Εμμηνόπαυση: Ποιο σύνδρομο ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες;

Το Γεννητικο-Ουρολογικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ) περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα που επηρεάζουν τις γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως ξηρότητα, κνησμό, ερεθισμό, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ούρηση χωρίς έλεγχο και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού. 

«Το ΓΟΣΕ οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οδηγώντας σε ατροφία και φλεγμονή των ιστών στις περιοχές του γεννητικού και ουρολογικού συστήματος.  Οι επιλογές θεραπείας για το ΓΟΣΕ μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπεία ορμονών, ενυδατικά για τον κόλπο, λιπαντικά και φάρμακα για την ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για την κατάλληλη διάγνωση και διαχείριση» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει: 

«Το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ) είναι ένας σχετικά νεότερος όρος που περιγράφει την κλινική οντότητα αυτού που ήταν παλαιότερα γνωστό ως αιδοιοκολπική ατροφία, ατροφική κολπίτιδα ή ουρογεννητική ατροφία».

Η συχνότητα του συνδρόμου είναι αρκετά υψηλή, καθώς το ΓΟΣΕ φαίνεται να εμφανίζεται σε περισσότερες από τις μισές (περίπου το 50- 70%) των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Αλλά όχι μόνο, καθώς το σύνδρομο ή ορισμένα χαρακτηριστικά του είναι δυνατό να εμφανιστούν στο 15% περίπου νεότερων γυναικών, προ της εμμηνόπαυσης, καθώς επίσης σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία με αντιοιστρογόνα  για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και σε γυναίκες, συχνά αρκετά νέες, που πάσχουν από πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας του ΓΟΣΕ είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για τις γυναίκες με αιδοιοκολπικά συμπτώματα που δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, οι θεραπείες πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν κολπικές ενυδατικές κρέμες μακράς δράσης και μια σύντομη αγωγή κολπικών οιστρογόνων χαμηλής δόσης, ή φυτικά σκευάσματα.

%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%80%cf%89%cf%81%ce%b50
Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom, Ευάγγελος Γκικόντες

Για τις γυναίκες με αιδοιοκολπικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, απαιτείται σταδιακή θεραπεία. Οι επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν μη ορμονικά κολπικά λιπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπικές ενυδατικές κρέμες μακράς δράσης, συστηματικές ορμονικές θεραπείες (από του στόματος και διαδερμικές) και θεραπείες κολπικών οιστρογόνων χαμηλής δόσης (π.χ. κολπικές κρέμες, ενδοκολπικά δισκία ), καθώς και φυτικές μεθόδους αντιμετώπισης.  

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με τη χρήση τοπικών οιστρογόνων στη διαχείριση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, μια τέτοια θεραπεία έχει περιγραφεί σε ορισμένες μελέτες. 

Το μαύρο cohosh, το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα ως υποκατάστατο ορμονών στις δυτικές χώρες, έχει επίσης μελετηθεί ευρέως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η επίδρασή του στα συμπτώματα του ουρογεννητικού συστήματος εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη και μια πρόσφατη κορεατική μελέτη αποκαλύπτει ότι το μαύρο cohosh δεν ασκεί οιστρογονικές επιδράσεις στην κολπική ατροφία. 

«Σήμερα πάντως υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών χημικών και φυτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και των συμπτωμάτων και συνδρόμων της, γι΄ αυτό και είναι σημαντικό να ζητούν βοήθεια από τον ειδικό», καταλήγει ο κ. Γκικόντες.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μπλάνσετ: Ο συμβολισμός πίσω από το σικ φόρεμά της στις Κάννες (photos)

Συγκίνηση στη Χίο: Γνώρισε τον άνθρωπο που της χάρισε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%cf%840
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c0
Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%850
Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει
%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b10
Τι είναι η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του