Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη: Πώς θα προστατευθούμε

Ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να πλήξει εκ νέου τη χώρα από την Πέμπτη, ενώ σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με μέτρα προφύλαξης προς τους ευάλωτους.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας και αναφορικά με την εκδήλωση φαινομένων πιθανής μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από την Πέμπτη, εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης».

Η εγκύκλιος παρέχει συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ευάλωτες ομάδες και σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης αυτών, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m 3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

  • Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου
  • Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα

Οι συστάσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό αναφέρουν: Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Σάμο: 49χρονη σκότωσε με κάβουρα τον πατέρα της – Τι είπε στην απολογία της

ΙΑΣΩ: Σεμινάριο”Ian Donald 11th Advanced Course of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology: Difficult Cases Best Solutions”

Σχετικά Άρθρα
Αυτοάνοσα και αλλεργίες: Ομοιότητες και διαφορές
Αυτοάνοσα και αλλεργίες: Ομοιότητες και διαφορές
Καρδιακή ανεπάρκεια: Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία της
Καρδιακή ανεπάρκεια: Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία της
Πρωτεΐνης θα μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση
Πρωτεΐνες θα μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση
Ετήσιος Γυναικολογικός Έλεγχος: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος: Τι περιλαμβάνει και όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προστατευθούμε από τα κουνούπια
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προστατευθούμε από τα κουνούπια
%ce%b1%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bb%ce%bf%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ba0
Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Τι είναι και γιατί η διάγνωσή της δυσκολεύει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του