Εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία σε γνωστά σαμπουάν – Τι μπορεί να προκαλέσει

εντοπίστηκε-καρκινογόνος-ουσία-σε-γν

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε υψηλά επίπεδα βενζολίου, μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους, σε πολλά προϊόντα ξηρού σαμπουάν που εξακολουθούν να διατίθενται στα καταστήματα.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το ανεξάρτητο εργαστήριο Valisure με έδρα το Κονέκτικατ, έρχεται μόλις μία εβδομάδα αφότου η Unilever και η Procter and Gamble ανακάλεσε 19 προϊόντα ξηρού σαμπουάν για «δυνητικά αυξημένα επίπεδα» βενζολίου.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τους μεγάλους «αόρατους» – και άρα πιο απειλητικούς – κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των καταναλωτών, με καρκινογόνο ουσία να εντοπίζεται σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης.

Το γεγονός, δε, ότι πρόκειται για προϊόντα ευρείας χρήσης (σαμπουάν, αντιηλιακά, απολυμαντικά χεριών) και μάλιστα μεγάλων ισχυρών εταιρειών γεννά μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία που μπορεί να εμφανιστεί φυσικά στο περιβάλλον –όπως στο αργό πετρέλαιο ή τη βενζίνη– και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πλαστικών, λιπαντικών, βαφών και απορρυπαντικών. Ο αέρας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου περιέχει επίσης χαμηλά επίπεδα βενζολίου λόγω του καπνού του τσιγάρου, των καυσαερίων των οχημάτων, των βιομηχανικών εκπομπών και ή των οικιακών χρωμάτων.

Η κύρια επίδραση της μακροχρόνιας έκθεσης στο βενζόλιο είναι στο αίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων –ή αναιμία– μετά από ένα ή περισσότερο χρόνο έκθεσης σε υψηλά επίπεδα βενζολίου. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS) έχει καθορίσει ότι το βενζόλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνους που σχετίζονται με το αίμα, όπως η λευχαιμία.

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον independent, η Valisure, ένα εργαστήριο με έδρα το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, εξέτασε 148 παρτίδες από 34 μάρκες ξηρού σαμπουάν σε μορφή σπρέι, διαπιστώνοντας ότι το 70% περιείχε βενζόλιο, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ορισμένους τύπους καρκίνου του αίματος, όπως η λευχαιμία. Ακολούθως, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ζητώντας να ανακληθούν τα εν λόγω προϊόντα.

Σύμφωνα με το Time, τα υψηλότερα επίπεδα βενζολίου μεταξύ των ξηρών σαμπουάν βρέθηκαν σε δημοφιλή μάρκα που ονομάζεται Not Your Mother’s, η οποία μάλιστα διαφημίζει τα «καθαρά, ποιοτικά συστατικά» που περιέχουν τα προϊόντα της. Άλλες μάρκες που βρέθηκαν να έχουν αυξημένο βενζόλιο ήταν οι Batiste, Sun Bum και John Paul Mitchell Systems.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο εργαστήριο εντοπίζει βενζόλιο σε δημοφιλή προϊόντα: Τον τελευταίο χρόνο, η εν λόγω χημική ουσία έχει εντοπιστεί σε αντηλιακά σπρέι, αντιιδρωτικά και απολυμαντικά χεριών. Ήδη αντίστοιχα προϊόντα των Dove, Suave και Bed Head της Unilever, καθώς και των Pantene και Herbal Essences της Procter & Gamble, έχουν ανακληθεί λόγω αυξημένης περιεκτικότητας βενζολίου.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επιπλέον καρκίνο

Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η εισπνοή βενζολίου σε επίπεδα 0,4 μέρη ανά δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά 100.000 άτομα, ένα μέτρο κινδύνου που χρησιμοποιεί και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, CEO της Valisure, «το στεγνό σαμπουάν δεν είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείτε μία φορά και τελειώσατε. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν μία φορά την ημέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα».

Όπως επισημαίνει το Time, τα υψηλά ποσοστά βενζολίου θέτουν υπό αμφισβήτηση ανακοινώσεις όπως αυτή της Unilever, μετά την ανάκληση των σαμπουάν Dove, Tresemme, Suave, Bed Head και Rockaholic στις 18 Οκτωβρίου.

«Με βάση ανεξάρτητη αξιολόγηση του κινδύνου για την υγεία, η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο στα ανακληθέντα προϊόντα στα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στις δοκιμές δεν αναμένεται να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία», είχε δηλώσει τότε η Unilever.

Η P&G ήταν η πρώτη εταιρεία που ανακάλεσε ξηρά σαμπουάν τον περασμένο Δεκέμβριο, αποσύροντας παρτίδες των Pantene και Herbal Essences από τα ράφια. Είχε, ξανά, προηγηθεί έρευνα της Valisure.

Αντηλιακά, αντιιδρωτικά και απολυμαντικά

Σύμφωνα πάντα με το Time, η Valisure έχει εντοπίσει υψηλά επίπεδα βενζολίου και σε αντηλιακά σπρέι, συμπεριλαμβανομένων παρτίδων των προϊόντων Neutrogena της Johnson & Johnson, σε αντιιδρωτικά σπρέι, όπως τα Secret και Old Spice της Procter & Gamble, και σε ορισμένα απολυμαντικά χεριών που εισήχθησαν στην αγορά κατά την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού το 2020.

Ορισμένες εταιρείες θεωρούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στις χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως προωθητικά αέρια στα προϊόντα σπρέι, όπως το προπάνιο και το βουτάνιο, τα οποία αποτελούν αποστάγματα πετρελαίου που παράγονται κατά τη διαδικασία της διύλισης. Το βενζόλιο, άλλωστε, αποτελεί γνωστό ρύπο των προϊόντων πετρελαίου.

Το προπάνιο και το βουτάνιο που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας υποτίθεται ότι καθαρίζονται έτσι ώστε να μην υπάρχει βενζόλιο, όμως ο FDA έχει επιβεβαιώσει ότι τα προωθητικά αποτελούν πιθανή πηγή μόλυνσης από βενζόλιο.

Στις ΗΠΑ, ο FDA δεν έχει ορίσει τα επιτρεπτά όρια παρουσίας βενζολίου στα καλλυντικά, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν «καμία δηλητηριώδη ή επιβλαβή ουσία».

Στα φάρμακα, αντιθέτως, ο FDA επιτρέπει επίπεδα βενζολίου 2 μέρη ανά εκατομμύριο εάν «η χρήση είναι αναπόφευκτη για την παραγωγή ενός φαρμακευτικού προϊόντος με σημαντική θεραπευτική επίδραση».

Η Valisure ζήτησε από τον FDA να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει αποδεκτό επίπεδο βενζολίου στα καλλυντικά προϊόντα και να αποφασίσει κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της παρουσίας της επικίνδυνης χημικής ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Η Δέσποινα Βανδή έκανε την πιο έντιμη προσωπική εξομολόγηση, αλλά δέχτηκε τα πιο πικρόχολα σχόλια από τον κόσμο

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν πέθανε η Μίνα Αδαμάκη»

Σχετικά Άρθρα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%860
Μαρία Κορινθίου: Η εξομολόγηση για τη φλεβική ανεπάρκεια που την οδήγησε στο χειρουργείο
Η Bayer Ελλάς στηρίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Η Bayer Ελλάς στηρίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Ο πόνος από μόνος του δεν ισοδυναμεί πάντα με ασθένεια - Όλη η αλήθεια για τον χρόνιο πόνο!
Ο πόνος από μόνος του δεν ισοδυναμεί πάντα με ασθένεια – Όλη η αλήθεια για τον χρόνιο πόνο!
Δωρεάν ημερίδα: «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»
Δωρεάν ημερίδα: «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του