Έρευνα: Πώς έχουν επηρεάσει οι εμβολιασμοί την ερωτική διάθεση;

έρευνα-πώς-έχουν-επηρεάσει-οι-εμβολια

Αν κάποια στιγμή σας πέρασε από το μυαλό αν ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τη libido σας, δεν ήσασταν οι μόνοι. Οι επιστήμονες φαίνεται πως είχαν τις ίδιες απορίες και προέβησαν στις σχετικές έρευνες. Τα αποτελέσματα εκπλήσσουν θετικά, αφού 4 στους 10 συμμετέχοντες σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο δηλώνουν πως έχουν ανεβασμένη ερωτική διάθεση.

Ειδικότερα, η αισιοδοξία που εμπνέουν τα εμβόλια, καλλιέργησε την προσδοκία ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι άκρως ερωτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους κατοίκους της Κύπρου να θεωρούν σε ποσοστό 66% ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι περίοδος σεξουαλικού «ξεσπάσματος» και τους κατοίκους της χώρας μας να ακολουθούν από πολύ κοντά, με ποσοστό 63%.

Η έρευνα

Τα στοιχεία, που προμηνύουν καυτό ερωτικό καλοκαίρι, ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο διαδικτυακών ερωτηματολογίων σε 2.000 ανθρώπους από την Ελλάδα και 600 από την Κύπρο, ηλικίας 18-65 ετών τον περασμένο Ιούνιο.

«Τα αποτελέσματα καταγράφουν την εικόνα της πραγματικότητας πριν την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και την έντονη διαμάχη των υπέρμαχων και των ενάντιων των εμβολιασμών, καθώς είναι πιθανό ότι μια έρευνα αυτή την στιγμή ίσως κατέγραφε διαφορετικά αποτελέσματα», τονίζει ο Πρόεδρος του Ανδρoλογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και προσθέτει:

«Η αρχική έμπνευση για το κύριο ερώτημα της έρευνας προήλθε από την πρόβλεψη του καθηγητή Νικόλα Χρηστάκη ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα επέλθει περίοδος όπου τα ήθη των πολιτών θα αλλάξουν και θα παρουσιάσουν τάση προς «ακολασία» και απληστία, όπως η περίοδος της πανδημίας έστρεψε τους ανθρώπους στη μεταφυσική σκέψη και τη θρησκεία.

%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b10

Οι οδηγίες των φορέων δημόσιας υγείας, χωρίς να ονομάζουν ως επικίνδυνο το ερωτικό παιχνίδι, το φωτογράφιζαν σαν πιθανή αιτία διασποράς – και ορθώς έπραξαν καθώς η εγγύτητα και οι ανταλλαγές σωματικών υγρών μπορούν κάλλιστα να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2. Το εμβολιο ξανάφερε στη πραγματική ζωή τον αυθορμητισμό που χρειάζεται ο Έρως και αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας».

Σε προηγούμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2021 καταγράφηκε εύγλωττα η θετική ανταπόκριση των πολιτών στην ανακοίνωση εύρεσης αποτελεσματικών εμβολίων, η οποία αποτυπώθηκε και στην αύξηση της λίμπιντο και της συχνότητας των ερωτικών επαφών.

%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b12

Διαφορά στην επιθυμία

Στην παρούσα έρευνα με το εμβόλιο πλέον να είναι μια πραγματικότητα, καταδεικνύεται η διαφορά στην επιθυμία σε πραγματικό χρόνο, καθώς σχεδόν 4 στους 10 συμμετέχοντες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, θεωρούν ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν επηρεάσει θετικά την ερωτική τους ζωή.

«Το εμβόλιο φαίνεται να νίκησε κατά κράτος το φόβο που κυριάρχησε σε όλες τις κοινωνίες, που ως μόνη άμυνα είχαν τους υποχρεωτικούς εγκλεισμούς και τα μέτρα κοινωνικής αποστασίοποιησης. Αυτά κατέληγαν πάντα στην αποφυγή συγχρωτισμών (φιλιά, χάδια, χειραψίες) και φυσικά είχαν σαν συνέπεια και την αποφυγή της τρυφερότητας που προηγείται του έρωτα», επισημαίνει ο χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας.

%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b14

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 55% των κατοίκων της Κύπρου και το 43% των κατοίκων της χώρας μας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, έχουν κάνει τουλάχιστον τη μια δόση του εμβολίου, με τα ευρήματα αυτά να ανταποκρίνονται σε γενικές γραμμές και στα επίσημα κρατικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών.

Η μάσκα που μπήκε στην ζωή μας σαν το απόλυτο μέσο προφύλαξης σήμαινε παράλληλα πως τα υγρά και οι αναπνοές του ανθρώπου είναι επικίνδυνα για την μετάδοση. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τα φιλιά, τα χάδια, οι ανάσες πρόσωπο με πρόσωπο, είναι απαραίτητο φυσικό προηγούμενο του έρωτα εδώ και χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Εξάλλου, όπως λέει και το γνωστό άσμα «από τα μάτια πιάνεται, στο στόμα κατεβαίνει»…

%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b16

Το δώρο της πρώτης φάσης της πανδημίας

Στην αρχή της πανδημίας, οι υποχρεωτικές διακοπές από την εργασία ήταν ένα είδος δώρου για τα ζευγάρια που δεν είχαν χρόνο να βρεθούν, ή όταν βρίσκονταν ήταν κουρασμένα και θυμωμένα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η αρχή της πανδημίας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και βιώθηκε σαν δώρο μεσοχείμωνα με πληρωμένες διακοπές. Τα ζευγάρια ξαναβρέθηκαν μαζί και η ερωτική ζωή απογειώθηκε, σύμφωνα με όλες τις έρευνες παγκόσμια.

Το δώρο που έγινε απειλή

Όσο προχωρούσε όμως η πανδημία οι άνθρωποι βίωναν απειλή, φόβο, οικονομική ανασφάλεια και μια υποχρεωτική πλέον συνύπαρξη σε μικρά διαμερίσματα με παιδιά, γονείς και συγγενείς. Η αρχική ιδανική εικόνα των διακοπών έδωσε την θέση της στην γκρίνια, στους θυμούς και τις καθημερινές συγκρούσεις (η ενδοοικογενειακή βία χτύπησε κόκκινο παγκοσμίως) και οι αιτήσεις διαζυγίων αυξήθηκαν∙ η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b18

Ο μεγάλος ηττημένος σε αυτή την φάση ήταν το σεξ, αφού οι άνθρωποι κλεισμένοι, φοβισμένοι και θυμωμένοι δεν είχαν διάθεση ούτε ακόμα και για τις μοναχικές πράξεις ηδονής, που συνηθίζονται με την βοήθεια των υπολογιστών και των ερωτικών βοηθημάτων (sex toys).

Το κλίμα φόβου, οι θάνατοι στις εντατικές, η αμηχανία της επιστήμης να ορίσει σαφή ορίζοντα τέλους της πανδημίας, ανέβασαν το στρες στα ύψη και κατέβασαν στα βάθη τις επιθυμίες και τις ερωτικές ζωές των ανθρώπων του πλανήτη.

Για την ερμηνεία της αλλαγής διάθεσης ευθύνεται ο ορμονικός κύκλος των ανθρώπων που ελέγχεται από μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, την υπόφυση, η οποία παράγει ταυτόχρονα ευφορικές και δυσφορικές ουσίες, μπερδεύοντας το λογικό του, αφού η παραγωγή αυτή ρυθμίζεται από μια και μόνο χημική ουσία. Ο φόβος, το μίσος, η αγάπη έχουν για διαμεσολαβητή την ορμόνη της επιθυμίας και του θυμού. Όταν κατά το στρες υπεραπαράγεται θυμός και άγχος», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης, «η ευφορία δραπετεύει».

Διαβάστε επίσης

Οριστικό φινάλε για τη «Φωλιά των Κου Κου» – Ο συγκινητικός και διαφορετικός αποχαιρετισμός της Κατερίνας Καραβάτου

Πέντε εύκολες ασκήσεις μέσα στη θάλασσα για να μεταμορφώσετε το σώμα σας

Σχετικά Άρθρα
Ο ψηφιακός πνευμονολόγος είναι πλέον γεγονός - Με ένα «κλικ»οι απαντήσεις που θέλετε
Ο ψηφιακός πνευμονολόγος είναι πλέον γεγονός – Με ένα «κλικ»οι απαντήσεις που θέλετε
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Η άγνωστη και ανίατη νόσος -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Η άγνωστη και ανίατη νόσος -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bristol Myers Squibb: Πρώτη στη Λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2023
Bristol Myers Squibb: Πρώτη στη Λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2023
Τι είναι η διπολική διαταραχή, ποια τα χαρακτηριστικά της, στρατηγικές που θα βοηθήσουν
Τι είναι η διπολική διαταραχή, ποια τα χαρακτηριστικά της, στρατηγικές που θα βοηθήσουν
L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη: Ποιες νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν στα φετινά βραβεία
L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη: Ποιες νέες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν στα φετινά βραβεία
Ποιοι είναι οι εχθροί της γονιμότητάς σου;
Ποιοι είναι οι εχθροί της γονιμότητάς σου;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του