στον ιό. Και η ενεργοποίηση αυτή γίνεται σε διάστημα λίγων μόλις ημερών», τόνισε ο Joseph Allen.

Σημαντικά τα τεστ πριν τα ρεβεγιόν

Την ίδια στιγμή, κάλεσε τον κόσμο να κάνει συχνά τεστ για τον κορονοϊό και ειδικά πριν πάνε σε κάποιο ρεβεγιόν ή άλλη εκδήλωση.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και έχετε αρνητικό rapid test τότε μπορείτε να αισθάνεστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχετε μολυνθεί και επίσης ότι δεν είστε απειλή για κάποιον άλλο, ακόμη και για κάποιον που διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και δεν θα πρέπει να παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε».

Τι είπε για τη χρήση της μάσκας

Πολύς λόγος έχει γίνει και για τη χρήση της μάσκας, ειδικά σε έναν χώρο όπου βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής του Χάρβαρντ: «σε ένα πλήρως εμβολιασμένο περιβάλλον δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να φορούν μάσκα».

Για να συμπληρώσει: «Επήλθε κόπωση στον κόσμο και η ισχύς αυτού του εργαλείου αποδυναμώθηκε, αποτυγχάνοντας να το επαναφέρουμε την κατάλληλη στιγμή. Αναμένουμε από τους ανθρώπους που δεν κάνουν το εμβόλιο, το οποίο σώζει ζωές, ότι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα παντού και από το σύνολο των πολιτών σε χώρους όπως υπάρχει συγχρωτισμός».

Πηγή: hsph.harvard.edu

Διαβάστε επίσης

Ανατροπή: Δωρεάν self test και όχι rapid για την Πρωτοχρονιά ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μητροπολίτης Ιωαννίνων: “Οι πιστοί να προσέλθουν στις εκκλησίες αφού πρώτα επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τους ναούς”

Aνατροπή! Νέα μέτρα για όλους στην εστίαση για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά;

Σχετικά Άρθρα
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
Εδώ θα βρείτε rapid test σε προνομιακές τιμές για όλη την οικογένεια
"Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;" Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
“Έκανα το εμβόλιο. Για πόσες εβδομάδες θα έχω προστασία;” Οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ απαντούν
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη νόσηση και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Το tweet του Τσίπρα για την 5ήμερη καραντίνα και η απάντηση από το υπ. Υγείας
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ (PCR)
Δείτε πώς και πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid τεστ (PCR)
"Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα" - Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί
“Η περίοδός μου έχει αργήσει ασυνήθιστα” – Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του