Αρχική > Featured > “Είχα παραμελήσει εντελώς την υγεία μου μέχρι που έπαθα εγκεφαλικό στα 35 μου”
είχα-παραμελήσει-εντελώς-την-υγεία-μ

“Είχα παραμελήσει εντελώς την υγεία μου μέχρι που έπαθα εγκεφαλικό στα 35 μου”

Εκείνο το πρωί ξύπνησα στις 6:45 π.μ. με τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής μου. Ο πόνος έμοιαζε με το hangover της Πρωτοχρονιάς αλλά επί δέκα. Η ένταση έμοιαζε να έρχεται από τη μέση του εγκεφάλου και να εξαπλώνεται σε όλο το κεφάλι μου καθώς περνούσαν οι ώρες.

Γράφει στο cosmopolitan.com η Jenina Nuñez, blogger και podcaster από το Σικάγο

Αισθανόμουν καλά το προηγούμενο βράδυ, μένοντας ξύπνια μέχρι τις 2 το πρωί. Ως διευθύντρια επικοινωνίας σε μια παγκόσμια εταιρεία, η εργασία αργά το βράδυ και πολύ νωρίς το πρωί δεν ήταν ασυνήθιστη για μένα. Αλλά εκείνη την ημέρα, ο πόνος ήταν τόσο άσχημος που ήξερα ότι δεν μπορούσα να τον αντιμετωπίσω. Πήρα άδεια από τη δουλειά, ήπια μια ασπιρίνη και επέστρεψα στο κρεβάτι.

Ξύπνησα αργότερα και ένιωθα ακριβώς το ίδιο, αν όχι χειρότερα, μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Κάλεσα τον αρραβωνιαστικό μου, τον Νικ. Καθώς προσπαθούσα να του πω τι συμβαίνει, με διέκοψε για να μου πει ότι δεν μιλούσα με κατανοητές φράσεις. Υποσχέθηκε να περάσει από το σπίτι μετά την τελευταία του συνάντηση στις 4 μ.μ. Πήγα πίσω στο κρεβάτι.

Όταν ο Νικ έφτασε γύρω στις 5:30, σηκώθηκα και μετά βίας κρατιόμουν από τους τοίχους για να μπορέσω να φτάσω στην πόρτα. Φαινόταν τόσο ανήσυχος και αναρωτήθηκα αν υποτιμούσα όλη αυτή την κατάσταση.

Ο Νικ με οδήγησε πίσω στο κρεβάτι και μου είπε ότι θα καλέσει τον καρδιολόγο μου. Παρόλο που δεν μπορούσα να ακούσω τον γιατρό, οι σοβαρές εκφράσεις του προσώπου του Νικ μου έλεγαν ότι δεν του άρεσε αυτό που άκουσε. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, δεν μου είπε ακριβώς τι είπε ο γιατρός – μόνο ότι έπρεπε να πάμε αμέσως στο νοσοκομείο. Δεν ήθελε να ανησυχήσω χωρίς να γνωρίζω σίγουρα τι συνέβαινε.

«Νόμιζα ότι ήμουν πολύ νέα για να μου συμβεί»

Δώδεκα ώρες μετά τους πρώτους πόνους μου, καλέσαμε ταξί για το νοσοκομείο. Όταν φτάσαμε περίπου 15 λεπτά αργότερα, ανακαλύψαμε ότι ο γιατρός μου είχε ήδη ενημερώσει το προσωπικό υποδοχής να με προσέξει γιατί πίστευε ότι είχα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόλο που άκουσα τις νοσοκόμες να μιλούν για εγκεφαλικό, νόμιζα ότι ήμουν πολύ νέα για να μου συμβεί. Έπρεπε να είναι κάτι άλλο.

Περιέγραψα τα συμπτώματά μου στον γιατρό και μου είπε ότι θα υποβληθώ αμέσως σε εξετάσεις αίματος και μαγνητικές εγκεφάλου και καρδιάς.

Παρόλο που ήμουν με τον Νικ, ένιωθα μοναξιά καθώς περιμέναμε τα αποτελέσματα. Ήλπιζα ότι αυτός ο πονοκέφαλος δεν ήταν εγκεφαλικό ή κάτι εξίσου τρομερό, όπως ένας όγκος. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχα τρέξει στον μαραθώνιο. Ήμουν υγιής.

Αρκετές εξετάσεις αργότερα, ο γιατρός ήταν έτοιμος να μιλήσει μαζί μας. Όταν άρχισα να αισθάνομαι τον πρώτο πόνο το πρωί, ένας θρόμβος είχε σχηματιστεί σε μία από τις αρτηρίες στη μέση του εγκεφάλου μου, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος στα τμήματα που σχετίζονται με την ομιλία και το πόσο γρήγορα επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Ήταν ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο πιο κοινός τύπος, που επηρεάζει το 87% όλων των ασθενών.

Ο γιατρός παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε το εγκεφαλικό. Είπε επίσης ότι η έλλειψη ροής αίματος έβλαψε τα κύτταρα σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου μου, καθιστώντας πιο δύσκολο να επικοινωνήσω.

Το επόμενο πρωί, καθώς μιλούσα με τις νοσοκόμες, συνειδητοποίησα ότι τα λόγια μου δεν έβγαιναν τόσο εύκολα. Ήμουν σε θέση να μιλήσω, αλλά καταλάβαινα ότι κάθε πρόταση ήταν γεμάτη με παύσεις. Οι σκέψεις μου ήταν πλήρεις, αλλά το στόμα μου δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον εγκέφαλό μου για να τις παράγει δυνατά.

Οι γιατροί εξήγησαν ότι βίωσα αφασία, μια κατάσταση στην οποία η ικανότητα ανάκτησης πληροφοριών έχει καταστραφεί. Περίπου το 25-40% των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο το βιώνουν.

Ανησυχούσα για πόσο καιρό θα έπρεπε να αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση. Ίσως για όλη μου τη ζωή; Πώς θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου ως διευθύντρια επικοινωνίας αν δεν μπορούσα καν να εκφραστώ σωστά; Ένιωθα ότι το πράγμα που με καθόριζε, η φωνή μου, είχε χαθεί.

«Όλες οι εξετάσεις ήταν καλές, αλλά ένιωθα απογοητευμένη»

Οι επόμενες μέρες στο νοσοκομείο πέρασαν με αρκετές εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν την πήξη και τη χοληστερόλη μου, στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θεραπευτές έρχονταν συχνά για να αξιολογήσουν βασικές δεξιότητες όπως το περπάτημα και το βούρτσισμα των δοντιών μου, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πέρασα όλες τις εξετάσεις, αλλά ένιωθα απογοητευμένη.

Μόλις οι γιατροί συμφώνησαν ότι μπορούσα να φέρω εις πέρας τις καθημερινές λειτουργίες, μου έδωσαν εξιτήριο.

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι ήταν δύσκολες. Μου ήταν αδύνατο να αλληλεπιδράσω με άτομα που δεν ήξεραν τι έχω περάσει. Η επικοινωνία με τους υπαλλήλους στο σούπερ μάρκετ ήταν σκέτη απογοήτευση. Μετά από αυτό, περιόρισα τις εξόδους μου, αποφάσισα να κάνω τα ψώνια μου μέσω ίντερνετ και συναντούσα τις φίλες μου μόνο στο σπίτι. Παρόλο που έμοιαζα καλά, οι προτάσεις που χρησιμοποιούσα δεν έβγαζαν νόημα.

Οι γιατροί επέμειναν να ξεκινήσω λογοθεραπεία το συντομότερο δυνατό. Όταν έκλεισα ραντεβού για την πρώτη μου συνεδρία, ο θεραπευτής μου εξήγησε ότι ο στόχος ήταν να αυξήσω τη λειτουργία στα κατεστραμμένα μέρη του εγκεφάλου μου, να βελτιώσω την ομιλία και να βοηθήσω το μυαλό μου να βρει νέους τρόπους για να φέρει τα λόγια από το κεφάλι μου στο στόμα. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισα να αισθάνομαι πιο σίγουρη.

Έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί μου επέτρεψαν να επιστρέψω στη δουλειά.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, είμαι τελικά κερδισμένη από όλη αυτή την περιπέτεια. Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανή και ακόμη πιο ευγνώμων που ανέκαμψα με επιτυχία. Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου για μια θέση με λιγότερο άγχος. Ζω μαι φυσιολογική ζωή: Βλέπω έναν καρδιολόγο καθώς συνεχίζω να τρέχω σε μαραθώνιο. Παίρνω επίσης αντιπηκτικά φάρμακα κάθε μέρα για να αποτρέψω τυχόν θρόμβους, καθώς 1 στους 4 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανό να έχουν επαναλαμβανόμενη εμπειρία.

Αυτές τις μέρες, δίνω περισσότερη προσοχή στο σώμα μου. Όταν είμαι κουρασμένη, κοιμάμαι. Όταν πονάω, δεν το αγνοώ. Μερικές φορές σκέφτομαι πως θα μπορούσα να χάσω τα κομμάτια της ταυτότητάς μου που είναι πιο σημαντικά για μένα. Αλλά μετά ανοίγω τα μάτια μου και βλέπω ότι έχω ακόμα χρόνο να ζήσω τη ζωή μου, να είμαι με τους αγαπημένους μου και να συνεχίσω να θεραπεύομαι συναισθηματικά, και αυτό μετράει.

Σχετικά Άρθρα
%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%860
Νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια πιο μολυσματικό – Επείγουσα έρευνα για τα χαρακτηριστικά του
lets-have-some-digital-fun-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-virtual-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%830
“Let’s have some digital fun” – Μια εορταστική virtual συνάντηση της Bayer Hellas για να ατενίσουμε με αισιοδοξία τις μέρες που έρχονται
%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b50
Ανησυχία από τους ειδικούς για την υπερ-μετάδοση των μεταλλάξεων – Ζητούν καλή ατομική προστασία και πιο “έξυπνα” μέτρα
%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%87%ce%b90
«Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι» – Πού οφείλεται η μείωση στις νέες διαγνώσεις;
%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%ae-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%850
Κορυδαλλός ή Κουκουβάγια; Μία νέα έρευνα μάς βάζει νωρίς για ύπνο
%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%cf%830
Έχεις παραπάνω κιλά; Δες πώς μπορεί να σε επηρεάσουν σε σχέση με τον covid

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του