Είσαι έγκυος και κοιμάσαι ανάσκελα; Δες τι μπορεί να συμβεί στο μωρό

είσαι-έγκυος-και-κοιμάσαι-ανάσκελα-δε

Οι έγκυοι που κοιμούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ ρώτησαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες που ήταν τουλάχιστον στην 28η εβδομάδα της κύησης για τη θέση του ύπνου τους. Βρήκαν ότι το μέσο βάρος των νεογέννητων, των οποίων οι μητέρες κοιμούνται ανάσκελα, ήταν 3,41 kg – δηλαδή 144g λιγότερο από τα 3,55 kg εκείνων των οποίων οι μητέρες κοιμούνται σε άλλη θέση, όπως για παράδειγμα στο πλάι.

Ο ύπνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης έχει συνδεθεί με μειωμένη ροή αίματος προς τη μήτρα, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη του εμβρύου, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%b1-%ce%b4%ce%b50

Τι έδειξαν οι μελέτες

Για να ανακαλύψουν αν η θέση του ύπνου επηρεάζει το βάρος γέννησης, οι επιστήμονες εξέτασαν τέσσερις μελέτες πάνω στο θέμα. Από τις συνολικά 1.760 μελλοντικές μητέρες που συμμετείχαν στις μελέτες, 57 (3,2%) δήλωσαν ότι είχαν την τάση να κοιμούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Μαιευτική και Γυναικολογία» έδειξαν ότι τα μωρά αυτών των γυναικών ήταν μικρότερα από τα άλλα βρέφη, ωστόσο και οι δύο ομάδες μωρών ήταν υγιείς.

Ο ύπνος ανάσκελα προς το τέλος της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι συμπιέζει την κοίλη φλέβα, τη μεγάλη φλέβα που επιστρέφει αίμα από το κεφάλι προς την καρδιά και την αορτή που μεταφέρει αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό μειώνει την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά της εγκύου, η οποία με τη σειρά της μειώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας - Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας – Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του