Ελληνίδα 32 χρονών και νεόνυμφη, νεκρή στη Γαλλία από αλλαντίαση

Συγκλονισμένοι είναι οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας.

Η κοπέλα, μαζί με άλλα 20 άτομα αρρώστησαν τρώγοντας σαρδέλες σε διάσημο εστιατόριο της πόλης, με την ίδια να χάνει τη ζωή της καθώς, όπως αναφέρει η μητέρα της στο Mega, οι γιατροί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ασθενείς, δεν πρόλαβαν να διαγνώσουν πως μολύνθηκε και η ίδια, με συνέπεια να μην της χορηγήσουν αντίδοτο.

Το μοιραίο συμβάν συνέβη το περασμένο Σάββατο, όταν το ζευγάρι, μαζί με τους γονείς της κοπέλας και φίλους τους, αποφάσισαν να δειπνήσουν στο εστιατόριο «Tchin Tchin wine bar» της γαλλικής πόλης. Εκεί δηλητηριάστηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άτομα να νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα.

Στην Αθήνα βρίσκεται πλεον η σορός της 32χρονης Μαρίας Γρυπιώτη που έχασε τη ζωή της απο τροφιμογενή αλλαντίαση, μετά από δείπνο σε εστιατόριο στην καρδιά του Μπορντό στην Γαλλία.

Η άτυχη Μαρία, είχε ξεκινήσει πρόσφατα τον έγγαμο βίο της καθώς στα τέλη Μαΐου παντρεύτηκε τον αγαπημένο της στο Παρίσι, ωστόσο μία επίσκεψη στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» στο Μπορντό έμελλε να αποβεί μοιραία.

Η 32χρονη, βρέθηκε στο εστιατόριο μαζί με τον σύζυγό της και τον πατέρα της και κατανάλωσε ένα πιάτο με παστές σαρδέλες, κάτι που σύμφωνα με όσα αναφέρει η οικογένεια της και τα γαλλικά μέσα ήταν το μοιραίο πιάτο.

Όπως ανέφεραν οι γονείς της Μαρίας, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται και ο σύζυγος της, ωστόσο έχει διαφύγει τον κίνδυνο και αναμένεται αύριο να εξέλθει αυτής, ενώ καταγγέλουν πως δεν διέγνωσαν εγκαίρως την αλλαντίαση, με αποτέλεσμα να μην της χορηγήσουν αντίδοτο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές όλες οι περιπτώσεις αλλαντίασης «καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα (παστές) τις οποίες είχε φτιάξει ο εστιάτορας».

Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στα άτομα που παρευρέθηκαν στο ίδρυμα μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να συμβουλευτούν επειγόντως έναν γιατρό ή να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, σε περίπτωση συμπτωμάτων (κοιλιακός πόνος, ναυτία, έμετος, διάρροια, προβλήματα όρασης, ξηρότητα στόματος ή παράλυση).

“Θα ζούσε η Μαρία μου”

«Δεν διέγνωσαν αλλαντίαση, αν το είχαν κάνει τώρα θα ζούσε» καταγγέλλει η μητέρα της Ελληνίδας που πέθανε στο Μπορντό.

Τουλάχιστον 12 άτομα διαγνώστηκαν με αλλαντίαση, αφού επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο εστιατόριο

Εκτός από την άτυχη Μαρία, υπήρξαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που έφαγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο, με πολλούς να εξακολουθούν να βρίσκονται στην εντατική. Ο γαλλικός Τύπος κάνει λόγο για τουλάχιστον 12 άτομα που υπέστησαν δηλητηρίαση, με επτά από αυτούς να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, η διεύθυνση για την προστασία του πληθυσμού (DDPP) έλαβε δείγματα από τα προιόντα του εστιατορίου και κατέγραψε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με τους ειδικούς να κάνουν τις απαιτούμενες αναλύσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένονται «εντός τριών ημερών». Το εστιατόριο έκλεισε σήμερα, πιθανότατα από τον σάλο που έχει προκληθεί.

Η νεαρή Μαρία άφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ανέφερε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης, τονίζοντας πως «είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι 15 ημέρες, καθώς με την αγωγή που ακολουθείτε σε τέτοιες περιπτώσεις δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά ουσιαστικά δεν του επιτρέπεται η περαιτέρω δράση στον ανθρώπινο οργανισμό».

«Αυτό είναι πολύ σπάνιο στη Γαλλία» τόνισε ο γιατρός, ενώ πρόσθεσε ότι «το τελευταίο μολυσμένο γεύμα ενδέχεται να καταναλώθηκε το Σάββατο, οπότε μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα αλλαντίασης μέσα στις επόμενες ημέρες ».

Τα  συμπτώματα της αλλαντίασης

Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρος στο 5-10% των περιπτώσεων λόγω μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, η οποία μπορεί να εμφανιστεί όταν τα διατηρημένα τρόφιμα δεν αποστειρώνονται επαρκώς.

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Οι αρχές προέτρεψαν όλους όσους έχουν γευματίσει πρόσφατα στο εστιατόριο, εάν τυχόν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης σημειώνοντας πως όσο διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες, διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, απλώς δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Daniel: 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 γαστρεντερίτιδας

“Underground”: Η ταινία-σταθμός ανεβαίνει στο Ακροπόλ με Χαραλαμπόπουλο – Τσορτέκη

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac0
Ελληνική μελέτη καταγράφει τους θανάτους στη χώρα που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων
m%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b70
Mια πρωτοποριακή εκδήλωση αφιερωμένη στη ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία
%ce%bf-fda-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%cf%87%cf%81%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%850
Ο FDA ανακαλεί κόκκινη χρωστική ουσία – Υπάρχει σε 3.000 γλυκίσματα και αλλαντικά
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%ac-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%ac%cf%890
Γιατί πονά η μέση μου όταν ξυπνάω;
%ce%ad%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%ba%ce%bf0
Έγκριση νέας θεραπείας για τον ορθοκολικό καρκίνο – Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου
%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba0
Ποιες τροφές προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ποιες αυξάνουν τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του