Επέκταση του προσωπικού γιατρού και σε άλλες εξετάσεις – Με ένα sms πρόσκληση για καρδιαγγειακό έλεγχο

επέκταση-του-προσωπικού-γιατρού-και-σ

Ένα “πακέτο” εξετάσεων για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (λιπαιδιμικό προφίλ), περιμένει τους πολίτες με την πρώτη επίσκεψή τους στο προσωπικό τους γιατρό, από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με το οποίο οι πολίτες θα κληθούν με ένα sms να κάνουν ένα σετ εξετάσεων για το λιπιδαιμικό προφίλ. Ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα κάνει εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, με βάση τις εξετάσεις, την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ατόμου.

Τα παραπάνω δήλωσε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα του συνεδρίου “The future of healthcare in Greece”, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας, για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το οποίο και θα ενσωματωθεί στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση των προσωπικών γιατρών. «Θα δώσουμε στον προσωπικό γιατρό μία εργαλειοθήκη που θα είναι απόλυτα εφαρμόσιμη σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής και θα μπορεί να βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπίσει τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου που οφείλονται στην συντριπτική πλειονότητα στα χρόνια νοσήματα.

Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε δύο πράγματα: το ένα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο προσωπικός γιατρός, και το δεύτερο είναι να αλλάξουμε την εμπειρία του ασθενούς με τον προσωπικό γιατρό».

Ο ΕΟΔΥ χρειάζεται αλλαγές

Η κ. Αγαπηδάκη μιλώντας για την αναμόρφωση του μοντέλου Δημόσιας Υγείας που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, παραδέχτηκε ότι «αυτό που έχουμε σήμερα είναι μια κεντρική υπηρεσία δημόσιας υγείας, ένας ισχυρός οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο ΕΟΔΥ, ο οποίος παρόλα αυτά χρειάζεται αρκετές αλλαγές. Έχουμε και άλλους εποπτευόμενους φορείς, περιφερειακές υπηρεσίες, σε τοπικό επίπεδο, όμως έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Και όλα αυτά υπάρχουν με ένα τρόπο κατακερματισμένο», σημείωσε η ΓΓ για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «αν επιχειρούσαμε επιπόλαια και επιφανειακά να ενσωματώσουμε τα δύο συστήματα, της πρωτοβάθμιας και της Δημόσιας Υγείας, θα καταλήγαμε να ενώσουμε δύο κατακερματισμένα συστήματα. Αντίθετα επειδή αυτές οι προσπάθειες παίρνουν χρόνο, έπρεπε πρώτα να ξεκινήσει όπως ακριβώς συμβαίνει, με ένα βαθμιαίο τρόπο, η αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας, για να μπορέσει να συναντηθεί με τις αντίστοιχες αλλαγές στη δημόσια υγεία και έτσι η συν-λειτουργία αυτών των δύο τομέων, γίνεται με ένα τρόπο άρτιο, βήμα-βήμα, και όχι χτίζοντας σε σαθρά θεμέλια, νέα πράγματα».

Εστίαση στον πληθυσμό

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η ΓΓ εστίασε στις συνέπειες της πανδημίας διεθνώς. «Πάμε σε μία μετακίνηση από την εστίαση στο άτομο στην εστίαση στον πληθυσμό. Και αυτό το κάνουμε και εξαιτίας της πανδημίας, καθώς ανέδειξε όλες αυτές τις ανάγκες και τις ελλείψεις όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, οι οποίες τελικά έχουν σαν συνέπεια να μην έχουν θετικά για την υγεία αποτελέσματα, σε επίπεδο πληθυσμού.

Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει μία προληπτική εξέταση που καλύπτεται το κόστος της από τον ΕΟΠΥΥ, όμως όταν αυτό γίνεται σε ατομικό επίπεδο και δεν υπάρχουν πληθυσμιακά προγράμματα, όπως αυτά που υλοποιούμε τώρα δεν υπάρχουν βελτιωμένοι δείκτες υγείας στον πληθυσμό.

Είναι γνωστό ότι δαπανούμε περίπου το 80% των πόρων για την υγεία, στο 20% των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία μας. Αυτόν τον αναπροσανατολισμό επιχειρούμε να κάνουμε με το κυβερνητικό πρόγραμμα στο υπουργείο Υγείας, να θεμελιώσουμε μία προσέγγιση Δημόσιας Υγείας που αφορά την εστίαση στον πληθυσμό και η οποία είναι οριζόντια, είτε μιλάμε για την Πρωτοβάθμια, είτε μιλάμε για άλλους τομείς. Και εστιάζει διπλά στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, οι οποίες είναι στον πυρήνα του κλάδου της δημόσιας υγείας».

Η ανακατεύθυνση αυτή των πόρων, σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, γίνεται για να επενδύσουμε στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αναβάθμιση του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, για τον τρόπο που έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε να ερμηνεύουμε και να αποτυπώνουμε τους δείκτες υγείας του πληθυσμού, ή για το κομμάτι που έχει να κάνει με την προετοιμασία της χώρας μας να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις».

Διαβάστε επίσης

GNTM: Όταν στο όνομα του… diversity παίζεται το σκληρότερο ριάλιτι

Η Τάνια Τσανακλίδου τιμά το έργο του Γιάννη Σπανού, στο Ηρώδειο

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Τα τελευταία νέα για την πορεία της υγείας του, είναι η όμορφη είδηση της ημέρας

Σχετικά Άρθρα
21ο Συνέδριο HealthWorld: “Οι υπάρχουσες προκλήσεις για το σύστημα υγείας την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι πολλές"
21ο Συνέδριο HealthWorld: “Οι υπάρχουσες προκλήσεις για το σύστημα υγείας την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι πολλές”
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν τη γυναίκα στον γυναικολόγο της; Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γεώργιος Π. Παναγάκης απαντά
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν τη γυναίκα στον γυναικολόγο της; Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γ. Παναγάκης απαντά
Ελπίδες για θεραπεία της ξηρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με βλαστοκύτταρα από το αίμα του ασθενούς
Ελπίδες για θεραπεία της ξηρού τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με βλαστοκύτταρα από το αίμα του ασθενούς
ΙΑΣΩ – ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: «ΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ» με τις μοναδικές προσφορές για τον Μήνα Μαστού
ΙΑΣΩ – ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: «ΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ» με τις μοναδικές προσφορές για τον Μήνα Μαστού
Παγκόσμια Εβδομάδα Ασθενών 2022: Δυναμική συμμετοχή της Bristol Myers Squibb Ελλάδας
Παγκόσμια Εβδομάδα Ασθενών 2022: Δυναμική συμμετοχή της Bristol Myers Squibb Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου στη Χάλκη για ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους
Οι Γιατροί του Κόσμου στη Χάλκη για ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του