Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία: Χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ

εθνικό-σχέδιο-δράσης-για-την-ψυχική-υγ

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία παρουσιάστηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 11 το πρωί της Παρασκευής, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους 4 πυλώνες της πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πενταετία 2020-25 και το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030, στο οποίο έχει γίνει μία εκτίμηση για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των Ελλήνων και την καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, προβλέπει ένα πρόγραμμα δράσεων για την επίτευξη της ολιστικής ευεξίας και ευημερίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγραφή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πολίτες, έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχικές διαταραχές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων:

Αγχώδεις διαταραχές εμφανίζει το 15% του πληθυσμού, εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες το 5-7%, μείζων

Κατάθλιψη και καταθλίψεις το 6%, παιδοψυχιατρικές καταστάσεις το 2-3%, διπολική διαταραχή το 1-2%, σχιζοφρένεια και ψυχώσεις το 1%, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το 1%, άνοια το 1%, ενώ 5-10% του πληθυσμού εμφανίζουν άλλες ψυχικές διαταραχές.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των ιδιωτικών κλινικών και της κάλυψης φαρμακευτικής θεραπείας, αυτή ανήλθε σε 470 εκατομμύρια ευρώ.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη που έχει αναλάβει την εκπόνηση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης μιλώντας πρόσφατα στο 1ο Διεθνές Forum για το Wellbeing, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, έδωσε έμφαση στη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας, όχι στο πλαίσιο νοσηλείας, αλλά στο πλαίσιο υποστήριξης των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία θα προβλέπει Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και τον γενικό πληθυσμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύσσονται 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ενώ στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται δράσεις για τον αυτισμό, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση και το εργασιακό burnout.

Διαβάστε επίσης

Να ανησυχήσω για τα πεσμένα μαλλιά στο μπάνιο μου;

«Φλόγα και άνεμος»: Η κηδεία του Παπανδρέου αφορμή για πολιτικές διενέξεις και λαϊκές διαδηλώσεις

Σχετικά Άρθρα
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Οι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να "φύγετε" από τη σκέψη της ψωρίασης!
Οι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να “φύγετε” από τη σκέψη της ψωρίασης!
Πλήρες πακέτο εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την Affidea
Πλήρες πακέτο εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την Affidea
Covid-19: Η ρεμβδεσιβίρη αποτελεί την πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους που δεν έχουν υψηλές ανάγκες οξυγόνου
Covid-19: Η ρεμβδεσιβίρη αποτελεί την πρώτη και κυριότερη θεραπεία σε νοσηλευόμενους χωρίς υψηλές ανάγκες οξυγόνου
Δεν θα πιστεύετε ποιες δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Δεν θα πιστεύετε ποιες δερματικές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Παγκόσμια Ημέρα AIDS: “Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ”
Παγκόσμια Ημέρα AIDS: “Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του