Ελληνική εργασία που μετατρέπει ανεγχείρητους όγκους καρκίνου παγκρέατος σε εγχειρήσιμους στο Αmerican College of Surgeons

ελληνική-εργασία-που-μετατρέπει-ανεγ

Ο Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic και Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα, κ. Γρηγόριος Τσιώτος και η ομάδα του παρουσίασαν μέσα από μια σειρά 30 απαιτητικών περιστατικών με καρκίνο του παγκρέατος τα αποτελέσματα της τεχνικής για τη μετατροπή συμβατικά ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους. Γεγονός που οδήγησε τον διεθνώς καταξιωμένο επιστημονικό οργανισμό Αmerican College of Surgeons να κάνει δεκτή για πρώτη φορά στο ετήσιο συνέδριό του εργασία στην χειρουργική του παγκρέατος από την Ελλάδα.

30 περιστατικά με καρκίνο του παγκρέατος

Πιο συγκεκριμένα, στην εργασία που εγκρίθηκε από την κριτική επιτροπή του Αmerican College of Surgeons και παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο (23-27 Οκτωβρίου στο Σικάγο), ο διακεκριμένος χειρουργός και η ομάδα του παρουσίασαν 30 περιστατικά με καρκίνο του παγκρέατος στα οποία υπήρχε εμπλοκή της πυλαίας φλέβας και έδειξαν πώς αυτοί οι συμβατικά ανεγχείρητοι όγκοι μπορούν να καταστούν εγχειρήσιμοι με την αφαίρεση και του τμήματος της εμπλεκόμενης φλέβας.

Μέσα από την παρουσίαση αυτών των περιστατικών υπογραμμίστηκε η ριζικότητα της εκτομής, η πολύ μικρή θνητότητα, αναλογιζόμενοι την πολυπλοκότητα και την επικινδυνότητα του χειρουργείου, η σύντομη μέση διάρκεια νοσηλείας των ασθενών (μόλις εννιά ημέρες), αλλά κυρίως η σημαντικά καλύτερη επιβίωση των ασθενών, συγκρινόμενη πάντα με την επιβίωση που θα είχαν οι ίδιοι ασθενείς, αν δε χειρουργούνταν.

Τα αποτελέσματα της ομάδας

Επιπροσθέτως, η ομάδα του κ. Τσιώτου συνέκρινε τα αποτελέσματα από τις επεμβάσεις των 30 αυτών ασθενών με τα διεθνή κριτήρια επάρκειας (benchmark outcomes), τα οποία έχουν θεσπιστεί από την παγκόσμια χειρουργική κοινότητα και ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να επιτρέπεται η πραγματοποίηση αυτών των απαιτητικών και δυνητικά επικίνδυνων επεμβάσεων.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας όχι απλά εντάσσονται εντός των ενδεδειγμένων ορίων, αλλά σε πολλά σημεία φαίνεται να τα ξεπερνούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας, αποτελούν συνέχεια της προσπάθειας που ο κ. Τσιώτος και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει από το 2012, με σκοπό μέσα από μια σειρά πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα επεμβάσεων να μετατρέψουν συμβατικά ανεγχείρητους όγκους στο πάγκρεας σε εγχειρήσιμους, βελτιώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών τους.

«Αποτελεί τεράστια τιμή και σημαντική αναγνώριση της προσπάθειάς μας η αποδοχή και η παρουσίαση της εμπειρίας και των αποτελεσμάτων μας από την κριτική επιτροπή του American College of Surgeons, του πλέον αναγνωρισμένου και σεβαστού επιστημονικού οργανισμού στην παγκόσμια Χειρουργική, αυτού που θέτει τα ορόσημα για τη χειρουργική του μέλλοντος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που μια εργασία στην χειρουργική του παγκρέατος από την Ελλάδα γίνεται αποδεκτή. Είμαστε περήφανοι που μέσα από τη δική μας σπουδή στη μετατροπή κάποιων ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους μπορούμε, ως εκπρόσωποι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, να αναδείξουμε την συμβολή της Ελλάδας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής του καρκίνου του παγκρέατος», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος.

Λίγα λόγια για το American College of Surgeons

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (ACS) είναι o πλέον αναγνωρισμένος παγκοσμίως επιστημονικός χειρουργικός οργανισμός που εκπροσωπεί όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, με σκοπό να προσφέρει στους χειρουργούς των Η.Π.Α και διεθνώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους.

Το Ετήσιο Συνέδριο του American College of Surgeons αποτελεί τον πλέον καταξιωμένο θεσμό διεθνώς στην χειρουργική και το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός του κλάδου παγκοσμίως, στο οποίο χειρουργοί απ’ όλον τον κόσμο λαμβάνουν μέρος, προκειμένου να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της σύγχρονης χειρουργικής και να ενημερώνονται για όλες τις νεότερες εξελίξεις στους τομείς του ενδιαφέροντός τους.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο τύπος μαστογραφίας αναγνωρίστηκε από τον FDA κατάλληλος για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού: Αυτά είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη μητέρα που θηλάζει

Η τραγική ιστορία της 33χρονης Κρητικιάς που σκοτώθηκε για μια selfie – Σοκάρει ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο!

Σχετικά Άρθρα
Καπραβέλος: "Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους"
Καπραβέλος: “Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους”
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες
Έρχονται περιορισμοί στα ταξίδια προς και από Αφρική σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω μετάλλαξης
Έρχονται περιορισμοί στα ταξίδια από και προς Αφρική σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω μετάλλαξης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αδένωμα επινεφριδίου- Ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν σε στοχευμένο έλεγχο
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αδένωμα επινεφριδίου – Ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν σε στοχευμένο έλεγχο
Από σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά COVID-19
Από σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά COVID-19
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την κατάθλιψη
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του