Εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Η εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση αποτελεί διαταραχή της ανθρώπινης αναπαραγωγής κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας. Οι εξωμήτριες κυήσεις είναι συνήθως σαλπιγγικές, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις η κύηση μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλες θέσεις όπως στις ωοθήκες, στον τράχηλο της μήτρας ή στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Λόγοι εξωμήτριας κύησης

Σε έναν φυσικό κύκλο, το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη εισέρχεται στις σάλπιγγα η οποία το προωθεί προς την πλευρά της μήτρας για να συναντήσει στο κατώτερο τριτημόριο της σάλπιγγας το σπερματοζωάριο και να γίνει η γονιμοποίηση. Δηλαδή, το έμβρυο γονιμοποιείται στη σάλπιγγα, αρχίζει να αναπτύσσεται και προωθείται προς την κοιλότητα της μήτρας μερικές μέρες μετά. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί τότε μπορεί να εμφυτευθεί έξω από τη μήτρα και να προκαλέσει έκτοπη κύηση.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν έκτοπη κύηση;

Μία στις 100 φυσιολογικές κυήσεις είναι έκτοπη. Η συχνότητά της εξωμήτριου είναι υψηλότερη όταν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του σαλπιγγικού αυλού. Όπως στην περίπτωση προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων κοιλίας ή προηγούμενης φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, ενδομητρίωση και ενδομήτριες συμφύσεις. Συμβαίνει επίσης σε μεγαλύτερο ποσοστό σε εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μερικές φορές η έκτοπη κύηση μπορεί να διαγνωστεί στο ιατρείο με κολπικό υπερηχογραφικό έλεγχο που υποβάλλεται μια γυναίκα επειδή έχει καθυστέρηση στον κύκλο της περιόδου. Τα συνήθη συμπτώματα είναι κολπική αιμορραγία και πυελικός πόνος. Όταν έχουμε αρκετό αίμα στην περιτοναϊκή κοιλότητα εξαιτίας ρήξης της σάλπιγγας από την εξωμήτριο κύηση, μπορεί η γυναίκα να εμφανίσει υπόταση, λιποθυμία και πόνο στον ώμο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε μια γυναίκα που γνωρίζει ότι είναι έγκυος, καθώς και σε μια γυναίκα που δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος και έχει μια απλή καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση της.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σε μια κύηση 5-6 εβδομάδων στο κολπικό υπερηχογράφημα πρέπει να υπάρχει ένας σάκος κύησης μέσα στη μήτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποψιαστούμε μια πιθανή έκτοπη εγκυμοσύνη και να αναζητήσουμε την εγκυμοσύνη εκτός της μήτρας. Εάν δεν μπορούμε να δούμε εμβρυικό σάκο στην ενδομήτρια κοιλότητα κατά τη διάρκεια του κολπικού υπερηχογραφήματος αλλά έχουμε υποψία εξωμήτριου κύησης θα πρέπει να κάνουμε κολπικά υπερηχογραφήματα κάθε 3 ημέρες συνεκτιμώντας και την άνοδο της β χοριακής γοναδοτροπινης. Αυτό πρέπει να γίνει από ειδικό μαιευτήρα γυναικολόγο.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (ορισμένες εξωμήτριες κυήσεις αποβάλλονται αυθόρμητα από τις σάλπιγγες μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα), φαρμακολογική (με μεθοτρεξάτη) ή με χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση). Η θεραπεία θα εφαρμοστεί ανάλογα με τα συμπτώματα της ασθενούς σε συνδυασμό με το κολπικό υπερηχογράφημα και τις μετρήσεις της β χοριακής γοναδοτροπίνης.

πηγή: iakentro.com

Διαβάστε ακόμα:

“Ο γιατρός διέγνωσε αποβολή και δύο εβδομάδες αργότερα ανακάλυψα ότι ήμουν ακόμη έγκυος”

Η γιατρός τής έλεγε να χάσει κιλά γιατί ήταν υπέρβαρη – Εκείνη στην πραγματικότητα είχε καρκίνο

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: Η συγκινητική εξομολόγηση για την παλίνδρομη κύηση που είχε και τη μητρότητα

Σχετικά Άρθρα
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Η απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα όργανά της αύξησε τους δότες στη χώρα
Η απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα όργανά της αύξησε τους δότες στη χώρα
Έρευνα: Πρωτιά των Ελλήνων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - Οι συνέπειες της κατάχρησης
Έρευνα: Πρωτιά των Ελλήνων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών – Οι συνέπειες της κατάχρησης
H κινητή έκθεση της GE HealthCare παρουσίασε τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
H κινητή έκθεση της GE HealthCare παρουσίασε τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
%cf%88%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%840
Ψευδής ανακοίνωση σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων να τις εκκενώσουν άμεσα για λόγους υγείας!
https://www.travel.gr/experiences/6-proorismoi-stin-ellada-gia-cheimerine/
Έλλειψη γνώσεων και φόβος συμβάλλουν στην καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του