Εκπρόσωπος Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

Υπομονή και ψυχραιμία, ώσπου να διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου χθες βράδυ. “Το ιδιαίτερο της παραλλαγής Όμικρον είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων” σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο στοχεύουν τα εμβόλια, που προκαλούν ανησυχία.

Λίγες ώρες νωρίτερα εντούτοις, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προέβλεψε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Omicron από προηγούμενα στελέχη του Covid-19 και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να κατασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.

Ο Stéphane Bancel είπε ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Omicron στην πρωτεΐνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης

Η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Νοτίου Αφρικής, που ήταν στην ομάδα εντοπισμού της νέας μετάλλαξης, εξηγεί ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγή του SARS-CoV-2 είναι ήπια και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Η ίδια είχε παρατηρήσει στις 18 Νοεμβρίου ότι επτά ασθενείς στην κλινική της είχαν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που συνοδεύουν το κυρίαρχο, παγκοσμίως, στέλεχος Δέλτα αλλά σε κάθε περίπτωση «πολύ ήπιας μορφής». Τα συμπτώματα αυτά κυρίως αφορούσαν μεγάλη κόπωση, μυίκά άλγη και πονοκεφάλους.

Από τις 25 Νοεμβρίου που το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε και έλαβε την επίσημη ονομασία του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξετάζουν ενδελεχώς κάθε νέο στοιχείο που αφορά στην Omicron για να ανακαλύψουν πως μεταδίδεται και αν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν κάποια προστασία.

Σύμφωνα με την Ευτυχία Βάρδα, Ελληνίδα ιολόγο, επικεφαλής στο ερευνητικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, η ομάδα του οποίου ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στη Ν. Αφρική, η Όμικρον είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική, αλλά με πιο ήπια συμπτώματα σε όποιον νοσεί. Η ίδια εκτιμά πως η “Όμικρον” θα κυριαρχήσει μέσα στον επόμενο μήνα, καλώντας όλον τον κόσμο για εμβολιασμό, ως ασπίδα προστασίας απέναντι και στη νέα μετάλλαξη.

Ήρθε για να μείνει

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες βράδυ σε συνέντευξή του στο CBS ότι ο Covid-19 “μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ”, ενώ επέμεινε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να ζήσει με αυτό. Ο επιστήμονας τόνισε επίσης ότι άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά, εξαφανίστηκαν μόνον ύστερα από μια “πολύ, πολύ, πολύ εντατική καμπάνια εμβολιασμού”.

“Στη νέα αυτή συνθήκη, οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις” δήλωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου που σημείωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγο της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρόν. “Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες” είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Θα καλύπτουν τα εμβόλια;

Το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. “Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό”, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Άλλωστε, η Μαρία Θεοδωρίδου θεωρεί αναμενόμενη κατάσταση την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όμως με την χορήγηση εμβολίου και στις υπό ανάπτυξη χώρες. “Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός” είπε.

Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.

Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης

Καταγγελία σοκ: Τρεις άνδρες απήγαγαν και προσπάθησαν να ασελγήσουν σε 22χρονη κοπέλα στο Νέο Ηράκλειο

4 οφέλη της γυμναστικής με σχοινάκι – εκτός από την απώλεια θερμίδων

Η Βίκυ Καγιά έκανε την πιο glam εμφάνιση και μας έδωσε ιδέα για το ρεβεγιόν

Σχετικά Άρθρα
9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
1.200 μετρήσεις διαβήτη σε έξι μέρες έκανε το Diabetes Magic στο φετινό του ταξίδι στη γιορτινή Αθήνα
1.200 μετρήσεις διαβήτη σε έξι μέρες έκανε το Diabetes Magic στο φετινό του ταξίδι στη γιορτινή Αθήνα
Η σημασία της σωστής επικοινωνίας γυναίκας και γυναικολόγου
Η σημασία της σωστής επικοινωνίας γυναίκας και γυναικολόγου
Γυναικομαστία: Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφή ή γυμναστική - Τότε πώς;
Γυναικομαστία: Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφή ή γυμναστική – Τότε πώς;
"Metropolitan Hospital": Μέθοδος TAVI για την αντιμετώπιση στένωσης της αορτικής βαλβίδας
“Metropolitan Hospital”: Μέθοδος TAVI για την αντιμετώπιση στένωσης της αορτικής βαλβίδας
Πάρκινσον: Οι τεχνολογικά υποβοηθούμενες θεραπείες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα
Πάρκινσον: Οι τεχνολογικά υποβοηθούμενες θεραπείες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του